Ίβο Πιτάνγκι: Ο βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός

Ίβο Πιτάνγκι: Ο βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός

Πρόσφατα έφυγε από την ζωή ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα και ίσως το πιο γνωστό παγκοσμίως της πλαστικής χειρουργικής. Μιλάμε για τον Ίβο Πιτάνγκι (Ivo Pitanguy), τον διάσημο πλαστικό χειρουργό, που έκανε τη Βραζιλία γνωστή ως προορισμό πλαστικής χειρουργικής. Ο Ίβο Πιτάνγκι εκπαιδεύτηκε σε νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά άσκησε το επάγγελμά του στην χώρα του, την Βραζιλία. Ήταν γνωστός ως ένας από τους καλύτερους πλαστικούς χειρουργούς παγκοσμίως δίπλα σε άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Στην Βραζιλία ήταν γνωστός και ως “Maestro”, τιμητικός τίτλος λόγω της ανακάλυψης της “Brazilian Butt Lift” (BBL – τεχνικής ανόρθωσης γλουτών) καθώς και τεχνικών λίφτινγκ και άλλων πλαστικών διαδικασιών. Επίσης, ως πλαστικός χειρουργός έκανε δωρεάν επανορθωτικές διαδικασίες σε χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους, που έφεραν σοβαρά εγκαύματα ή έπασχαν από δυσμορφίες, στο δημόσιο νοσοκομείο Σάντα Κάζα ντα Μιζερικόρντια του Ρίο, δείχνοντας πραγματικό μεγαλείο ψυχής.

αυξητικη γλουτων brazilian butt lift

Βέβαια στο ευρύ κοινό ήταν γνωστός, ίσως επειδή ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα, εκτός από τη φιλανθρωπική του δράση, και για τις ικανότητές του στην πλαστική χειρουργική, έχοντας επέμβει στην εμφάνιση πολλών διάσημων αστεριών της showbiz. Οι διάσημεςElizabeth Taylor, Sophia LorenZsa Zsa Gabor και πολλές άλλες, οφείλουν πολλά από την εμφάνισή τους στον Βραζιλιάνο πλαστικό χειρουργό. Ο γνωστός οδηγός της Formula 1 Niki Lauda είχε προστρέξει στον πλαστικό χειρουργό για τα σοβαρά εγκαύματα που είχε λόγω ατυχήματος κατά τη διάρκεια αγώνα. Η Jackie Onassis θεωρείται επίσης ότι είχε βοηθηθεί να διατηρήσει την εντυπωσιακή εμφάνισή της, αλλά και ο Frank Sinatra θεωρείται ότι είχε υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις από τον Ίβο Πιτάνγκι, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι φήμες.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του 93χρονου πλαστικού χειρουργού ήταν μια μέρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, όπου μετάφερε την ολυμπιακή φλόγα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Ο Ίβο Πιτάνγκι είχε περισσότερες από 1.800 δημοσιεύσεις, βιβλία, επιστημονικά άρθρα, ομιλίες σε συνέδρια κλπ ενώ το διδακτικό του έργο ήταν επίσης ευρύ.

Σημαντική παρακαταθήκη είναι ότι άφησε δικές του τεχνικές, τις οποίες ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε, παρά την εξέλιξη που είχε η πλαστική χειρουργική από την εποχή του. Αυτή άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη παρακαταθήκη, η οποία θα τον κάνει να παραμένει για πολλά χρόνια στην μνήμη των πλαστικών χειρουργών.