Αποτρίχωση με λέιζερ: μύθοι και αλήθειες

Αποτρίχωση με λέιζερ: μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με τη λέιζερ αποτρίχωση, που συνήθως προέρχονται από προωθητικές ενέργειες marketing. Ο κόσμος επιθυμεί μια εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα υπηρεσία και η διαφήμιση αναλαμβάνει να παρουσιάσει με υπερβολή μια τέτοια εικόνα, που δεν συνάδει όμως με την πραγματική ιατρική υπηρεσία της αποτρίχωσης με λέιζερ.

 

Η μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ χρειάζεται μόνο μία εφαρμογή

Ο πιο συνηθισμένος μύθος είναι ότι μπορεί να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα με μία μόνο συνεδρία. Αυτή η γενικευμένη δυστυχώς αντίληψη δυσφημεί τον χώρο της λέιζερ αποτρίχωσης καθώς υπόσχεται αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιτευχθούν σε μόνιμο βαθμό με μία συνεδρία. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια διαδικασία που για να επιτευχθεί μόνιμη αποτρίχωση χρειάζεται κάποιον αριθμό επαναληπτικών εφαρμογών. Το πόσες συγκεκριμένα θα χρειαστούν διαφέρει ανάλογα την περιοχή που θέλουμε να αποτριχώσουμε, το μηχάνημα λέιζερ που χρησιμοποιούμε, το χειριστή του λέιζερ, αλλά και το ίδιο άτομο στο οποίο θέλουμε να κάνουμε αποτρίχωση με λέιζερ και διάφορους άλλους παράγοντες.

 

Όλα τα λέιζερ είναι τα ίδια

Ένας άλλος μύθος είναι ότι όλα τα μηχανήματα λέιζερ είναι τα ίδια και παρέχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μηχάνημα λέιζερ είναι διαφορετικό. Υπάρχουν μηχανήματα λέιζερ αποτρίχωσης με διαφορετικές εντάσεις και συχνότητες, με ιδιαίτερες παροχές και ρυθμίσεις, παλαιότερης ή νεότερης γενιάς, καλύτερης ή μη προβλεπόμενης συντήρησης. Η διαφορετικότητα των μηχανημάτων λέιζερ κάνει και διαφορά στην αρχική τιμή αγοράς ενός μηχανήματος από τον ιατρό. Λοιπόν, ποιό είναι το καλύτερο μηχάνημα για αποτρίχωση με λέιζερ; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αφήνουμε στον ιατρό (πλαστικό χειρουργό, δερματολόγο) να επιλέγει ποιό είναι το καλύτερο μηχάνημα. Ο ρόλος του ασθενούς είναι να ερευνήσει και να βρει τον κατάλληλο ιατρό για την αποτρίχωση που επιθυμεί, έναν ιατρό που εμπιστεύεται ότι έχει γνώσεις και σωστή κρίση.

 

Το μηχάνημα λέιζερ στο σπίτι είναι φτηνό κι αποτελεσματικό

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορεί ο μύθος ότι μπορεί κάποιος να κάνει μόνιμη αποτρίχωση στο σπίτι με πολύ χαμηλό κόστος, μόνος του, με κάποιες ερασιτεχνικές συσκευές λέιζερ, που πωλούνται σε χαμηλή τιμή σε καταστήματα ηλεκτρονικών ή σε e-shops. Η αλήθεια είναι ότι οι δυνατότητες που έχει και η τεχνολογία που ενσωματώνει ένα επαγγελματικό μηχάνημα λέιζερ που διαθέτει ένας ιατρός απέχει παρασάγγας από τις ιδιότητες μιας ερασιτεχνικής συσκευής. Οι μικρές, ερασιτεχνικές συσκευές απέχουν από τα ιατρικά μηχανήματα λέιζερ τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε ασφάλεια. Εγκαύματα και ενεργοποίηση τριχοφυΐας είναι δυστυχώς κάποιες από τις δυσάρεστες συνέπειες της χρήσης τους που μπορεί να εμφανιστούν.

 

Η μόνιμη αποτρίχωση γίνεται όποιος κι αν χειρίζεται το λέιζερ

Ένα μηχάνημα λέιζερ αποτρίχωσης είναι ένα εργαλείο. Είναι ένα εργαλείο εξειδικευμένο και πολύπλοκο. Δεν κάνει “από μόνο του” την αποτρίχωση. Υπάρχουν πολλά μυστικά και ιδιαιτερότητες για να επιτευχθεί το μόνιμο αποτέλεσμα αποτρίχωσης που επιθυμούμε. Την ευθύνη του λέιζερ πρέπει να έχει ένας ιατρός με γνώσεις και πείρα. Εξάλλου γι’ αυτό η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της αποτρίχωσης με λέιζερ, έχει δώσει μόνο στους ιατρούς το δικαίωμα κατοχής και λειτουργίας των μηχανημάτων λέιζερ αποτρίχωσης.

 

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ακριβή

Στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της αποτρίχωσης με λέιζερ είναι αλήθεια ότι το τίμημα που ζητούσε η Αγορά ήταν εξαιρετικά δυσανάλογο με τους υπόλοιπους τρόπους αποτρίχωσης (έστω και προσωρινής) και της αποτελεσματικότητας των μηχανημάτων της 1ης γενιάς. Αυτό δημιούργησε το μύθο της «ακριβής αποτρίχωσης». Όμως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα μηχανήματα λέιζερ έχουν γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά, με χαμηλότερη αγοραστική τιμή, με συντομότερη απόσβεση. Έτσι η αποτρίχωση με λέιζερ προσφέρεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή (αν και τα μηχανήματα είναι πολύ καλύτερα) σε σχέση με το παρελθόν, έτσι ώστε, ακόμη και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, να καθίσταται η αποτρίχωση μια προσεγγίσιμη οικονομικά διαδικασία.

Εξάλλου, για να συγκριθούν οι τιμές της αποτρίχωσης ανάλογα με τη μέθοδο, θα πρέπει να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα κάθε μεθόδου, το συνολικό κόστος στο βάθος του χρόνου και η ψυχική ανάταση που προσφέρει. Σε αυτά τα πλαίσια, δεν μπορεί να συγκριθεί μια μέθοδος που προσφέρει παροδικά αποτελέσματα με τη μόνιμη απομείωση της τριχοφυΐας ενός λέιζερ. Επίσης, το συνολικό κόστος της αποτρίχωσης με λέιζερ, αφού επιτευχθεί μόνιμο αποτέλεσμα, καταβάλλεται σε σύντομο σχετικά χρόνο, ενώ σε άλλες μεθόδους είναι μια συνεχής οικονομική μικρο-αιμορραγία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογηθεί η αισθητική που προσφέρει η κάθε μέθοδος. Εκτός των άλλων, αξίζει να σημειώσουμε ότι συνήθως αφού προσεγγίσουμε τη μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ, το δέρμα, επειδή παύει να ερεθίζεται (ξύρισμα, τράβηγμα, κλπ), γίνεται πιο απαλό, απομακρύνοντας την αίσθηση της σκληρότητας και ξηρότητας που άλλες μέθοδοι, εκ των πραγμάτων έχουν.

Η αποτρίχωση είναι μια προσωπική υπόθεση. Το σημαντικό είναι η γυναίκα ή ο άντρας, που θέλουν να εφαρμόσουν κάποια μέθοδο, να είναι σωστά ενημερωμένοι, έτσι ώστε να πάρουν τη σωστή απόφαση για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.