Γυναικομαστία: ψυχολογικό εμπόδιο του σύγχρονου άνδρα

Γυναικομαστία: ψυχολογικό εμπόδιο του σύγχρονου άνδρα

Για τον σύγχρονο άνδρα, η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο σύγχρονος άνδρας είναι γυμνασμένος, γοητευτικός, με αρμονικό σώμα και νεανική όψη. Συχνό εμπόδιο σε αυτή την επιθυμία των ανδρών είναι η γυναικομαστία που ταλαιπωρεί αρκετούς άνδρες. Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης της γυναικομαστίας από πλαστικούς χειρουργούς παρουσιάζουν αύξηση περίπου 25%, ενδεικτικό της αυξημένης επιθυμίας των ανδρών να αντιμετωπίσουν το αισθητικό αυτό πρόβλημα και να δώσουν στο κορμί τους μια πιο αρρενωπή, αρμονική όψη..

Τι είναι η γυναικομαστία?

Όταν αναφερόμαστε σε “γυναικομαστία” εννοούμε την παρουσία υπερτροφικού μαζικού αδένα στο ανδρικό στήθος. Όμως όταν μιλάμε για γυναικομαστία σε έναν άνδρα, στο 99% των περιτπώσεων δεν πρόκειται για γνήσια γυναικομαστία αλλά για ψευδογυναικομαστία, κατά την οποία ο ανεπτυγμένος μαστός στον άνδρα οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους, χωρίς την παρουσία υπερτροφικού αδένα. Η διάγνωση κι ο διαχωρισμός των δυο περιπτώσεων γίνεται συνήθως με μαστογραφία ή με υπερηχογράφημα. Και στις δυο περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την αιτία, το στήθους του άνδρα εμφανίζεται με διόγκωση που το κάνει να μοιάζει με γυναικείο. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 στους 10 άνδρες θα παρουσιάσουν πρόβλημα γυναικομαστίας, κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι πιο συχνές αιτίες της γυναικομαστίας είναι η κληρονομικότητα, το ορμονολογικό προφίλ, τα στεροειδή φάρμακα, η παχυσαρκία, η χρήση μαριχουάνας, κ.α…

Ψυχολογικές επιπτώσεις της γυναικομαστίας

Εκτός από την εξωτερική εμφάνιση του άνδρα, η γυναικομαστία επηρεάζει πολύ συχνά και τον ψυχολογικό τομέα. Οι αισθητικά διογκωμένοι μαστοί στον άνδρα αποτελούν δυσαρμονία στην αρρενωπότητά του και αποτελούν ένα αισθητικό πλήγμα μειώνοντας την αίσθηση του “ανδρισμού” του. Στην περίπτωση που εμφανιστεί στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, τότε ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην αυτοεκτίμησή του, στην υπό διαμόρφωση σεξουαλικότητά του και του ψυχισμού του. Σε τέτοιες περιπτώσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν παρατηρηθεί σημάδια μειωμένης αυτοεκτίμησης, αυτοαπομόνωσης ακόμα και κατάθλιψης..Στους ενήλικους άνδρες, ανάλογα με την ηλικία μπορεί να εμφανιστούν αισθήματα μειωμένου ανδρισμού και ανασφάλειας. Ο φόβος της απόρριψης από το γυναικείο φύλο διαμορφώνει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή του νεαρού άνδρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Συχνά οι άνδρες αυτοί για να καλύψουν την ντροπή και την αμηχανία τους φορούν φαρδιά ρούχα που δεν τους ταιριάζουν κι αποφεύγουν να κοινωνικοποιηθούν σε στιγμές που πρέπει να εμφανιστούν με μειωμένη ή ελάχιστη ένδυση όπως πχ το καλοκαίρι στην παραλία..

Καταπολέμηση γυναικομαστίας

Κατά την πρώτη επίσκεψη του ενδιαφερόμενου στον πλαστικό χειρουργό αυτός θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον ασθενή, θα προβεί σε αντικειμενική εξέταση κι αν χρειαστεί θα συστήσει κάποιες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία..Εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δώσει στο θώρακα του άνδρα την αρμονική, αρρενωπή όψη που του ταιριάζει. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός θα εφαρμόσει και προσαρμόσει την κατάλληλη τεχνική στον ενδιαφερόμενο ανάλογα με το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό τις επόμενες μέρες και ο άνδρας μπορεί πχ να εμφανιστεί στη θάλασσα για μπάνιο 3-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η τελική μορφή και εικόνα του νέου, αρρενωπού θώρακα θα είναι ολοκληρωθεί περίπου 6 με 9 μήνες μετά τη διαδικασία.

Ο άνδρας με την επέμβαση αντιμετώπισης της γυναικομαστίας αποκτά την ελκυστική εμφάνιση του σώματος που επιθυμεί με ένα καλοσχηματισμένο θώρακα, με αρρενωπή όψη και θετικές συνέπειες στον ψυχισμό του.