Πως να επιλέξω τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό

Πως να επιλέξω τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό

Πως να επιλέξω τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό
 

Η επιλογή του καλύτερου πλαστικού χειρουργού είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αφορά αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου, που θα συνοδεύει την γυναίκα ή τον άνδρα για την υπόλοιπη ζωή. Αν γίνει λάθος επιλογή μη εξειδικευμένου ή περιορισμένης εμπειρίας πλαστικού χειρουργού, μπορεί να υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα που θα κοστίσει σε χρόνοταλαιπωρία και νέα έξοδα.

Η επιλογή πλαστικού χειρουργού με εμπειρία και εξειδίκευση στη συγκεκριμένη επέμβαση που επιθυμεί ο ασθενής είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το άτομο που αναζητά έναν ειδικό για μια συγκεκριμένη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη μόδα, το μάρκετινγκ και τις φήμες που έχουν κατακλύσει το χώρο της πλαστικής χειρουργικής και καλό θα είναι να αποφασίζει με βάση τα παρακάτω:

Πτυχία και πιστοποιήσεις

Υπάρχουν μεγάλες παρανοήσεις στον τομέα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής. Υπάρχουν πολλοί που αυτοπροβάλλονται ως ειδικοί πλαστικής χειρουργικής, χωρίς να έχουν τον τίτλο του πλαστικού χειρουργού. “Ειδικός Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου” ή “Ειδικός Πλαστικής Χειρουργικής Ρινός”, και άλλα ανάλογα παραδείγματα, δεν αποτελούν πιστοποίηση ότι ο συγκεκριμένος ιατρός είναι και πλαστικός χειρουργός. Ακόμα και στον επιστημονικό κύκλο των πιστοποιημένων πλαστικών χειρουργών, δεν είναι όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί κατάλληλοι για όλες τις επεμβάσεις. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πλαστικοί χειρουργοί που έχουν αφιερώσει την πολυετή πορεία τους στον τομέα της Κοσμητικής Χειρουργικής, ενώ άλλοι έχουν εξειδίκευση στην αποκατάσταση μετά από εγκαύματα ή στην επανόρθωση ογκολογικών ασθενών. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να έχει τιςκατάλληλες γνώσεις του αντικειμένου που καλείται να αντιμετωπίσει.

Τι πρέπει να ρωτήσει ο ασθενής τον πλαστικό χειρουργό:

Ποια είναι η εκπαίδευση που έχει λάβει στο παρελθόν. Σε ποιό αντικείμενο εξειδικεύεται. Τα παραδείγματα φωτογραφιών πριν-μετά που του δείχνει, αν είναι δικά του περιστατικά.

Εμπειρία

Όσες πιστοποιήσεις και αν έχει στο βιογραφικό ο πλαστικός χειρουργόςη πρακτική εφαρμογή των γνώσεων είναι απολύτως απαραίτητη. Η πλαστική χειρουργική καλύπτει πολύ ευρύ φάσμα επανορθωτικών διαδικασιών, κάθε μια από τις οποίες έχει τα δικά της “μυστικά”. Οι θεωρητικές γνώσεις είναι απαραίτητες αλλά και η πείρα στις συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι αναντικατάστατη.

Τι πρέπει να ρωτήσει ο ασθενής τον πλαστικό χειρουργό:

Ποια εμπειρία έχει στην συγκεκριμένη επέμβαση? Πόσα χρόνια ασχολείται με αυτήν? Πόσες τέτοιες επεμβάσεις έχετε περίπου κάνει?

Αισθητικό αποτέλεσμα

Η αισθητική είναι κάτι σχετικά υποκειμενικό. Μέσα από τη συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό πρέπει να καταλάβετε αν ταιριάζουν οι απόψεις σας για το τι πρέπει να διορθωθεί και πως. Θα πρέπει επίσης ο ασθενής να δει προηγούμενα περιστατικά με φωτογραφίες πριν και μετά.

Τι πρέπει να ρωτήσει ο ασθενής τον πλαστικό χειρουργό:

Πως φαντάζεται ο πλαστικός χειρουργός το τελικό αποτέλεσμα? Ποιά παρόμοια περιστατικά σε φωτογραφίες, μπορεί να επιδείξει ο πλαστικός χειρουργός?

Συναισθηματική σύνδεση

Ο πλαστικός χειρουργός είναι ο γιατρός, με τον οποίο ο ασθενής θα περάσει αρκετό χρόνο μαζί και πριν και μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να νιώθει άνετα μαζί του καθώς και με την υπόλοιπη του ομάδα.

Τι πρέπει να ρωτήσει ο ασθενής τον εαυτό του:

Νιώθω άνετα με αυτόν τον πλαστικό χειρουργό? Νιώθω ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ? Νιώθω άνετα να τον ρωτήσω ό,τι με απασχολεί για την επέμβαση? Νοιώθω ότι θα είναι “δίπλα μου” ακόμα και μετά την επέμβαση?

Ασφάλεια επέμβασης

Η ασφάλεια της διαδικασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χώρο που κάνει τις επεμβάσεις ο πλαστικός χειρουργός και από τον αναισθησιολόγο. Αν ο πλαστικός χειρουργός προτείνει η επέμβαση να γίνει με γενική αναισθησία δεν το κάνει επειδή φοβάται για κάτι ή επειδή υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος. Το κάνει για να σας διασφαλίσει καλύτερες κι ασφαλέστερες συνθήκες κατά την επέμβασή σας.

Τι πρέπει να ρωτήσει ο ασθενής τον πλαστικό χειρουργό:

Που θα γίνει η πλαστική επέμβαση? Ποια είναι η εμπειρία και οι γνώσεις του αναισθησιολόγου?

Εξυπηρέτηση ασθενών

Καθ’ όλη την διάρκεια της αισθητικής βελτίωσης, αλλά και πριν και μετά την επέμβαση, θα πρέπει ο ασθενής να εξυπηρετείται καλά από το προσωπικό του ιατρείου και της κλινικής .

Τι πρέπει να ρωτήσει ο ασθενής τον εαυτό του:

Είναι εξυπηρετικό και φιλικό το προσωπικό του ιατρείου? Με βοηθούν αν χρειαστώ κάτι? Αν καλέσω στο ιατρείο, επικοινωνούν άμεσα μαζί μου?

Η επιλογή πλαστικού χειρουργού είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές και κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας πλαστικός χειρουργός. Όμως, επειδή η σχέση ιατρού-ασθενούς είναι ιδιαίτερη και προσωπική σχέση, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο κάθε ασθενής πρέπει και μπορεί να βρει τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό για τη δικιά του περίπτωση και τα δικά του “θέλω”. Αν ο ασθενής ακολουθήσει τον παραπάνω τρόπο σκέψης κι εφαρμόσει τα προαναφερόμενα κριτήρια, θα μπορεί με σιγουριά να επιλέξει τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό για την επέμβασή του.