Πότε πρέπει να γίνεται λειτουργική ρινοπλαστική;

Πότε πρέπει να γίνεται λειτουργική ρινοπλαστική;

Πολλοί άνθρωποι, εκτός από μια μύτη που δεν τους ικανοποιεί αισθητικά, έχουν δυσκολία με την αναπνοή τους, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λειτουργική ρινοπλαστική, η οποία εκτός από την αισθητική βελτίωση αποκαθιστά και την αναπνευστική οδό.


Η σωστή λειτουργία της μύτης είναι ιδιαιτέρως σημαντική:

  • παρέχει προστασία στους πνεύμονες από μικρόβια και σκόνες καθώς συγκρατεί τα εισπνεόμενα σωματίδια, παγιδεύοντάς τα στη βλέννα της μύτης,

  • υγροποιεί σχεδόν απόλυτα τον εισπνεόμενο αέρα,

  • εξισορροπεί την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε με βάση την θερμοκρασία του σώματος.

Αν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες αναπνοής από την μύτη, τότε αναγκαστικά εισπνέει από το στόμα, το οποίο δεν παρέχει τις παραπάνω προφυλάξεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Τα αίτια της κακής αναπνοής μπορεί να είναι το στραβό διάφραγμα, ρινικοί πολύποδες ή προβλήματα στις ρινικές κόγχες. Μπορούν να υπάρχουν αρκετά συμπτώματα όπως συχνό βούλωμα (μπούκωμα) στη μύτη, μειωμένη όσφρηση, κεφαλαγία και ροχαλητό. Υπάρχει επίσης και η πιθανότητα σοβαρότερων επιπλοκών όπως σύνδρομο άπνοιας, καρδιολογικά προβλήματα, υπέρταση και βαριάς μορφής ιγμορίτιδα.Η χειρουργική αποκατάσταση με λειτουργική ρινοπλαστική μπορεί να εντοπίζεται στα παρακάτω:

  • Στραβό ρινικό διάφραγμα. Στο εσωτερικό της μύτης το τοίχωμα ανάμεσα στα 2 ρουθούνια έχει κλίση προς την μία ή την άλλη πλευρά. Πρόκειται για απλή και ανώδυνη επέμβαση από έμπειρο ρινοπλαστικό.

  • Υπερτροφικές Ρινικές Κόγχες. Οι κόγχες είναι στο εσωτερικό της μύτης, στα πλαινά τοιχώματα. Σε περιπτώσεις αλλεργιών και χρήσης αποσυμφορητικών σπρέι υπάρχει διόγκωση, που εμποδίζει την αναπνοή.

  • Προβλήματα ρινικών βαλβίδων. Συνήθως υπάρχουν σε περιπτώσεις γήρανσης, κακών προηγούμενων ρινοπλαστικών ή σε λεπτές μύτες. Υπάρχουν εξατομικευμένες λύσεις ανάλογα με τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενή, οι οποίες απαιτούν γνώσεις και εμπειρία εξειδικευμένου ρινοπλαστικού.


Ένας έμπειρος ρινοπλαστικός θα ανακαλύψει τα τυχόν προβλήματα και τις εξατομικευμένες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με το σχήμα αλλά και την σωστή αναπνευστική λειτουργία της μύτης. Ο χρόνος της επέμβασης αυξάνεται περίπου στις 3 ώρες για να εφαρμοστούν με ακρίβεια όλες οι νέες τεχνικές που παρέχει η σύγχρονη ρινοπλαστική. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη.


Αντιθέτως, αν δεν δοθεί προσοχή στο λειτουργικό κομμάτι και γίνει ταχύτερη ρινοπλαστική, θα υπάρχουν στο μέλλον ζητήματα, που θα πρέπει ασθενής και πλαστικός χειρουργός να αντιμετωπίσουν μελλοντικά.