Τι είναι το σύνδρομο Poland;

Σύνδρομο Poland ονομάζεται μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται έλλειψη λίπους και μυών στη μία πλευρά του θώρακα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει: ελλιπή ανάπτυξη του μπράτσου, του χεριού και των δακτύλων της σύστοιχης  πλευράς. Μπορεί να συνοδεύεται κι από άλλες καταστάσεις, όπως σύνδρομο Moebius ή σύνδρομο Klippel-Feil.

Στο σύνδρομο Poland το πρόβλημα παρουσιάζεται με 2πλάσια συχνότητα στη δεξιά μεριά του θώρακα σε σχέση με την αριστερή. Οι άνδρες παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα πιο συχνά σε σχέση με τις γυναίκες.
Η ονομασία του συνδρόμου οφείλεται στον sir Alfred Poland, Άγγλο χειρουργό, ο οποίος πρώτος παρατήρησε και περιέγραψε το σύνδρομο το 1841. 


Ανισομαστία - Σύνδρομο Poland


Αίτια Συνδρόμου Poland

 Η αιτία για τη δημιουργία του συνδρόμου πιθανολογείται ότι είναι η  διακοπή της ροής του αίματος στην υποκλείδιο αρτηρία κατά την διάρκεια της έκτης εβδομάδας της κύησης. Η μειωμένη ροή αίματος προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη του θώρακα και του άνω άκρου. Όταν η αρτηρία κλείσει σε θέση πιο κοντά στην καρδιά, τότε το σύνδρομο παρουσιάζεται με πολύ πιο έντονα συμπτώματα. Όταν η αρτηρία κλείσει σε διαφορετικές περιοχές τότε παρόμοια σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Klippel-Feil και το σύνδρομο Moebius μπορεί να παρουσιαστούν. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Προκαλεί πολύ μικρού βαθμού ανικανότητα ή δυσλειτουργία. Γι’ αυτό το λόγο πολλά άτομα προσέρχονται στο γιατρό σε μεγάλες  ηλικίες. Η νοημοσύνη δεν επηρεάζεται. 

Τα συμπτώματα είναι κυρίως δύο ειδών : 

1) Μύες: μέρος των μυών του θώρακα είναι επηρεασμένοι έως και απόντες. Μέρος του μείζονος θωρακικού κι όλος ο ελάσσων θωρακικός μπορεί να απουσιάζει,
2) Μαστός: ο μαστός ή και η θηλή είναι ελλιπώς ανεπτυγμένοι.

Εκτός των ανωτέρω σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάζονται και κάποια άλλα συμπτώματα:

1) γειτονικοί μύες μπορεί να απουσιάζουν, όπως ο πρόσθιος οδοντωτός, που καταλήγει στις πλευρές, καθώς και μύες της πλάτης, όπως ο πλατύς ραχιαίος, μπορεί να απουσιάζουν επίσης.
2) μπορεί να λείπουν κάποιες πλευρές,
3) το οστό του ώμου (ωμοπλάτη ονομαζόμενη και δυσμορφία Sprengel) μπορεί να είναι μικρό και σε ψηλότερη θέση,
4) ο βραχίονας και το χέρι μπορεί να είναι ελλιπώς ανεπτυγμένα,
5) τα δάχτυλα στην ίδια πλευρά μπορεί να είναι κοντύτερα,
6) οι τρίχες κάτω από τον βραχίονα μπορεί να απουσιάζουν κατά τόπους. 

Στη διάγνωση βοηθούν οι ακτινογραφίες θώρακος και αξονική τομογραφία. Όλα τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφράς μορφής ή βαριάς μορφής. Τα άτομα που έχουν ελαφράς μορφής σύμπτωμα συνήθως δεν προσέρχονται στον γιατρό και γι’ αυτό μένουν αδιάγνωστα. 

Ανισομαστία - Σύνδρομο Poland


Θεραπεία του Συνδρόμου Poland

Η θεραπεία εξαρτάται από την βαρύτητα του προβλήματος. Στις ελαφράς μορφής περιπτώσεις η αύξηση του μαστού και η δημιουργία θηλής συνήθως είναι αρκετές για να διορθώσουν το πρόβλημα. Ακολουθούμε τη διαδικασία αυξητικής μαστών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται η επέμβαση αυτή σε άτομα που έχουν ατροφικούς μαστούς. Εκτός από τα ενθέματασιλικόνης, που υπάρχουν για τις γυναίκες, αντίστοιχα ενθέματα, που προσομοιάζουν στο σχήμα του αντρικού μαστού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τους άνδρες. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η εμφύτευση λίπους μπορεί να βελτιώσει αισθητικά την περιοχή σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Η θηλή συνήθως δημιουργείται με τεχνική tattoo.

 Όταν υπάρχει έλλειψη μυών μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να χρησιμοποιήσει μύες της άλλης υγιούς πλευράς ή να μεταφέρει μύες από οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν τεχνητές πλευρές. 
Στους άρρενες η επανόρθωση μπορεί να γίνει ακόμα και στην ηλικία των δεκατριών ετών. Στις γυναίκες αντίθετα θα πρέπει κανείς να περιμένει να ολοκληρώσει ο μαστός την ανάπτυξή του. 

Όσον αφορά στα δάχτυλα αυτά μπορούν ή να ανακατασκευαστούν με διάφορους τρόπους ή να χωριστούν τα ενωμένα δάχτυλα (συνδακτυλία). 

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός και κυρίως μιας ασθενούς συνδρόμου Poland αλλάζει θετικά τον ψυχισμό και επανεντάσσει το άτομο σε κοινωνικές και προσωπικές διαδικασίες από τις οποίες συνήθως είχε αυτοαποκλειστεί. 

Διαβάστε περισσότερα για το “Poland Syndrome Christopoulos Method”

Περισσότερες υπηρεσίες