Σπίλοι: Οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος

Οι κοινά ονομαζόμενες “ελιές” (ιατρικά ονομαζόμενοι σπίλοι), αποτελούν το συχνότερο καλοήθη όγκο του δέρματος. Με τον όρο “ελιά”, συνήθως εννοούμε οποιοδήποτε είδος καλοήθους όγκου στο δέρμα. Καλοήθεις όγκους ονομάζουμε όλα τα ογκίδια ή βλάβες του δέρματος, που δεν έχουν στοιχεία κακοήθειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αφαίρεση σπίλων (ελιές)

ΠΟΤΕ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΛΟ

Λόγοι αφαίρεσης των καλοηθών βλαβών του δέρματος, μπορεί να είναι:

•    η υποψία δημιουργίας κακοήθειας στο μέλλον,
•    αισθητικοί λόγοι,
•    όγκοι που σε κάποιες περιοχές του σώματος ή του προσώπου μπορεί να γίνονται ενοχλητικοί στην καθημερινότητα.

Πρακτικά δεν υπάρχει κανένα άτομο το οποίο να μην έχει έστω έναν καλοήθη όγκο στο δέρμα. Επομένως, είναι κάτι τόσο κοινό που δεν θα πρέπει να φοβίζει. Κάποιες περιπτώσεις όμως καλοηθών όγκων, μπορεί να ενέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε κακοήθεις στο μέλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αφαιρούνται.
Επίσης, επειδή τα άτομα δεν γνωρίζουν πότε ένας καλοήθης όγκος έχει μετατραπεί σε κακοήθη, θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, όταν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Υποψία μπορεί να κινήσει η μεταβολή του όγκου σε χρώμα, σε σχήμα ή σε μέγεθος. Επίσης, καλό είναι να αφαιρούνται οι καλοήθεις όγκοι που βρίσκονται σε περιοχές συνεχούς τραυματισμού, σε παλάμες ή πέλματα. Ο πλαστικός χειρουργός, αφού εξετάσει το σπίλο, θα αποφανθεί εάν είναι σίγουρα καλοήθης ή αν είναι ύποπτος και πρέπει να αφαιρεθεί.

Υπάρχει διάχυτα στην ελληνική κοινωνία η άποψη ότι οι ελιές δεν πρέπει να αφαιρούνται. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εσφαλμένο και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα έγκυρης διάγνωσης. Αυτό ήταν μία αστήρικτη άποψη που υπήρχε πολύ παλιά, αλλά πλέον έχει καταρριφθεί τεκμηριωμένα κι επιστημονικά. Αυτή η άποψη υπάρχει διάχυτα ακόμη και σήμερα στον κόσμο. Δυστυχώς, ενώ πολλά άτομα θα μπορούσαν να βοηθηθούν με την έγκαιρη προσέλευσή τους στο γιατρό και την αφαίρεση κάποιου ύποπτου σπίλου, πολλές φορές προσέρχονται με καθυστέρηση, όταν ο σπίλος έχει μετατραπεί σε κακοήθεια, η οποία έχει προχωρήσει αρκετά. Τότε βέβαια είναι πλέον αργά και η πορεία της νόσου είναι πολύ χειρότερη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει κανείς σε κάθε μεταβολή που βλέπει σε κάποιο σπίλο να προσέρχεται στον πλαστικό χειρουργό και αυτός είναι αρμόδιος να κρίνει το τι πρέπει να γίνει.

Αφαίρεση σπίλων (ελιές)

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΣΠΙΛΩΝ

Οι τρόποι αφαίρεσης είναι κατά βάση ο χειρουργικός τρόπος και σε κάποιες περιπτώσεις η αφαίρεση του σπίλου με laser. Δεν είναι όλοι οι σπίλοι κατάλληλοι για αφαίρεση με laser. Και πάλι ο γιατρός είναι αρμόδιος να κρίνει την καταλληλότητα του κάθε σπίλου και να ενημερώσει για τα υπέρ και κατά του κάθε τρόπου αφαίρεσης.

Η αφαίρεση σπίλων με laser είναι πιο επιφανειακή, αλλά συνήθως δεν αφήνει κάποιο σημάδι. Εφόσον είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι πρόκειται για καλοήθη βλάβη, η αφαίρεση με laser μπορεί να αφαιρέσει το σπίλο χωρίς να μείνει καθόλου σημάδι. Εάν βέβαια υπάρχει η παραμικρή υποψία για κακοήθεια, θα πρέπει ο σπίλος να αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου και να αποστέλλεται για βιοψία. Ο τρόπος αφαίρεσης όμως, πρέπει να αποφασιστεί μετά από συζήτηση με το γιατρό.

Το σημάδι που θα μείνει μετά την αφαίρεση του σπίλου εξαρτάται από:

•    το μέγεθός του,
•    τον τρόπο αφαίρεσης και
•    την τάση επούλωσης που έχει ο οργανισμός.

Άλλοι τρόποι αφαίρεσης των σπίλων είναι ο καυτηριασμός (με λέιζερ ή χωρίς), η δερμαπόξεση, με χημικές ουσίες, κ.α.

Επίσης, καλοήθεις βλάβες του δέρματος είναι οι πανάδες και οι κηλίδες. Αυτές μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με χημικό τρόπο ή με laser.

Το βασικότερο όλων είναι τα άτομα που έχουν σπίλους να μην διακατέχονται από δοξασίες και μύθους του παρελθόντος, του τύπου “οι ελιές δεν πρέπει να αφαιρούνται, γιατί μπορεί να γίνουν κακοήθειες”, αλλά να απευθύνονται στον ειδικό, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία για κάθε περίπτωση.

Περισσότερες υπηρεσίες