Διαμόρφωση σχήματος προσώπου

Το πρόσωπο αποτελείται από ένα σύνολο διαφόρων στοιχείων, τα οποία βρίσκονται μεταξύ τους σε κάποια αρμονία. Πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες, παρατηρούν κάποια στοιχεία στο σχήμα του προσώπου τους, τα οποία δεν τους αρέσουν. Άλλα άτομα πάλι έχουν την αίσθηση ότι το σχήμα του προσώπου τους δεν είναι ικανοποιητικό, χωρίς να μπορούν ακριβώς να εντοπίσουν τι είναι αυτό το οποίο φταίει.

Είναι δύσκολο να ορίσουμε πότε αυτά τα στοιχεία έχουν μία αρμονική σχέση μεταξύ τους και πότε όχι.

Για το λόγο αυτό, η πλαστική χειρουργική ανέπτυξε έναν τομέα μελέτης των αναλογιών και της σχέσης διαφόρων στοιχείων του προσώπου μεταξύ τους. Έχει αποδειχτεί ότι τα πρόσωπα τα οποία κρίνονται από την πλειοψηφία του κόσμου ως ωραία, έχουν κάποια κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Τα κοινά στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν με τη σχέση που έχουν τα στοιχεία του προσώπου μεταξύ τους και η οποία έχει παρατηρηθεί ότι είναι πάντα ίδια σε όλα τα πρόσωπα που κρίνονται ως όμορφα, διατηρώντας τη μοναδικότητά τους. Οι αναλογίες αυτές έχουν καταγραφεί μετά από πολλές μελέτες και προσπάθεια των πλαστικών χειρουργών είναι να φέρουν τις γραμμές του προσώπου όσο πιο κοντά γίνεται στις ιδανικές αυτές αναλογίες.

Για παράδειγμα, η σχέση των ζυγωματικών (μήλα) με τις παρειές (μάγουλα) και την κάτω γνάθο (πηγούνι), είναι πολύ συγκεκριμένες. Επίσης, η σχέση της μύτης με το στόμα και την κάτω γνάθο, είναι επίσης πολύ συγκεκριμένες. Το μήκος του μετώπου είναι περίπου το ίδιο με το μήκος της μύτης, που είναι περίπου ίδιο με το μήκος από τη μύτη μέχρι το σαγόνι.

Εκατοντάδες άλλες τέτοιες αναλογίες έχουν καταγραφεί και προσανατολίζουν τους πλαστικούς χειρουργούς, σχετικά με το αποτέλεσμα που πρέπει να επιδιώξουν για να επιτύχουν ένα όμορφο πρόσωπο.


ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Οι μέθοδοι, που διαθέτει στη φαρέτρα του ο πλαστικός χειρουργός, είναι πολλές και διάφορες. Σε κάθε περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει τη μέθοδο που ταιριάζει ειδικά σε αυτό το πρόσωπο, έτσι ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Βελτίωση σχήματος προσώπου


ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ – ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Συνήθως χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την αύξηση του γενείου (πηγούνι) και η επέμβαση αυτή ονομάζεται γενειοπλαστική (ή αλλιώς  αναφέρεται ως πωγωνοπλαστική, πλαστική στο πηγούνι). Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν προσθετικά υλικά για αύξηση των ζυγωματικών, αύξηση της γωνίας της γνάθου και σπανιότερα σε διάφορα άλλα σημεία στο πρόσωπο.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ενθεμάτων, όπως τα ενθέματα σιλικόνης, porex και άλλα. Η γενειοπλαστική ιδίως, είναι από τις επεμβάσεις, που παρότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, μπορεί να δώσουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο πρόσωπο. Πολλά άτομα προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να φτιάξουν τη μύτη τους, όμως δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η μύτη μπορεί να βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πηγούνι.

Τα ενθέματα στο πρόσωπο τοποθετούνται συνήθως από πρόσβαση μέσα από το στόμα, οπότε οι τομές είναι αόρατες, δεν υπάρχουν δηλαδή εξωτερικά σημάδια.


ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Η χρήση του λίπους ως υλικό γεμίσματος αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πολύτιμη βοήθεια στη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου. Το λίπος λαμβάνεται συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς, γίνεται επεξεργασία και κατόπιν με μία σύριγγα, τοποθετείται στα σημεία που θέλουμε.

Ένα ποσοστό του λίπους αυτού θα απορροφηθεί, αλλά ένα άλλο μεγάλο ποσοστό θα παραμείνει για πάντα. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές εφόσον κριθεί απαραίτητο.


Το λίπος αποτελεί μία πολύ καλή λύση για τη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου, για διάφορους λόγους:

•    είναι υλικό που προέρχεται από το ίδιο το άτομο κι επομένως είναι απόλυτα συμβατό με τον οργανισμό του,
•    ένα σημαντικό ποσοστό από αυτό θα μείνει για πάντα,
•    δεν έχει κόστος αγοράς όπως τα προσθετικά υλικά και
•    μπορεί κανείς να το πάρει από τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες, που πάντα είναι επαρκέστατες για να διορθωθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα και
•    δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε δυο διαφορετικές επεμβάσεις ταυτόχρονα, αφού μπορούμε να αφαιρέσουμε λίπος από κάπου που περισσεύει και να το προσθέσουμε σε κάποιο άλλο σημείο για να γεμίσουμε ένα έλλειμμα ή να διαμορφώσουμε σωστές αναλογίες στο πρόσωπο.

Οι νεότερες τεχνικές λήψης και τοποθέτησης λίπους, το έχουν κάνει πολύ πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό για τη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου.


ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό γεμίσματος είναι το υαλουρονικό. Επειδή έχει βελτιωθεί ως προς την κατασκευή του και ως προς τη διάρκειά του, είναι το υλικό που κατά κόρον χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλά άλλα αρκετά καλά υλικά γεμίσματος.

Το υαλουρονικό έχει δυο βασικά πλεονεκτήματα: είναι ασφαλές και είναι εύκολο στην τοποθέτησή του, δηλαδή ένα άτομο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημά του με μία διαδικασία 10 έως 15 λεπτών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των γραμμών στην κάτω γνάθο, στα ζυγωματικά, στις παρειές, στους κροτάφους, στην περιοχή κάτω από τα μάτια, στο πηγούνι και γενικότερα οπουδήποτε χρειάζεται προσθήκη όγκου για τη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου.

Βελτίωση σχήματος προσώπου


ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΕΣ

Πρόκειται για μία πιο μεγάλη από τις προηγούμενες επέμβαση και συνήθως χρησιμοποιείται σε προβλήματα της γνάθου. Στην περίπτωση αυτή γίνονται τομές πάνω στα οστά και μετακινούνται από τη θέση τους σε μία νέα θέση. Πρόκειται για μία μέθοδο με μόνιμο αποτέλεσμα, αλλά βέβαια πολύ πιο επεμβατική από τις προηγούμενες.


ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται όπου υπάρχει περίσσια λίπους στο πρόσωπο, όπως η αφαίρεση λίπους από το διπλοσάγονο, παρειές και άλλα. Η βασική χρήση της λιποαναρρόφησης στο πρόσωπο, είναι για τη διόρθωση του διπλοσάγονου. Πρόκειται για μια μικρή διαδικασία, ελάχιστα επεμβατική, που διαρκεί 15-20 λεπτά, και κατά την οποία ο πλαστικός  χειρουργός  αναρροφά το λίπος της περιοχής με μια πολύ μικρή κάνουλα. Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή του διπλοσάγονου είναι πάρα πολύ συχνή και η διόρθωσή της βελτιώνει αισθητά τον καλό σχηματισμό του προσώπου.

Βελτίωση σχήματος προσώπου


ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ BUCCAL FAT PAD

Το buccal fat pad είναι μία περιορισμένη και σαφώς εντοπισμένη συσσώρευση λίπους στα βαθύτερα στρώματα των παρειών (μάγουλα). Όταν ένα άτομο έχει πολύ όγκο στις παρειές, η μείωση του buccal fat pad, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα.

Η αφαίρεση γίνεται με μία μικρή τομή μέσα στο στόμα, στο εσωτερικό των παρειών. Από εκεί ο πλαστικός χειρουργός, με άμεση όραση της περιοχής, αφαιρεί την περίσσια του λίπους.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες, μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη διόρθωση του σχήματος του προσώπου.

Περισσότερες υπηρεσίες