Πλαστική στα βλέφαρα & αισθητική προσώπου

Τα μάτια κατέχουν κεντρικό σημείο στο πρόσωπο και ίσως είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην αισθητική του προσώπου. Όταν συνομιλούμε με κάποιον ή απλώς τον κοιτάμε, συνήθως τον βλέπουμε στα μάτια.

Επομένως, είναι το πρώτο σημείο που παρατηρούμε στο συνομιλητή μας. Είναι το πιο εκφραστικό σημείο του προσώπου μας και άρα αυτό το οποίο προδίδει την ψυχική μας διάθεση. Γι’ αυτό το λόγο, τα μάτια και κατ’ επέκταση τα βλέφαρα, έχουν πρωτεύοντα ρόλο γενικά στην αισθητική του προσώπου.

Παράλληλα, τα βλέφαρα είναι το σημείο που φθείρεται πρώτα σε ένα πρόσωπο. Πολύ συχνά, τα βλέφαρα δείχνουν πιο γερασμένα σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του προσώπου. Αυτό συμβαίνει, διότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ λεπτό και με μειωμένη ελαστικότητα, επομένως χαλαρώνει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το δέρμα του υπόλοιπου προσώπου.

Φαίνεται πραγματικά να αδικείται ένα πρόσωπο, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν έχει σημεία φθοράς, αλλά η συνολική αισθητική του χαλάει μόνο από τα βλέφαρα. Απ’ ό,τι έχουμε παρατηρήσει, κάτι τέτοιο συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.

Όταν τα βλέφαρα παρουσιάζουν στοιχεία φθοράς, δίνουν την αίσθηση του κουρασμένου ή λυπημένου προσώπου. Η επέμβαση, η οποία αποσκοπεί στη διόρθωση της φθοράς του άνω και του κάτω βλεφάρου, ονομάζεται βλεφαροπλαστική (ή αλλιώς γνωστή ως «πλαστική στα μάτια», «πλαστική βλεφάρων»).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΜΙΑ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Βλεφαροπλαστική

Η πλαστική βλεφάρων αποσκοπεί στο να διορθώσει δύο βασικά προβλήματα:

•    τη χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων και
•    τις “σακούλες”.

Η χαλάρωση αφορά κυρίως στο άνω βλέφαρο και οι σακούλες κυρίως στο κάτω. Σακούλες βέβαια πολλές φορές υπάρχουν και στο άνω βλέφαρο, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να είναι κι έντονες.

Με το όρο σακούλες εννοούμε τις προεξοχές που υπάρχουν στα βλέφαρα, οι οποίες οφείλονται σε λίπος. Το περιοφθάλμιο λίπος κανονικά περιβάλλει το μάτι, με το πέρασμα του χρόνου όμως, αρχίζει να προβάλλει προς τα έξω. Η προβολή αυτή του λίπους οφείλεται στην μειωμένη αντοχή των ιστών, που το συγκρατούν στη θέση του. Το προεξέχον αυτό λίπος στην καθομιλουμένη ονομάζεται “σακούλες”.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Υπάρχουν διάφορα είδη τεχνικών βλεφαροπλαστικής. Το είδος της τεχνικής που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που έχει το κάθε άτομο. Δεν υπάρχει τεχνική η οποία να ταιριάζει σε όλα τα είδη προβλημάτων.

1.    ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία τομή στο άνω βλέφαρο, στο σημείο ακριβώς που διπλώνει και από εκεί αφαιρεί την περίσσια του δέρματος. Κατόπιν εισχωρεί βαθύτερα για να αφαιρέσει την περίσσια του λίπους. Στο κάτω βλέφαρο, η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και κατόπιν, αφού αποκολληθεί το δέρμα μαζί με το μυ, αφαιρούνται οι σακούλες, οι οποίες είναι τμήματα λίπους. Αφού αφαιρεθεί η περίσσια του δέρματος και στο κάτω βλέφαρο, γίνεται συρραφή. Όταν επουλωθούν οι τομές, τα σημάδια που μένουν είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και πολλές φορές θα έλεγε κανείς, αόρατα. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα των βλεφάρων έχει πολύ καλή επούλωση. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 4-5 ημέρες.

Βλεφαροπλαστική

2.    TRANS CONJUNCTIVAL ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Αυτή αφορά στο κάτω βλέφαρο, όπου ο πλαστικός χειρουργός δεν κάνει εξωτερική τομή, αλλά αφαιρεί ή να τοποθετεί σε σωστότερη θέση το λίπος από το μέσα μέρος του βλεφάρου, αυτό δηλαδή που έρχεται σε επαφή με το μάτι. Οι τομές φυσικά εκεί είναι αόρατες. Το είδος αυτής της βλεφαροπλαστικής αφορά κυρίως άτομα που έχουν σακούλες, αλλά χωρίς ιδιαίτερη χαλάρωση στο δέρμα του βλεφάρου.

3.    ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ LASER: Ο πλαστικός χειρουργός ξεκινάει κάνοντας την trans conjunctival βλεφαροπλαστική, όπως περιγράφεται παραπάνω και μετά το τέλος της διαδικασίας αυτής κάνει λείανση με laser στο δέρμα του κάτω βλεφάρου. Το δέρμα εκτός του ότι λειαίνεται από τις λεπτές ρυτίδες, κάνει και ένα βαθμό σύσφιξης, οπότε εάν υπάρχει ένας μικρός βαθμός χαλάρωσης, διορθώνεται. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μεγάλο βαθμό χαλάρωσης.

4.    ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΝΘΟΠΛΑΣΙΚΗ H ΚΑΝΘΟΠΗΞΙΑ: Η διαδικασία αυτή, εκτός του ότι βοηθάει στη διόρθωση της γήρανσης των βλεφάρων, βοηθάει και στην αλλαγή του σχήματος των ματιών. Όταν λέμε κανθοπηξία, εννοούμε τη στήριξη της έξω γωνίας του ματιού. Αυτή χρησιμεύει όταν το κάτω βλέφαρο τείνει να χαλαρώσει τόσο ώστε να φαίνεται το λευκό του ματιού κάτω από την κόρη. Σε αυτή την περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί ράμμα στη γωνία του ματιού, το οποίο το στηρίζει σε κάποιο σταθερό σημείο, που συνήθως είναι το οστό. Με τον όρο κανθοπλαστική εννοούμε την αλλαγή θέσης της έξω γωνίας του ματιού. Κυρίως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η γωνία είναι σε αρκετά χαμηλή θέση, ώστε τα μάτια φαίνονται λυπημένα. Γενικά, αισθητικά ωραία θεωρούνται τα μάτια, όταν η έξω γωνία είναι πιο ψηλά από την έσω γωνία. Όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δηλαδή όταν η έξω γωνία είναι πιο χαμηλά από την έσω, τότε με τη διαδικασία της κανθοπλαστικής, μπορεί να διορθωθεί, να αλλάξει δηλαδή θέση. Ο πλαστικός χειρουργός κόβει τελείως τη στήριξη της έξω γωνίας και κάνει μία νέα στήριξη σε μία υψηλότερη θέση σε σταθερό σημείο, που συνήθως και πάλι είναι το οστό.

5.    ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ: Πρόκειται για μία αρκετά καινούρια τεχνική, στην οποία το λίπος από τις σακούλες δεν αφαιρείται, αλλά κατανέμεται ομοιόμορφα στην περιοχή του βλεφάρου έτσι ώστε να μην υπάρχει “άδειασμα” στην περιοχή αυτή. Το “άδειασμα”, φαίνεται άσχημο ακόμα και αν έχουν διορθωθεί οι σακούλες και η χαλάρωση.

Το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται συνήθως είναι τοπική σε συνδυασμό ή όχι με μέθη. Εάν κάποιο άτομο επιθυμεί, μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί κανείς να πάει στο σπίτι του, δηλαδή δεν απαιτείται νοσηλεία. Γενικά πόνος δεν υπάρχει μετά τη βλεφαροπλαστική και δεν χρειάζεται ούτε καν η λήψη παυσίπονων. Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις, που μπορεί να υπάρξει κάποια ενόχληση, με χρήση παυσίπονων αντιμετωπίζεται πολύ καλά.

Βλεφαροπλαστική

Μετά την επέμβαση υπάρχουν κάποιες μελανιές γύρω από τα μάτια, οι οποίες για να υποχωρήσουν χρειάζονται περίπου 15 ημέρες. Μετά όμως από μια βδομάδα με 10 μέρες, αυτές έχουν υποχωρήσει ήδη αρκετά και με χρήση make up μπορεί το άτομο να είναι σε θέση να κυκλοφορεί στο περιβάλλον του.

Τα ράμματα αφαιρούνται σε 4-5 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να κάνει τις δραστηριότητές του, οι οποίες είναι εφικτές ακόμη και από την επόμενη μέρα της επέμβασης. Απλώς, δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε κόσμο χωρίς να γίνει αντιληπτή η διαδικασία που έχει γίνει.

Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπει κανείς μετά από 6 μήνες περίπου, όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση, αλλά ήδη μετά τις 15 μέρες μπορεί κανείς άνετα να παρουσιαστεί στο περιβάλλον του χωρίς να φαίνονται σημάδια από την επέμβαση. Οι τομές επουλώνονται πολύ καλά και όταν ολοκληρωθεί η επούλωση είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτες ή και αόρατες.

Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα είναι πάνω από μία δεκαετία. Είναι λίγες οι φορές που ένα άτομο χρειάζεται να κάνει δεύτερη φορά βλεφαροπλαστική στη διάρκεια της ζωής του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πλαστική βλεφάρων είναι από τις επεμβάσεις με τη μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της ειδικότητας του γιατρού που διενεργεί την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Η μόνη αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Υγείας ειδικότητα για τη διαδικασία αυτή, είναι η Πλαστική Χειρουργική. Παρουσιάσεις τίτλων του τύπου «οφθαλμοπλαστική» ή «πλαστική χειρουργική προσώπου», δεν είναι αναγνωρισμένες ειδικότητες και αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» δεν έχουν τη γνώση, την εξειδίκευση, την πείρα και το δικαίωμα να πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις διόρθωσης βλεφάρων, σε αντίθεση με τους αναγνωρισμένους πλαστικούς χειρουργούς.

Επίσης, είναι σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός τον οποίο επιλέγετε, να έχει γνώση της αισθητικής χειρουργικής όλου του προσώπου. Αυτό διότι πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να μην αφορά μόνο στα μάτια, αλλά και σε άλλα σημεία του προσώπου ή ακόμη και να παραπλανά δείχνοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα των βλεφάρων, ενώ στην πράξη να είναι άλλου είδους πρόβλημα, το οποίο όμως να αλλοιώνει τα βλέφαρα. Για παράδειγμα, ένα άδειασμα της περιοχής του κάτω βλεφάρου μπορεί να μη χρειάζεται βλεφαροπλαστική, αλλά ανόρθωση του μέσου προσώπου. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται ταυτόχρονη παρέμβαση, εκτός από την περιοχή των βλεφάρων και σε άλλα σημεία.

Άλλες πράξεις, με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί η βλεφαροπλαστική, είναι η ανόρθωση φρυδιών, αύξηση ζυγωματικών ή γέμισμα κάποιων περιοχών με λίπος ή υαλουρονικό. Πολλές φορές μέσα από τομή βλεφαροπλαστικής μπορεί ο πλαστικός χειρουργός ακόμα και να μειώσει τις ρυτίδες του μετώπου, όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο. Είναι πολύ συχνό η βλεφαροπλαστική να συνδυάζεται με lifting παρειάς – τραχήλου ή και μετώπου.

Τα μάτια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο πρόσωπο και τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής προσφέρουν πολύ μεγάλη βελτίωση στην εικόνα όλου του προσώπου. Αυτό, σε συνδυασμό με την καλή διάρκεια του αποτελέσματος, κάνει τη βλεφαροπλαστική μία από τις πιο συχνά ζητούμενες και σημαντικές αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο.

Περισσότερες υπηρεσίες