Συμπτώματα γυροειδούς αλωπεκίας
Η Γυροειδής Αλωπεκία εμφανίζεται ως ένα έλλειμμα στο τριχωτό της κεφαλής σε άντρες και γυναίκες ή στο μούσι στους άντρες ή ακόμα και στα φρύδια.
Η εικόνα της πάθησης είναι πολύ συγκεκριμένη και χαρακτηριστική. Είναι ένα κενό σαφώς διαχωρισμένο, το οποίο περιβάλλεται από πυκνό μαλλί ενώ μέσα στη βλάβη δεν υπάρχουν καθόλου τρίχες. Η Γυροειδής Αλωπεκία αναφέρεται στην κοινή καθομιλουμένη και ως «τριχοφάγος».
Τι είναι η Γυροειδής Αλωπεκία
Η Γυροειδής Αλωπεκία δεν είναι μια μεταδοτική ασθένεια. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα και έχει τη τάση να εξαπλώνεται σε μεγαλύτερη έκταση αφότου εμφανιστεί. Μπορεί να ξεκινήσει ως ένα μικρό έλλειμμα τριχωτού και να καταλήξει σε απώλεια μεγάλων νησίδων του τριχωτού της κεφαλής ή γενικότερα του προσώπου ή και ολική απώλεια μαλλιών, φρυδιών κ.λ.π.
Συνήθως έχει ως αίτιο στρεσογόνες καταστάσεις, που μπορεί να περνάει το άτομο, οι οποίες δημιουργούν μία ανισορροπία στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει ανάμειξη και κάποιου κληρονομικού παράγοντα καθώς κάποιες μελέτες, που έχουν γίνει σε οικογένειες, που έχουν περισσότερα από ένα μέλη με γυροειδή αλωπεκία, έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια γονίδια, τα οποία ευνοούν την κατάσταση αυτή.
Επίσης, αυξημένες πιθανότητες για να εμφανίσουν γυροειδή αλωπεκία έχουν άτομα που στο συγγενικό τους περιβάλλον ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Η ίδια η πάθηση θεωρείται αυτοάνοση.
Ο οργανισμός επιτίθεται στα δικά του κύτταρα, από τα οποία αποτελούνται τα τριχοθυλάκια και ως συνέπεια τα τριχοθυλάκια σταματούν την παραγωγή τρίχας.
Θεραπεία της Γυροειδούς Αλωπεκίας
Η Γυροειδής Αλωπεκία συνήθως θεραπεύεται με εγχύσεις κατάλληλης ενέσιμης κορτιζόνης.
Οι εγχύσεις πρέπει να γίνονται στην περιοχή της βλάβης. Ο ιατρός πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη κορτιζόνη διότι δεν είναι όλες οι κορτιζόνες κατάλληλες για τη διαδικασία αυτή. Οι επαναλήψεις στην έγχυση πρέπει να γίνονται περίπου ανά ένα μήνα. Συνήθως, μετά από δύο ή τρείς θεραπευτικές εφαρμογές αρχίζει ο ασθενής να βλέπει κάποια επάνοδο της τριχοφυΐας.
Προτιμάται η χρήση της ενέσιμης κορτιζόνης με τοπική εφαρμογή αφού η κορτιζονούχες κρέμες συνήθως δεν έχουν αρκετή διεισδυτικότητα για να φτάσουν στο βάθος, που είναι τα τριχοθυλάκια και γι’ αυτό είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Τις περισσότερες φορές η θεραπευτική αυτή αγωγή έχει αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο οργανισμός δεν έχει την κατάλληλη ανταπόκριση. Υπάρχουν περιπτώσεις Γυροειδούς Αλωπεκίας, οι οποίες δεν θεραπεύονται.
Καλό είναι ο ασθενής να προσέρχεται στον ιατρό εγκαίρως, έτσι ώστε να προλαμβάνεται η γυροειδής αλωπεκία σε αρχικό στάδιο, όπου η λύση του προβλήματος είναι πιο εύκολη. Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία των περιπτώσεων αυτών διότι είναι πολύ πιθανό τα μαλλιά που θα μεταμοσχευτούν να χαθούν και αυτά.
Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχολογία του ατόμου λόγω της αισθητικής επίδρασης την εικόνα του. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, καθώς τα μαλλιά συνδέονται συχνά με την προσωπική ταυτότητα και την εμφάνιση.
Το άτομο μπορεί να νιώθει λιγότερο ελκυστικό ή να ανησυχεί για την αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου. Η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της πάθησης και η έλλειψη ελέγχου μπορεί να προκαλέσουν άγχος.
Παρότι πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να αποτελεί μια ανησυχητική κατάσταση για το άτομο, υπάρχουν μέθοδοι διαχείρισης και θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν.