Τι είναι η εμφύτευση λίπους;

Η εμφύτευση λίπους ( ή αλλιώς καλούμενη Αυτομεταμόσχευση Λίπους) είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούμε λίπος από ένα σημείο του σώματος με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης και αφού το επεξεργαστούμε, το τοποθετούμε σε κάποιο άλλο σημείο, όπου θέλουμε να προσθέσουμε όγκο.

Στην πράξη δηλαδή, το χρησιμοποιούμε σαν ένα υλικό γεμίσματος το οποίο λαμβάνουμε από τον ίδιο μας τον οργανισμό κάνοντας λιπογλυπτική.

Ως μέθοδος είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες. Η πρώτη της χρήση έγινε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Παρόλα αυτά, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν χρησιμοποιείτο ιδιαίτερα ως μέθοδος. Τα τελευταία χρόνια χάρη στην εξέλιξη και βελτίωση των τεχνικών λήψης και τοποθέτησης λίπους, η μέθοδος αυτή επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ

Το λίπος, έχει το πλεονέκτημα να είναι ένα υλικό σε αφθονία στον οργανισμό, το οποίο προσφέρεται για χρήση ως υλικό γεμίσματος. Σε ποσότητα είναι υπερεπαρκές. Το βασικότερο πρόβλημα της χρήσης του λίπους στο παρελθόν ήταν η μεγάλου βαθμού απορρόφησή του. Αυτό σήμαινε ότι από το λίπος το οποίο τοποθετούσαμε, ένα πολύ μεγάλο μέρος απορροφιόταν από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να έχει πολύ προσωρινό αποτέλεσμα. Με τη βελτίωση των τεχνικών λήψης αλλά και επεξεργασίας του λίπους, σήμερα το ποσοστό του λίπους που παραμένει είναι αρκετά μεγάλο.

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίπος ως υλικό γεμίσματος είναι πολλές. Γενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, όπου χρειάζεται όγκος. Για παράδειγμα, κλασσικές περιπτώσεις στις οποίες γίνεται χρήση του λίπους είναι η διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου (ζυγωματικά, παρειές, γνάθος, γένειο, κ.α.), αύξηση μαστών, αύξηση γλουτών, γέμισμα περιοχών που υπάρχουν εντυπώματα (βαθουλώματα), κ.λ.π.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ

Το λίπος μπορεί να ληφθεί από οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Οι περιοχές οι οποίες θεωρούνται καλύτερες είναι η κοιλιά και το έσω μέρος των μηρών. Αυτό, διότι οι περιοχές αυτές είναι πιο πλούσιες σε βλαστοκύτταρα.
Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το είδος των λιποκυττάρων που επιβιώνει στην καινούρια θέση. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι τα λιποκύτταρα τα οποία λαμβάνονται, άλλοι όμως πιστεύουν ότι είναι τα βλαστοκύτταρα τα οποία λαμβάνονται και μετατρέπονται σε λιποκύτταρα στη νέα τους θέση.

Οι σύγχρονες κάνουλες είναι πιο ατραυματικές, με αποτέλεσμα να επιβιώνει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Αφού ληφθεί το λίπος μπορεί να γίνει κάποια επεξεργασία, η οποία τις περισσότερες φορές βασίζεται στη φυγοκέντρησή του. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα είδη επεξεργασίας, τα οποία μπορεί ο γιατρός να χρησιμοποιήσει ανάλογα με τη δική του εμπειρία. Αφού γίνει η επεξεργασία του λίπους, τοποθετείται σε σύριγγες και εμφυτεύεται στην περιοχή που επιθυμούμε. Βέβαια, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που βλέπουμε στην αρχή, αλλά θα περιμένουμε να υποχωρήσει το οίδημα καθώς και να απορροφηθεί το όποιο λίπος πρόκειται να απορροφηθεί.

ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΙ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Η εμφύτευση του λίπους μπορεί να γίνει ως μοναδική διαδικασία ή μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση κάποιων περιοχών και τοποθέτηση του λίπους σε κάποιες άλλες. Τότε μιλάμε για λιπογλυπτική.

Εμφύτευση λίπους

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η χρήση της τεχνικής αυτής για αύξηση μαστών. Στην περίπτωση όμως αυτή, στην αρχή χρησιμοποιείται ένας εξωτερικός διατατήρας προκειμένου να διαταθεί το δέρμα αφενός και να δημιουργηθεί καινούρια αιμάτωση αφετέρου. Κατόπιν, τοποθετείται το λίπος, από το οποίο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα «επιβιώσει». Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές, ανάλογα με το μέγεθος του μαστού που επιθυμούμε.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΓΛΟΥΤΩΝ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Στους γλουτούς η χρήση του λίπους τείνει πολλές φορές να αντικαταστήσει τα ενθέματα. Αυτό βέβαια όταν η ποσότητα του λίπους που απαιτείται δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Κάτι αντίστοιχο τείνει να συμβεί και στη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου ή την επανόρθωση των ελλειμμάτων αυτού. Στο πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέρος, προκειμένου να αποκατασταθεί ο όγκος που έχει χαθεί ή να βελτιωθεί γενικότερα το σχήμα αυτού. Με το πέρασμα του χρόνου και σε μεγάλες ηλικίες, υπάρχει ατροφία στο λίπος του προσώπου. Εκεί η τοποθέτηση λίπους μπορεί να βελτιώσει και να επαναφέρει την κατάσταση σε ένα προγενέστερο στάδιο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ

Η διαδικασία εμφύτευσης λίπους τις περισσότερες φορές γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Βέβαια, εάν η τοποθέτηση λίπους γίνει στο πρόσωπο, ενδέχεται να υπάρχουν κάποια οιδήματα (πρηξίματα) ή εκχυμώσεις (μελανιές). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί το άτομο να χρειαστεί να απέχει κάποιες μέρες από δραστηριότητες του κοινωνικού ή επαγγελματικού του περιβάλλοντος.

Γενικά, δεν πρόκειται για μία επώδυνη διαδικασία και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καθόλου νοσηλεία. Επίσης, μπορεί να γίνει ως μικρή διαδικασία στο χώρο του ιατρείου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ

Το βασικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι πρόκειται για ένα υλικό που είναι του ίδιου του οργανισμού, επομένως δεν κάνει αντιδράσεις. Επίσης, είναι ένα υλικό που μπορούμε να το έχουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες,  καλύπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη. Σημαντικό πλεονέκτημα της εμφύτευσης λίπους είναι ότι το υλικό που χρησιμοποιούμε είναι χωρίς κόστος. Το κόστος της αυτομεταμόσχευσης λίπους είναι πρακτικά το κόστος της διαδικασίας, χωρίς να προστίθεται κόστος για το υλικό. Τα αποτελέσματα, ιδίως στο πρόσωπο, είναι θεαματικά.

Περισσότερες υπηρεσίες