Τι είναι η κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστική (ή αλλιώς αναφερόμενη ως πλαστική κοιλιάς, tummy tuck) είναι μία επέμβαση που αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στη διόρθωση της χαλάρωσης της κοιλιάς. Παράλληλα όμως, γίνεται αφαίρεση λίπους από το μπροστινό και το πλάγιο μέρος της κοιλιάς, αλλά και στένεμα και ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.

Ποια προβλήματα μπορούμε να διορθώσουμε με την κοιλιοπλαστική;

Οι περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η πλαστική κοιλιάς είναι:

•    Μεγάλη χαλάρωση στο δέρμα της κοιλιάς μετά από εγκυμοσύνη ή μεγάλη απώλεια βάρους.
•    Χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, δηλαδή των μυών που δημιουργούν το κοιλιακό τοίχωμα, καθώς και μειωμένη αντοχή του κοιλιακού τοιχώματος.
•    Ραβδώσεις (ραγάδες) στην περιοχή από τον ομφαλό και κάτω.
•    Κάθετες ουλές, που βρίσκονται στην περιοχή από τον ομφαλό και κάτω.

Κοιλιοπλαστική

Πως γίνεται η κοιλιοπλαστική

Η διαδικασία προϋποθέτει την αφαίρεση του δέρματος και του λίπους που βρίσκονται από τον ομφαλό και κάτω. Στην πράξη, γίνεται μία οριζόντια τομή στο κατώτερο σημείο της κοιλιάς, στο σημείο δηλαδή που καλύπτεται από το εσώρουχο. Μέσω αυτής της τομής γίνεται αποκόλληση του δέρματος και του λίπους από τους μύες της κοιλιάς μέχρι ψηλά, κοντά στο στήθος.

Κατόπιν, αποκολλάται και ο ομφαλός. Το δέρμα, τεντώνεται προς τα κάτω και αφαιρείται η περίσσια του χαλαρωμένου δέρματος, αλλά και του λίπους, που βρίσκεται κάτω από αυτό. Ακολουθεί συρραφή στους μύες της κοιλιάς, έτσι ώστε να στενέψει το μυϊκό τοίχωμα, αλλά και να ενισχυθεί στη μέση γραμμή.

Αφού αφαιρεθεί η περίσσια του δέρματος και του λίπους, ο χειρουργός κάνει μία συρραφή στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, αλλά και στην περιοχή του ομφαλού, για να ξανατοποθετήσει τον ομφαλό στην αρχική του θέση.

Κοιλιοπλαστική

Η διαδικασία προϋποθέτει χώρο χειρουργείου.
Μπορεί να γίνει με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία.
Η παραμονή στην κλινική συνήθως είναι της τάξης των 24 ωρών.

Μετά την κοιλιοπλαστική

Επί ένα μήνα μετά την επέμβαση, είναι απαραίτητη η χρήση κορσέ, ο οποίος θα ασκεί κάποια πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα. Ήδη από την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να κινείται στο σπίτι, η επιστροφή όμως στην εργασία γίνεται συνήθως μετά από 4 περίπου ημέρες, εάν πρόκειται για εργασία που δεν είναι ιδιαίτερα κοπιαστική. Εάν πρόκειται για χειρονακτική εργασία μπορεί να χρειαστούν 2-4 εβδομάδες.

Άλλες πληροφορίες για την πλαστική κοιλιάς

Πόνος στην κοιλιοπλαστική

Αντίθετα από ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η πλαστική κοιλιάς δεν είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία. Τα περισσότερα άτομα δεν έχουν ιδιαίτερη ενόχληση κι αν κάποια ενόχληση υπάρξει, τότε ελέγχεται αρκετά καλά με τα συνηθισμένα παυσίπονα.

Λιποκοιλιοπλαστική – Κοιλιοπλαστική και Λιποαναρρόφηση

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση, οπότε μιλάμε για την λιποκοιλιοπλαστική. Στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Ορθότερο είναι σχεδόν κάθε κοιλιοπλαστική να συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση. Ο πλαστικός χειρουργός δεν θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα μόνο την αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος, αλλά τη διαμόρφωση του σχήματος της περιοχής της κοιλιάς. Τις περισσότερες φορές άλλωστε, εκτός από τη χαλάρωση του δέρματος υπάρχει και περίσσια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και σε άλλες περιοχές εκτός κοιλιάς. Η διόρθωσή τους καλό είναι να συνδυάζεται.

Κοιλιοπλαστική

Μίνι-Κοιλιοπλαστική

Σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης, η οποία αφορά κυρίως την περιοχή κάτω από τον ομφαλό, μπορεί να γίνει συνδυασμός λιποαναρρόφησης με mini κοιλιοπλαστική. Δεν είναι βέβαια όλες οι περιπτώσεις κατάλληλες για mini-κοιλιοπλαστική, όπως άλλωστε δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κατάλληλες για κλασική κοιλιοπλαστική. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να έχει την εμπειρία και ικανότητα να κρίνει ποια περίπτωση είναι κατάλληλη για την κάθε επιλογή.

Η mini-κοιλιοπλαστική έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

•    Η τομή μπορεί να τοποθετηθεί πολύ χαμηλότερα,
•    Δεν απαιτείται μετάθεση του ομφαλού και
•    Οι τομές είναι μικρότερες.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν διορθώνει τη χαλάρωση της κοιλιάς πάνω από τον ομφαλό. Για το λόγο αυτό συνιστάται στις περιπτώσεις που η περιοχή αυτή δεν έχει χαλάρωση.

Κοιλιοπλαστική

Σημάδια κοιλιοπλαστικής

Οι τομές της κοιλιοπλαστικής με τον καιρό βελτιώνονται. Βέβαια, ποτέ δεν εξαφανίζονται τελείως, αλλά βρίσκονται στην περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχο ή από το μαγιό στην παραλία.

Κοιλιοπλαστική

Αποτελέσματα της Πλαστικής Κοιλιάς

Το αποτέλεσμα διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια, εφόσον βέβαια το άτομο δεν πάρει πολλά κιλά και δεν ακολουθήσει κάποια εγκυμοσύνη. Η ενδεχόμενη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πρόβλημα, απλώς ενδέχεται να ξαναυπάρξει κάποιος βαθμός χαλάρωσης. Τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι θεαματικά, διότι τις περισσότερες φορές η κοιλιά γίνεται επίπεδη.

Περισσότερες υπηρεσίες