Πότε κάνουμε λιποαναρρόφηση;

 
 

Η λιποαναρρόφηση, αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα ίσως την πιο συχνή αισθητική επέμβαση. Αποσκοπεί στην αφαίρεση του τοπικού πάχους, δηλαδή στην εξομάλυνση μίας επιφάνειας. Συστήνεται σε άτομα που είναι ικανοποιημένα από το σωματικό τους βάρος, αλλά σε κάποια σημεία έχουν τοπική συσσώρευση λίπους, η οποία δεν υποχωρεί με δίαιτα, γυμναστική, κ.λ.π. 

Πολλά άτομα έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι η λιποαναρρόφηση αποτελεί έναν εύκολο τρόπο αδυνατίσματος. Τα άτομα, που βλέπουν την επέμβαση αυτή ως μέθοδο αδυνατίσματος, δεν θα μείνουν ποτέ ικανοποιημένα, διότι έστω και αν αφαιρέσουν μία ποσότητα λίπους τοπικά σε γενικές γραμμές το σωματικό τους βάρος θα παραμείνει το ίδιο. Άλλωστε η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα, διότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τα όρια της μεθόδου.

Η Λιποαναρρόφηση έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην τεχνολογία και πλέον εφαρμόζονται νέες μέθοδοι όπως η laser λιπόλυση, παλμική λιποαναρρόφηση, λιποαναρρόφηση με υπερήχους.

ΣΥΧΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Οι κλασσικές περιοχές στις οποίες συνήθως εντοπίζεται το τοπικό πάχος είναι οι εξής:
•    πλάγιο μηρών (ψωμάκια),
•    έσω περιοχή των μηρών (ανάμεσα στα πόδια),
•    πρόσθια περιοχή μηρών,
•    έσω περιοχή των γονάτων,
•    πρόσθιο κοιλιάς,
•    πλάγιο κοιλιάς (love handles),
•    γλουτοί,
•    κνήμες,
•    βραχίονες (μπράτσα),
•    παρειές (μάγουλα),
•    λαιμός (διπλοσάγονο),
•    γυναικομαστία (συσσώρευση λίπους στους μαστούς του άνδρα).

Μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, σε μία διαδικασία, περισσότερες από μία από αυτές τις περιοχές. Πόσες περιοχές ακριβώς μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκταση των περιοχών και η φυσική κατάσταση του ατόμου.

Λιποαναρρόφηση

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει την περιοχή, από την οποία θα αφαιρεθεί το λίπος, με έναν ειδικό μαρκαδόρο. Στη φάση αυτή μπορεί να γίνει μια τελευταία συζήτηση υπενθύμισης των τελευταίων λεπτομερειών πριν τη λιποαναρρόφηση. Κατόπιν γίνεται η αντισηψία της περιοχής και ακολουθεί η έγχυση διηθητικού διαλύματος. Το διάλυμα αυτό, αποτελείται από φυσιολογικό ορό με ανάμειξη αδρεναλίνης και τοπικού αναισθητικού. Το υγρό αυτό τοποθετείται σε όλη την περιοχή όπου θα γίνει η λιποαναρρόφηση.
Στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το λίπος με μία κάνουλα, η οποία εισέρχεται μέσω μίας οπής. Η οπή αυτή έχει μήκος μικρότερο από ένα εκατοστό και επομένως αφήνει ένα ανεπαίσθητο σημάδι σε σημείο που δεν είναι εμφανές. Η κάνουλα της λιποαναρρόφησης στην πράξη είναι μία λεπτή σωλήνα, η οποία στην άκρη της έχει μικρές τρύπες, απ’ όπου αναρροφάται το λίπος. Το λίπος αυτό καταλήγει στο μηχάνημα της αναρρόφησης, το οποίο έχει συνδεθεί με την κάνουλα με μία σωλήνα.

Λιποαναρρόφηση

Εάν ο γιατρός εφαρμόζει τη laser λιπόλυση, τότε πριν την αναρρόφηση γίνεται το λιώσιμο του λίπους με τη μέθοδο αυτή. Αυτή συνίσταται στο να τοποθετηθεί μέσα στο λιπώδη ιστό μία οπτική ίνα, η οποία μεταφέρει όλη την ενέργεια του μηχανήματος laser, η οποία λιώνει το λίπος. Κατόπιν ακολουθεί η αφαίρεση του λίπους με την κλασσική ή παλμική λιποαναρρόφηση. Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη laser lipolysis μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Η παλμική λιποαναρρόφηση είναι στην πράξη μία μέθοδος που βασίζεται σε ένα μηχάνημα όπου η κάνουλα είναι αυτοκινούμενη. Κάνει περίπου 5.000 παλμούς το λεπτό, με αποτέλεσμα το λίπος να διαλύεται και να αναρροφάται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όσον αφορά στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Περισσότερες λεπτομέρειες για την παλμική λιποαναρρόφηση μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπάρχει πόνος και με την κατάλληλη αναλγητική θεραπεία δεν υπάρχει πόνος ούτε στην περίοδο μετά τη λιποαναρρόφηση.

Ανάλογα με τις επιθυμίες του ατόμου και την έκταση της περιοχής, που θα γίνει η λιποαναρρόφηση, η αναισθησία, που μπορεί να εφαρμοστεί, είναι η τοπική αναισθησία, η τοπική αναισθησία με μέθη, η επισκληρίδιος αναισθησία και η γενική αναισθησία.

Λιποαναρρόφηση

 Σημαντικό είναι τα άτομα που ακολουθούν τη διαδικασία αυτή, να μην πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και γενικότερα ο,τιδήποτε πρόβλημα υγείας έχουν, να είναι ρυθμισμένο. Όταν η διαδικασία γίνεται σε υγιή άτομα και σε χώρο με κατάλληλη υποδομή, η λιποαναρρόφηση είναι μία απόλυτα ασφαλής διαδικασία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Αφού ο γιατρός κάνει τη διαδικασία της αφαίρεσης του λίπους, μία-μία σε όλες τις περιοχές, κατόπιν γίνεται τοποθέτηση ενός κορσέ, ο οποίος έχει το ρόλο του νάρθηκα, δηλαδή κρατάει τους ιστούς σταθερούς για να κολλήσουν στην καινούρια τους θέση. Τον κορσέ αυτό θα πρέπει να τον φοράει το άτομο 24 ώρες το 24ωρο για ένα μήνα περίπου.

Μετά τη λιποαναρρόφηση ακολουθεί παραμονή στην κλινική, η οποία μπορεί να είναι της τάξεως των λίγων ωρών ή και μίας ημέρας. Όταν το άτομο πάει στο σπίτι του, θα έχει κάποια οιδήματα (πρηξίματα) στην περιοχή όπου έγινε η λιποαναρρόφηση και πιθανόν κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές).

Η αίσθηση του πόνου, μετά τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης, είναι σχετική από άτομο σε άτομο. Επίσης, εξαρτάται από την έκταση της περιοχής, στην οποία θα έχει γίνει η διαδικασία. Συνήθως, τις επόμενες μέρες δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος, αλλά πιο πολύ η αίσθηση που έχει ένα αγύμναστο άτομο, όταν κάνει εντατική γυμναστική, δηλαδή η αίσθηση του “πιασίματος”.

Εάν η περιοχή που έχει γίνει λιποαναρρόφηση είναι μικρή, τότε πιθανόν μπορεί ο άνδρας ή η γυναίκα, που έχει κάνει λιποαναρρόφηση, να πάει στην εργασία του ακόμη και την επόμενη ημέρα. Σε μεγαλύτερες περιοχές, μερικές ημέρες είναι απαραίτητες πριν ανακτήσει κανείς την πλήρη, καθημερινή του δραστηριότητα. Η γυμναστική συνήθως επιτρέπεται ένα μήνα μετά τη λιποαναρρόφηση.

Για λίγες μέρες μετά τη λιποαναρρόφηση, αλλά και λίγες μέρες πριν από αυτήν, καλό είναι να αποφεύγονται η κατανάλωση ασπιρίνης ή αλκοόλ. Επίσης, καλό είναι οι γυναίκες να επιλέγουν η διαδικασία να μη γίνεται τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως (ημέρες περιόδου), ή λίγο πριν την περίοδό τους.

Ένα μήνα μετά τη λιποαναρρόφηση ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα και το σώμα έχει πάρει μία πολύ καλύτερη όψη. Το αποτέλεσμα όμως ολοκληρώνεται μετά από 6 μήνες. Παρόλα αυτά, ένας μήνας είναι αρκετός για να μπορεί κανείς να πάει στη θάλασσα για μπάνιο χωρίς να γίνει αντιληπτό κάτι και σίγουρα ακόμη και σε αυτή τη φάση το σχήμα του σώματος θα είναι πολύ καλύτερο από ότι ήταν πριν.

Προϋπόθεση για να είναι επιτυχής η διαδικασία της λιποαναρρόφησης είναι το δέρμα να έχει μία σχετική ελαστικότητα. Ένας μικρός βαθμός χαλάρωσης δεν βλάπτει. Όμως, σε πολύ σημαντικούς βαθμούς χαλάρωσης, πιθανόν καλό είναι να αποφεύγεται η διαδικασία αυτή. Οι νέες μέθοδοι όπως laser λιπόλυση και επιφανειακή παλμική λιποαναρρόφηση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα βαθμό σύσφιξης και να αποφύγει κανείς την πιθανή χαλάρωση.

Το λίπος που αφαιρείται, μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους. Αυτή είναι η επονομαζόμενη λιπογλυπτική. Περιοχές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λίπος είναι οι γλουτοί, το πρόσωπο ή ακόμα και οι μαστοί. Γενικά, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, μπορεί να τοποθετηθεί λίπος, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Λιποαναρρόφηση

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα, δηλαδή εφόσον το άτομο παραμείνει στα ίδια κιλά, στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα ξανασυσσωρευτεί τοπικό πάχος. Ενδεχόμενη εγκυμοσύνη στο μέλλον δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

LASER ΛΙΠΟΛΥΣΗ

Τι είναι η laser lipolysis

H laser λιπόλυση (αλλιώς αναφερόμενη ως λιποαναρρόφηση με laser, laser lipolysis ή με τις εμπορικές ονομασίες SlimLipo, SmartLipo, κ.α.) είναι μια μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους που λιώνει το τοπικό λίπος με λέιζερ και το απομακρύνει με λιποαναρρόφηση. Γίνεται μέσω ενός εξειδικευμένου μηχανήματος laser που εκπέμπει ενέργεια με συγκεκριμένες συνθήκες και ιδιότητες.

Λιποαναρρόφηση

Πως γίνεται η Λιποαναρρόφηση με Laser

Η ενέργεια του λέιζερ απορροφάται επιλεκτικά από το λίπος, αφήνοντας ανέπαφους τους υπόλοιπους ιστούς. Η μεταφορά της ενέργειας στο λιπώδη ιστό γίνεται μέσω μιας οπτικής ίνας, η οποία εισέρχεται κάτω από το δέρμα μέσω μίας πολύ μικρής οπής. Έτσι επιτυγχάνεται λιώσιμο του λίπους. Αφού το λίπος λιώσει, επιλέγουμε είτε να αφήσουμε τον οργανισμό να το απορροφήσει από μόνος του ή να το αναρροφήσουμε εμείς με τη μέθοδο της κλασσικής λιποαναρρόφησης ή της PAL (παλμική λιποαναρρόφηση).

Πλεονεκτήματα της Laser Λιπόλυσης

Τα πλεονεκτήματα της laser lipolysis, είναι:

1.    Λιγότερες εκχυμώσεις, οιδήματα, μελανιές, επομένως πιο γρήγορο χρόνο αποθεραπείας.
2.    Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Επειδή το λιώσιμο του λίπους είναι πιο ομοιογενές, η επιφάνεια στο δέρμα όπου γίνεται η λιποαναρρόφηση είναι και αυτή πιο ομαλή.
3.    Σύσφιξη στο δέρμα. Το laser, λόγω της θερμότητας που εκλύει, προκαλεί ένα βαθμό σύσφιξης στο δέρμα. Αυτό είναι ευεργετικό όσον αφορά την αποφυγή της χαλάρωσης. Ως γνωστόν, η χαλάρωση μετά από λιποαναρρόφηση, είναι ένα από τα προβλήματα της μεθόδου. Στο σημείο αυτό, η laser λιπόλυση δίνει τη λύση, διότι προκαλεί ένα βαθμό σύσφιξης στο δέρμα, που είναι αρκετός ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση.

Λιποαναρρόφηση

Τι προσέχουμε στη Λιποαναρρόφηση με Laser

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα laser λιπόλυσης ίδια και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, καθορίζουν το πόσο αποτελεσματικό είναι το κάθε laser. Οι διαφορές μεταξύ των μηχανημάτων είναι πολύ μεγάλες και κατά συνέπεια και η αποτελεσματικότητά τους. Το Slim Lipo, είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένο laser λιπόλυσης στην παγκόσμια αγορά.

ΠΑΛΜΙΚΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Η παλμική λιποαναρρόφηση αποτελεί μία μέθοδο αφαίρεσης τοπικού πάχους, όπως και η κλασσική λιποαναρρόφηση. Στην ουσία βασίζεται στις ίδιες αρχές της κλασσικής λιποαναρρόφησης, δηλαδή στην αφαίρεση λίπους μέσω μίας κάνουλας, η οποία μπαίνει κάτω από το δέρμα στο λιπώδη ιστό.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΜΙΚΗΣ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ

Η διαφορά της παλμικής από την κλασσική λιποαναρρόφηση είναι ότι η κάνουλα αυτή είναι αυτοκινούμενη, δηλαδή κινείται μόνη της. Κάνει περίπου 5.000 παλμούς το λεπτό. Αυτό, δίνει το πλεονέκτημα της ταχύτητας, δηλαδή το λίπος αναρροφάται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ταχύτητα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα χρήσης λεπτότερης κάνουλας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΜΙΚΗΣ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ

Οι λεπτές κάνουλες έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, τα οποία είναι τα εξής:

1.    Η αφαίρεση του λίπους είναι πιο ομοιόμορφη κι επομένως η επιφάνεια όπου αυτό αφαιρέθηκε, είναι πιο ομαλή (χωρίς κυματισμούς).
2.    Οι οπές, οι οποίες γίνονται για την είσοδο της λεπτότερης κάνουλας, είναι πολύ πιο μικρές κι επομένως τα σημάδια είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.
3.    Μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνει κι επιφανειακή λιποαναρρόφηση. Η επιφανειακή λιποαναρρόφηση προκαλεί ένα μικρό βαθμό σύσφιξης στο δέρμα, βοηθάει δηλαδή στο να μην εμφανιστεί χαλάρωση αφενός και βοηθάει στη διόρθωση της κυτταρίτιδας αφετέρου.
4.    Έχει ένα σύστημα διήθησης, το οποίο κάνει πιο ομαλή διασπορά του υγρού διήθησης. Αυτό έχει ευεργετική επίπτωση στη μείωση του πόνου, καθώς και στην αποφυγή εκχυμώσεων (μελανιές). Επομένως και η αποθεραπεία είναι  καλύτερη.

Συνδυασμός Laser Λιπόλυσης και Παλμικής Λιποαναρρόφησης

Ο συνδυασμός laser λιπόλυσης και παλμικής λιποαναρρόφησης, ενισχύει τα αποτελέσματα και των δύο. Ο συνδυασμός αυτών των μοντέρνων μεθόδων λιποαναρρόφησης, προσθέτει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Επομένως τα ευεργετικά τους αποτελέσματα λειτουργούν αθροιστικά.

Περισσότερες υπηρεσίες