Πως γίνεται η πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους;
Η ανάγκη για εκτέλεση επεμβάσεων σε άτομα που πάσχουν από πολύ μεγάλο βαθμό χαλάρωσης σε όλο τους το σώμα, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των βαριατρικών επεμβάσεων, οι οποίες επιτυγχάνουν πολύ μεγάλη απώλεια κιλών.
Είναι συχνό, μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις στο στομάχι, άτομα να έχουν χάσει πολλές δεκάδες κιλών. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα παρατηρούν σε διάφορα σημεία του σώματός τους μεγάλο βαθμό χαλάρωσης.
Η χαλάρωση αυτή είναι αρκετά ενοχλητική και απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους με διαδικασίες που εφαρμόζονται στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.
Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως κοιλιά, στήθος, μέσα μέρος των μηρών, γλουτοί, βραχίονες (μπράτσα), μαστοί και πλάτη. Πολλές φορές μάλιστα, η χαλάρωση αυτή αφορά και στο πρόσωπο, το οποίο δείχνει πιο γηρασμένο.
Η αντιμετώπιση της χαλάρωσης σε άτομα που έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια βάρους, είναι μία πολύπλευρη διαδικασία.
Εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό για πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους
Η εξέταση κι ενημέρωση από τον πλαστικό χειρουργό για πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να καταλάβει τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί περισσότερο.
Πιθανόν η χαλάρωση να αφορά σε πολλά σημεία και να θέλετε να τα διορθώσετε όλα. Κάτι τέτοιο όμως συνήθως είναι αδύνατο, διότι αυξάνει κατά πολύ τη βαρύτητα της επέμβασης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μία κατάταξη με βάση την προτεραιότητα που για εσάς έχει η κάθε διαδικασία.
Σίγουρα δεν θα έχουν χαλαρώσει όλα τα σημεία του σώματος στον ίδιο βαθμό. Καλό είναι να ξεκινήσει κανείς από αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο. Πιθανόν να μπορεί να συνδυαστεί και με κάποια άλλη επέμβαση η διαδικασία αυτή, όμως ο γιατρός θα κρίνει το πόσο εκτεταμένη θα πρέπει να είναι η επέμβαση, έτσι ώστε να μην είναι υπερβολική η επιβάρυνση για τον οργανισμό του ατόμου.
Καλό είναι αυτού του είδους οι επεμβάσεις (πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους) να αποφασιστούν όταν έχει φτάσει κανείς στο επιθυμητό βάρος. Τότε μόνο μπορεί ο γιατρός να κρίνει με ακρίβεια τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.
Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους - Είδη επεμβάσεων
Όπως είπαμε, πολλά είδη επεμβάσεων μπορούν να γίνουν είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Οποιαδήποτε επέμβαση χρησιμοποιείται γενικά για τη διόρθωση της χαλάρωσης, είναι πιθανό να είναι αναγκαία για τη διόρθωση προβλημάτων μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.
Ειδικότερα, οι επεμβάσεις που συνήθως γίνονται στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους είναι:
1. Lower body lift (κυκλοτερής ανόρθωση του κάτω μέρους του σώματος)
Η επέμβαση αυτή στην ουσία είναι ένας συνδυασμός κοιλιοπλαστικής και ανόρθωσης γλουτών. Είναι μία αρκετά μεγάλη επέμβαση στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Γίνεται τομή κυκλοτερής, η οποία ξεκινάει από το κάτω μέρος της κοιλιάς στο μπροστινό μέρος του σώματος, κατόπιν ανεβαίνει πιο πάνω και γυρνώντας προς τα πίσω τοποθετείται στο πάνω μέρος των γλουτών.
Όπως είπαμε η έκταση της επέμβασης είναι αρκετά μεγάλη, αλλά και τα οφέλη πολλαπλά. Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 4 έως 6 ώρες και κατόπιν απαιτείται αποθεραπεία περίπου μίας εβδομάδας. Βέβαια, για επιστροφή σε έντονες δραστηριότητες, μπορεί να απαιτηθεί έως και ενάμιση μήνας.
2. Κοιλιοπλαστική
Σε πολύ μεγάλο βαθμό χαλάρωσης, η κοιλιοπλαστική μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο, που γίνονται γενικά οι κοιλιοπλαστικές, όμως συνήθως η τομή χρειάζεται να είναι πιο εκτεταμένη στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Το καλό όμως είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις συνηθισμένες κοιλιοπλαστικές.
Σε περιπτώσεις, όπου η χαλάρωση αφορά σε μεγάλο βαθμό την οριζόντια διάσταση της κοιλιάς, μπορεί η οριζόντια τομή να μην είναι αρκετή αλλά να χρειαστεί και κάθετη μέση τομή, δηλαδή κάθετη τομή πάνω και κάτω από τον ομφαλό. Αυτό βέβαια σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και σε πολύ μεγάλο βαθμό χαλάρωσης. Κατά τα άλλα, η όλη διαδικασία είναι όπως αυτή της κλασσικής κοιλιοπλαστικής.
3. Ανόρθωση μαστών
Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα, που παρατηρούνται μετά από την απώλεια πολλών κιλών. Η διαδικασία στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους δεν διαφέρει σε κάτι σε σχέση με αυτή της κλασσικής ανόρθωσης μαστών, που γίνεται γενικά σε περιπτώσεις χαλάρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και αύξηση παράλληλα με την ανόρθωση.
4. Έσω επιφάνεια μηρών
Η περιοχή αυτή χαλαρώνει πιο πολύ σε σχέση με την υπόλοιπη επιφάνεια των μηρών. Αυτό οφείλεται στην υφή του δέρματος και στη μειωμένη ελαστικότητά του. Οι τομές γίνονται στην πτυχή που σχηματίζεται μεταξύ των μηρών και των γεννητικών οργάνων. Σε πολύ έντονο βαθμό χαλάρωσης όμως μπορεί να χρειαστεί και μία κάθετη τομή στην έσω επιφάνεια των μηρών κατά την πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.
5. Ανόρθωση γλουτών
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τεχνικές για την ανόρθωση γλουτών στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, απ’ τις οποίες εξαρτάται το σημείο που θα γίνουν οι τομές. Η κλασσική μέθοδος ανόρθωσης γλουτών είναι αυτή όπου οι τομές γίνονται στο άνω μέρος των γλουτών, έχουν οριζόντια κατεύθυνση και ξεκινούν από το μέσον και κατευθύνονται οριζόντια σε όλη την επιφάνεια των γλουτών.
6. Lifting βραχιόνων (μπράτσα)
Στην περίπτωση αυτή οι τομές μπορούν να γίνουν είτε στη μασχάλη, για μικρό βαθμό χαλάρωσης ή επιμήκεις ξεκινώντας από τη μασχάλη και φτάνοντας μέχρι τον αγκώνα.
Διαφορετικά, όταν χρειάζονται μεγαλύτερες τομές (πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους), αυτές τοποθετούνται στο έσω μέρος του βραχίονα, όπου όταν τα χέρια είναι κάτω καλύπτονται.
Βέβαια, οι τομές με τον καιρό βελτιώνονται, δεν εξαφανίζονται πλήρως και πρέπει το άτομο να γνωρίζει ότι όταν σηκώνει τα χέρια του, μπορεί οι τομές να διακρίνονται. Μία καλή μέθοδος είναι ο συνδυασμός με λιποαναρρόφηση, η οποία μπορεί να είναι κυκλοτερής στην περιοχή των βραχιόνων.
7. Χαλάρωση σε αντρικούς μαστούς
Μικρός βαθμός χαλάρωσης μπορεί να διορθωθεί μόνο με την κλασσική διόρθωση γυναικομαστίας. Όταν ο βαθμός χαλάρωσης είναι αρκετά μεγάλος, τότε πιθανόν να χρειαστεί να γίνει και αφαίρεση δέρματος. Αυτό αφήνει κάποια σημάδια, τα οποία όμως συνήθως είναι προτιμότερα σε σχέση με το αρχικό πρόβλημα.
8. Χαλάρωση ράχεως (πλάτη)
Πρόκειται για χαλάρωση που μπορεί να παρατηρηθεί σε κάποια σημεία ψηλά στη ράχη στην περιοχή του θώρακα. Δεν είναι κάτι το πολύ συχνό, όταν όμως χρειάζεται διόρθωση, αυτή γίνεται με αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος. Μπορεί να συνδυαστεί με lifting βραχιόνων ή ανόρθωση μαστών.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία ονομάζεται Upper Body Lift (lifting άνω μέρους του σώματος).
9. Lifting προσώπου
Πολλές φορές η μεγάλη απώλεια όγκου μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση και στο πρόσωπο. Εκεί ακολουθούνται οι κλασσικές τεχνικές ρυτιδεκτομής.
Όλες οι προαναφερόμενες επεμβάσεις απαιτούνται αρκετά συχνά στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Μεγάλη σημασία έχει όμως η συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό.
Σε άτομα, τα οποία έχουν χάσει πολύ βάρος, η πιθανότητα επιπλοκών συνήθως είναι μεγαλύτερη από αυτή των υπολοίπων ατόμων. Βέβαια, οι επιπλοκές είναι διορθώσιμες.
Γενικά, οι διαδικασίες στην πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους χρειάζονται αρκετά καλό προγραμματισμό και συνεννόηση μεταξύ γιατρού-ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει κανείς να επαναφέρει το σώμα του σε μία αισθητικά αποδεκτή όψη.