Αυξητική στήθους
Η αυξητική στήθους είναι μία πολύ σημαντική επέμβαση όσον αφορά τη βελτίωση του ψυχισμού της γυναίκας. Ανέκαθεν ο μαστός υπήρξε σύμβολο θηλυκότητας για τη γυναίκα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γυναίκες που έχουν μικρό μαστό να αισθάνονται ότι διαθέτουν μειωμένη θηλυκότητα, δηλαδή ότι είναι λιγότερο γυναίκες. Ιδίως οι νέες κοπέλες οι οποίες έχουν πολύ μικρό μαστό, αισθάνονται πολύ μειονεκτικά, ιδίως στη σχέση τους με το αντίθετο φύλο.
Η αυξητική στήθους είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Μεταξύ των αισθητικών επεμβάσεων, συνήθως βρίσκεται στην πρώτη ή δεύτερη θέση.
Πότε κάνει μια γυναίκα Αυξητική στήθους;
Οι περιπτώσεις των γυναικών που καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να αυξήσουν το μαστό τους, ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
• Αυτές που από κατασκευής έχουν μικρό μαστό, αυτές δηλαδή που ουδέποτε είχαν φυσιολογικό μαστό.
• Οι γυναίκες οι οποίες είχαν κανονικό μαστό, αλλά μετά από εγκυμοσύνη έχασε τον όγκο του, με αποτέλεσμα αυτός να “αδειάσει”.
• Μαστοί οι οποίοι έχουν “αδειάσει” μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.
• Μαστοί στους οποίους έχει αφαιρεθεί ο αδένας ή μέρος του αδένα λόγω κάποιας επέμβασης.
Τεχνικές στην Αυξητική στήθους
Τα τελευταία χρόνια πολλές διαφορετικές μέθοδοι έχουν προταθεί για την αύξηση των μαστών, όπως:
• η αύξηση με λίπος,
• η αύξηση με υαλουρονικό οξύ, όμως
• η αύξηση με χρήση ενθεμάτων είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται κατά κόρον παγκοσμίως. Είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και μερικές δεκαετίες και είναι αρκετά δοκιμασμένη.
Είδη ενθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην Αυξητική στήθους
Τα ενθέματα αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο από συμπαγή σιλικόνη κι ένα υλικό γεμίσματος που αποτελεί το περιεχόμενό τους. Διακρίνονται σε κατηγορίες, ανάλογα με:
1. το περιεχόμενο, διακρίνονται σε:
• ενθέματα σιλικόνης, όπου το περιεχόμενο είναι σιλικόνη σε ρευστή μορφή και
• ενθέματα φυσιολογικού ορού, τα οποία περιέχουν φυσιολογικό ορό, δηλαδή νερό.
Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο στην Αυξητική στήθους σε σχέση με αυτά του ορού, διότι έχουν πιο φυσιολογική υφή.
2. το είδος της επιφάνειας του ενθέματος διακρίνονται σε:
• τραχείας επιφανείας και
• λείας επιφανείας.
Τα τραχείας επιφανείας έχουν μία πιο άγρια επιφάνεια, ενώ στα λείας επιφανείας η επιφάνεια είναι πιο λεία. Η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα έχει να κάνει με τις πιθανότητες δημιουργίας κάψας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα τραχείας επιφανείας έχουν μικρότερες πιθανότητες δημιουργίας κάψας και άλλοι ότι τα σύγχρονα ενθέματα λείας επιφανείας, που έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα παλαιότερα, έχουν τις ίδιες πιθανότητες δημιουργίας κάψας με τα τραχείας επιφανείας.
3. το σχήμα του ενθέματος χωρίζονται σε:
• στρογγυλά ενθέματα και
• σταγονοειδή ή ανατομικά (δάκρυ).
Τα στρογγυλά ενθέματα έχουν ίδιο όγκο παντού, τα ανατομικά έχουν σχήμα σταγόνας, δηλαδή περισσότερο όγκο στο κατώτερο μέρος και λιγότερο ψηλά. Ίσως δεν θα μπορούσε κανείς να πει ποιο είναι καλύτερο και ποιο όχι, αλλά η επιλογή του σχήματος διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.
4. την προβολή του ενθέματος. Αυτό είναι κάτι το οποίο επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με τη διάμετρο του θώρακα, την ελαστικότητα του δέρματος και το σχήμα που θέλει να δώσει στο μαστό.
5. το μέγεθος του ενθέματος. Αυτό επιλέγεται με βάση τις επιθυμίες του ατόμου που θα δεχθεί την επέμβαση, αλλά και με την κατασκευή των μαστών και του θώρακα. Σε κάθε άτομο υπάρχουν κάποια όρια όσον αφορά στο μέγεθος των ενθεμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα όρια αυτά εξαρτώνται από τη διάμετρο του θώρακα και από την ελαστικότητα του δέρματος.
Τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται στην Αυξητική στήθους είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Μπορούν να δεχθούν πολύ μεγάλες πιέσεις χωρίς να σπάσουν. Ακόμα και σε τροχαίο ατύχημα, όπου μπορεί να δεχθούν ισχυρά χτυπήματα, έχουν υψηλές αντοχές. Σε γενικές γραμμές είναι κατασκευασμένα με προοπτική να διαρκούν για όλη τη ζωή του ατόμου. Παρόλα αυτά, κατά καιρούς παρουσιάζονται ενθέματα, τα οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έχουν κάποια ρήξη στο τοίχωμά τους.
Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, το είδος της σιλικόνης που περιέχεται σε αυτά που ονομάζεται συνεκτική σιλικόνη (cohesive), είναι τέτοιο που δεν διαρρέει στον οργανισμό, αλλά παραμένει μέσα στο ένθεμα. Αυτό επιτυγχάνεται διότι το gel σιλικόνης έχει μορφή περίπου σαν το ζελέ που χρησιμοποιείται στα γλυκά, το οποίο ναι μεν είναι μαλακό, αλλά δεν είναι ρευστό.
Το βέβαιο είναι ότι δεν ισχύουν διάφορες περίεργες φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούν, οι οποίες είναι έως και αστείες μερικές φορές, όπως για παράδειγμα ότι τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται στην Αυξητική στήθους σκάνε στα αεροπλάνα και διάφορα τέτοια.
Επιλογή μεγέθους ενθεμάτων για την Αυξητική στήθους
Τα περισσότερα άτομα που προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό έχουν το φόβο μήπως αυξήσουν υπερβολικά τους μαστούς τους. Σίγουρα η υπερβολή είναι μια πρακτική που πρέπει να μην εφαρμόζεται. Όμως εάν υπάρχει μία καλή συνεννόηση με το γιατρό, η υπερβολική αύξηση δεν είναι καθόλου πιθανή.
Μέθοδοι επιλογής μεγέθους ενθέματος
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιλέξετε μέγεθος ενθεμάτων και μπορείτε να εφαρμόσετε τις μεθόδους αυτές παράλληλα μεταξύ τους.
Ο πρώτος τρόπος είναι να περιγράψετε στο γιατρό τις επιθυμίες σας. Δηλαδή, για παράδειγμα μπορείτε να του περιγράψετε με βάση το στηθόδεσμο. Τα περισσότερα άτομα ζητούν ένα νούμερο στηθόδεσμο μεγαλύτερο από αυτό που έχουν.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε κάποιες φωτογραφίες που είτε θα έχετε μαζί σας ή θα σας δείξει ο γιατρός και με βάση αυτές να αναφέρετε τις προτιμήσεις σας.
Ο τρίτος τρόπος θα είναι ο γιατρός να μετρήσει τη διάμετρο του θώρακά σας και τις διαστάσεις του στήθους σας, καθώς και την ελαστικότητα του δέρματος. Με βάση αυτά θα μπορέσει να προσδιορίσει ποιο ένθεμα είναι κατάλληλο για εσάς.
Υπάρχουν κάποια δοκιμαστικά sizers, τα οποία εάν έχει ο γιατρός, μπορεί να τα τοποθετήσει στο στήθος σας και να δημιουργήσετε μία ιδέα του πως περίπου θα είναι το στήθος σας μετά. Προκειμένου να τοποθετηθούν αυτά τα sizers, καλό θα ήταν στο ραντεβού σας με το γιατρό να φοράτε στηθόδεσμο χωρίς ενίσχυση.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς στον υπολογιστή πως θα είναι το στήθος του μετά από μία τέτοια επέμβαση με συγκεκριμένο νούμερο ενθέματος. Η υπηρεσία όμως αυτή συνήθως χρεώνεται extra.
Συνδυάζοντας αυτούς τους τρόπους που προαναφέραμε, είναι σίγουρο ότι θα επιλεγεί το κατάλληλο είδος ενθέματος. Αρκεί να υπάρξει καλή περιγραφή των επιθυμιών σας και αρκετή συζήτηση με το γιατρό για το θέμα αυτό.
Οι συμπεριφορές γιατρών του τύπου “θα τοποθετήσω εγώ το ένθεμα που πιστεύω ότι είναι σωστό για σένα και μην ανησυχείς”, είναι λανθασμένες και συνήθως οδηγούν σε μη αποδεκτά αποτελέσματα. Φροντίστε να επιλέξετε εσείς το μέγεθος των μαστών που σας αρέσει και μην επηρεαστείτε από κανέναν άλλο. Δεν είναι σωστό να επηρεαστείτε ούτε από τη γνώμη του γιατρού, ούτε από τη γνώμη του συντρόφου σας ή οποιουδήποτε άλλου από το περιβάλλον σας.
Επίσης, προσπαθήστε να επιλέξετε το μέγεθος που πραγματικά θέλετε χωρίς το φόβο μήπως τυχόν και κάνετε κάποια υπερβολή. Πολλά άτομα, φοβούμενα μήπως κάνουν κάποια υπερβολή ή μήπως το περιβάλλον τους αντιληφθεί τη διαδικασία την οποία έχουν κάνει, κρύβουν από τον πλαστικό χειρουργό τις πραγματικές τους επιθυμίες. Αυτό συνήθως οδηγεί σε υποδιόρθωση, δηλαδή στο να μπει κάποιο ένθεμα μικρότερο από αυτό που πραγματικά θα επιθυμούσαν. Τα άτομα αυτά, καταλήγουν μετά από καιρό να ξανακάνουν την επέμβαση για να τοποθετήσουν το μέγεθος του ενθέματος που επιθυμούν.
Μην έχετε το φόβο του να γίνετε αντιληπτοί από το περιβάλλον σας, διότι ούτως ή άλλως κανένας στο περιβάλλον σας δεν έχει τόση παρατηρητικότητα όση εσείς νομίζετε. Κάντε το μέγεθος του μαστού που πραγματικά επιθυμείτε. Ούτε μεγαλύτερο, ούτε μικρότερο.
Οδός πρόσβασης στην Αυξητική στήθους
Προκειμένου να τοποθετηθούν μέσα στο μαστό τα ενθέματα, θα πρέπει σε κάποιο σημείο να γίνει μία τομή. Θα πρέπει το κάθε άτομο να αποφασίσει που θέλει να γίνει η τομή αυτή. Αυτό διότι στο σημείο που θα γίνει η τομή θα υπάρχει κάποιο σημάδι. Το σημάδι με τον καιρό βελτιώνεται σε βαθμό που να μη δημιουργεί ιδιαίτερη ενόχληση. Παρόλα αυτά όμως, θα πρέπει κανείς να αποφασίσει που θέλει να βρίσκεται αυτό το σημάδι.
Οι επιλογές για το σημείο πρόσβασης για την τοποθέτηση του ενθέματος στην Αυξητική στήθους κατά βάση είναι τρεις:
1. στην υπομάστιο. Πρόκειται για μία τομή η οποία γίνεται στο σημείο που κάνει πτύχωση ο μαστός, στο κάτω του μέρος. Πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι η καλή ορατότητα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, το ότι καλύπτεται από το στηθόδεσμο ή από το μαγιό και ότι η τομή βρίσκεται σε μια φυσιολογική πτυχή του μαστού.
2. στη θηλή. Στην περίπτωση αυτή η τομή βρίσκεται στο κάτω όριο μεταξύ της άλω (του σκουρόχρωμου μέρους γύρω από τη θηλή) και του δέρματος. Τα πλεονεκτήματα είναι η καλή ορατότητα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, η πολύ καλή επούλωση που κάνει το δέρμα της θηλής και το ότι βρίσκεται σε ένα σημείο που καλύπτεται από στηθόδεσμο, μαγιό, κ.λ.π.
3. στη μασχάλη. Υπάρχει το πλεονέκτημα του ότι δεν υπάρχει τομή πάνω στο μαστό. Παρόλα αυτά βέβαια η τομή δεν καλύπτεται σε περίπτωση που το άτομο σηκώσει τα χέρια ψηλά και βέβαια είναι μία απομακρυσμένη πρόσβαση με μικρότερη ορατότητα σε σχέση με τις άλλες.
Επίπεδο τοποθέτησης ενθεμάτων στην Αυξητική στήθους
Το ένθεμα τοποθετείται στο στήθος ανάμεσα σε κάποιους ιστούς. Λέγοντας επίπεδο τοποθέτησης εννοούμε ότι πρέπει να αποφασιστεί ανάμεσα σε ποιους ιστούς θα τοποθετηθεί το ένθεμα.
Οι δύο βασικές επιλογές είναι η τοποθέτηση πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ και η τοποθέτηση κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ.
1. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥ:
Στην περίπτωση αυτή, το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον αδένα του μαστού και πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ. Δηλαδή, το μπροστινό μέρος του ενθέματος εφάπτεται με το πίσω μέρος του αδένα και το οπίσθιο μέρος του ενθέματος εφάπτεται με το πρόσθιο μέρος του μυός. Η τοποθέτηση αυτή μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως οδού πρόσβασης, δηλαδή μέσω οποιασδήποτε τομής. Τα πλεονεκτήματα αυτής της πρόσβασης θεωρείται ότι είναι:
• μικρότερος χρόνος χειρουργικής διαδικασίας,
• μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος,
• λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση.
2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥ:
Σε αυτή την περίπτωση, το ένθεμα τοποθετείται βαθύτερα, δηλαδή το μπροστινό μέρος του ενθέματος εφάπτεται με την πίσω επιφάνεια του μείζονος θωρακικού μυός, ενώ το οπίσθιο μέρος του ενθέματος εφάπτεται με το θωρακικό τοίχωμα. Βέβαια, ο μείζων θωρακικός μυς δεν καλύπτει πλήρως το ένθεμα, αλλά καλύπτει περίπου τα άνω 2/3 του ενθέματος, ενώ το κάτω 1/3 εφάπτεται και πάλι με τον αδένα. Και αυτό το επίπεδο τοποθέτησης μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως οδού πρόσβασης, δηλαδή ανεξαρτήτως του που θα γίνει η τομή στο δέρμα. Το επίπεδο αυτό τοποθέτησης θεωρείται ότι έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
• το ένθεμα δεν διαγράφεται στον άνω πόλο (στο πάνω μέρος δηλαδή του μαστού),
• υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες δημιουργίας κάψας,
• ο μαστός «πέφτει» πιο δύσκολα,
• ο μαστός απεικονίζεται καλύτερα στη μαστογραφία,
• μικρότερες πιθανότητες ρυτίδωσης του ενθέματος.
Οι δύο επιλογές όσον αφορά το επίπεδο τοποθέτησης είναι οι βασικότερες. Πέραν από αυτές όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά ή χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένο είδος προβλήματος. Για παράδειγμα, τέτοιου είδους προσβάσεις είναι:
• η πρόσβαση κάτω από την περιτονία του μυός (subfascial), και
• η τοποθέτηση διπλού επιπέδου (dual plane). Ειδικά η πρόσβαση dual plane, στην πράξη είναι μία τοποθέτηση κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτήν. Κυρίως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένας μικρός βαθμός πτώσης στο μαστό.
Μετά την Αυξητική στήθους
Η παραμονή στο νοσοκομείο, συνήθως είναι της τάξης των μερικών ωρών. Δηλαδή η πλειονότητα των ατόμων, κάνει την επέμβαση το πρωί και το απόγευμα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και μία διανυκτέρευση.
Μετά την επιστροφή στο σπίτι, το άτομο μπορεί να κάνει τις απλές δραστηριότητές του μέσα στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Φυσικά, δεν θα πρέπει να καταπονεί την περιοχή των μαστών, με διαδικασίες που προϋποθέτουν μεγάλη κινητικότητα ή να σηκώνει βάρη.
Ο βαθμός ενόχλησης διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να πει κάτι συγκεκριμένο. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ενόχληση, συνήθως με χρήση κατάλληλων παυσίπονων, αντιμετωπίζεται.
Ο χρόνος επιστροφής στην εργασία εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της εργασίας, την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, το είδος της επέμβασης και διάφορα άλλα. Τα περισσότερα άτομα, τα οποία κάνουν δουλειές γραφείου, είναι σε θέση να επιστρέψουν μετά από 3-5 ημέρες. Για πιο έντονες δραστηριότητες φυσικά ο χρόνος αποχής είναι μεγαλύτερος.
Τις πρώτες μέρες μετά την αυξητική στήθους, οι μαστοί έχουν κάποιο οίδημα (πρήξιμο) και το σχήμα τους είναι αλλοιωμένο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, το οίδημα υποχωρεί και οι μαστοί αρχίζουν να παίρνουν το τελικό τους σχήμα. Μετά από 1 μήνα ήδη οι μαστοί έχουν ένα αρκετά καλό σχήμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα το δει κανένας μετά από 6 μήνες.
Η κολύμβηση σε θάλασσα ή πισίνα, επιτρέπεται μετά από 1 μήνα.
Η γυναίκα που έχει κάνει αυξητική μαστών μπορεί να θηλάσει χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο μαστός δεν υφίσταται “πτώση” εύκολα, λόγω του ότι το ένθεμα λειτουργεί σαν ένα εσωτερικό στήριγμα, επομένως το στήθος θα χαλαρώσει λιγότερο σε σχέση με το να μην είχε ένθεμα.
Αποτέλεσμα από την Αυξητική στήθους
Όταν η επέμβαση γίνεται με το σωστό τρόπο, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και κανένας δεν θα μπορέσει να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα μαστό στον οποίο έχει γίνει αυξητική.
Τα αποτελέσματα τα οποία φαίνονται και που γίνεται αντιληπτό ότι έχει γίνει αυξητική στήθους, είναι εκείνα στα οποία δεν έχει γίνει σωστά η διαδικασία. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν φοβίσει πολλά άτομα, τα οποία πιστεύουν ότι μία αυξητική μαστών γίνεται πάντα αντιληπτή.
Υπάρχουν πολλά καλά αποτελέσματα ανάμεσά μας, για τα οποία ποτέ δεν θα καταλάβουμε ότι έχει γίνει αυξητική στήθους, διότι το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό. Σίγουρα δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές όσον αφορά στο μέγεθος, διότι αυτό θα καταλήξει σε ένα αφύσικο αποτέλεσμα. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό, ζητούν ένα φυσιολογικό μέγεθος στήθους.
Οι γυναίκες που έχουν κάνει αυξητική στήθους με τη μέθοδο αυτή, αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο γυναίκες σε σχέση με πριν και ότι θα επιθυμούσαν να είχαν κάνει τη διαδικασία αρκετά νωρίτερα. Η βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης είναι οφθαλμοφανής και αυτό δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση σε αυτές, στον πλαστικό χειρουργό και στο περιβάλλον τους. Πολλά άτομα μάλιστα τονίζουν ότι και η ερωτική τους ζωή έχει βελτιωθεί κατά πολύ.
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ: