Αφαίρεση tattoo με λέιζερ ή χειρουργικά

Η δημιουργία των tattoo, είναι μία διαδικασία η οποία γίνεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Με την αύξηση της συχνότητας δημιουργίας tattoo, αντίστοιχα υπήρξε αύξηση της ανάγκης αφαίρεσής τους.

Πολλά άτομα μετανιώνουν για την επιλογή τους αυτή και ζητούν να τα αφαιρέσουν. Οι λόγοι για τους οποίους τα άτομα ζητούν την αφαίρεση μπορεί να είναι κοινωνικοί, επαγγελματικοί, αισθητικοί ή συναισθηματικοί. Ούτως ή άλλως, ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του εξελίσσεται και μεταβάλλεται. Κανένας μας δεν είναι ακριβώς αυτό που ήταν χθες. Κάθε άνθρωπος αλλάζει γνώμη, αλλάζει αισθητική κι επιλογές. Πολλά άτομα θέλουν να αφαιρέσουν το tattoo τους για πάντα, ενώ κάποια άλλα μπορεί να θέλουν να το αφαιρέσουν και να κάνουν κάποιο άλλο.

Βέβαια, πριν να κάνουμε ένα τατουάζ πρέπει να ξέρουμε ότι η αφαίρεσή του δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πρόχειρα, γρήγορα κι επιφανειακά πριν κάνουμε ένα tattoo.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι δύο, η χειρουργική αφαίρεση και η διόρθωση με laser.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΑΤΟΥΑΖ

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει τη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης κυρίως σε μικρά τατουάζ, αλλά και σε μεγαλύτερα, όταν υπάρχει αρκετή ελαστικότητα στο δέρμα. Εάν πρόκειται για πολύ μεγάλα τατουάζ, η διαδικασία αυτή είναι πολύ χρονοβόρα και κουραστική.

Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του δέρματος όπου βρίσκεται το τατουάζ, κάνοντας μία τομή στο δέρμα. Κατόπιν τεντώνει το δέρμα και το ράβει υπό τάση. Εάν το τατουάζ δεν αφαιρεθεί σε μία εφαρμογή, διότι είναι μεγάλο, μπορεί να ακολουθήσει 2η, 3η εφαρμογή, κ.λ.π.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν μένει ίχνος από το τατουάζ, επομένως αφαιρείται τελείως. Το μειονέκτημα είναι ότι στο σημείο του τατουάζ μένει μία ουλή, όπως αυτές που συνήθως μένουν μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Συνήθως η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να γίνει με γενική αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ και τις επιθυμίες του ατόμου. Η επιστροφή στις δραστηριότητες γίνεται την ίδια ημέρα.

Σε μεγάλα τατουάζ μπορεί να τοποθετηθεί διατατήρας δέρματος δίπλα στο τατουάζ. Σκοπός είναι, μετά από ειδική διαδικασία, να δημιουργηθεί περίσσια δέρματος, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που προέρχεται από τη αφαίρεσή του.

 

Αφαίρεση τατουάζΑΦΑΙΡΕΣΗ TATOYAZ ΜΕ LASER

Υπάρχουν συγκεκριμένες και εξειδικευμένες κατηγορίες laser, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των tattoo. Αυτά ονομάζονται Q-switched.

Η αφαίρεση γίνεται σε συνεδρίες. Σε κάθε συνεδρία γίνεται εφαρμογή με το laser σε όλη την έκταση του τατουάζ. Ακολουθεί ένα μεσοδιάστημα «επούλωσης» περίπου δύο εβδομάδων. Μετά το διάστημα αυτό το τατουάζ θα είναι πιο αχνό σε όψη. Ένα μήνα περίπου μετά την εφαρμογή ακολουθεί η 2η συνεδρία, όπου επαναλαμβάνεται το ίδιο. Δηλαδή, το τατουάζ ακολουθεί ένα διάστημα επούλωσης και κατόπιν γίνεται ακόμα πιο αχνό. Σκοπός είναι σε κάποια στιγμή το τατουάζ να εξαφανιστεί τελείως.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορεί μετά από κάποια στιγμή, το χρώμα να μην μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έγινε το τατουάζ. Δηλαδή, τα τατουάζ που γίνονται από επαγγελματίες συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία με laser, σε σχέση με αυτά που έγιναν ερασιτεχνικά.

Επίσης, μεγάλη σημασία έχει το χρώμα. Ενώ το μαύρο χρώμα ανταποκρίνεται αρκετά καλά, οι διάφοροι άλλοι χρωματισμοί δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά. Επομένως, μπορεί κάποια χρώματα να φύγουν και κάποια άλλα να παραμείνουν

Αφαίρεση τατουάζ

Τα τατουάζ που έχουν πολλά χρώματα αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνήθως χρειάζονται αρκετές συνεδρίες με το laser, προκειμένου να απαλειφθεί ή έστω να βελτιωθεί η εικόνα του tattoo. Συνήθως, ο αριθμός αυτών των εφαρμογών κυμαίνεται στις 5-10. Για κάποιους όμως μπορεί να είναι λιγότερες ή για άλλους περισσότερες. Οι εφαρμογές γίνονται με ένα μεσοδιάστημα ενός μηνός, αλλά αν κάποιος θέλει μπορεί να κάνει και σε πιο αραιά διαστήματα. Το άτομο επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του, αμέσως μετά τη θεραπεία, χωρίς κανένα πρόβλημα ή περιορισμό.

Απαραίτητη είναι η συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό. Μόνο αυτός μπορεί να σας πει τι αποτέλεσμα μπορείτε να περιμένετε. Μετά από μια πλήρη ενημέρωση από τον πλαστικό χειρουργό μπορείτε να αποφασίσετε και να επιλέξετε τη διαδικασία που θέλετε να ακολουθήσετε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση βέβαια συνήθως χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Περισσότερες υπηρεσίες