Αγγειακές βλάβες

Οι πλαστικοί χειρουργοί καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν αγγειακές βλάβες, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας μιας γυναίκας ή ενός άντρα.

Οι αγγειακές αυτές βλάβες:
•    εντοπίζονται τις περισσότερες φορές στο πρόσωπο ή στα πόδια,
•    αφορούν γυναίκες και άντρες,
•    μπορεί να είναι μικρού ή μεγαλύτερου διαμετρήματος,
•    μπορεί να είναι χρώματος κόκκινου ή σκούρου μπλε.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Όσον αφορά στον εντοπισμό των αγγειακών βλαβών, αυτές συνήθως βρίσκονται στις κνήμες (γάμπες) ή στους μηρούς όσον αφορά στο σώμα και όσον αφορά στο πρόσωπο μπορεί να βρίσκονται στις παρειές (μάγουλα), μύτη ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Πέραν αυτών των σημείων όμως μπορεί, σπανιότερα, να αφορούν και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

ΕΙΔΗ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

Όσον αφορά το είδος τους, χωρίζονται σε ευρυαγγείες και κιρσούς.
Με τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε τα λεπτά, κόκκινα ή και λίγο σκουρόχρωμα αγγεία, τα οποία έχουν μία μορφή συνήθως ιστού της αράχνης και η διάμετρός τους είναι λίγο πάνω ή κάτω από ένα χιλιοστό.
Συνήθως, βρίσκονται στα κάτω άκρα και εντοπίζονται ανά περιοχές σχηματίζοντας ένα πολύ πυκνό δίκτυο, από πολύ λεπτά αγγεία.

Συνήθως, κάθε ομάδα αγγείων τροφοδοτείται από ένα ή περισσότερα μεγαλύτερα αγγεία, που ονομάζονται τροφοφόρα αγγεία. Τα τροφοφόρα αγγεία είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά στη θεραπεία, διότι ο γιατρός θα πρέπει να αποσκοπεί στην καταστροφή του τροφοφόρου αγγείου, προκειμένου να θεραπεύσει όλο το δίκτυο των ευρυαγγειών που βασίζεται σε αυτό.

Στο πρόσωπο, αντίθετα, οι ευρυαγγείες εμφανίζονται σαν μία διάχυτη ερυθρότητα, όταν κοιτάζει κανείς το πρόσωπο από μακριά, ενώ όταν το κοιτάξει κανείς με λεπτομέρεια θα δει ότι υπάρχουν πολλά, λεπτά, διάχυτα αγγειάκια διαμέτρου συνήθως μικρότερης του ενός χιλιοστού.

Με τον όρο “κιρσοί” (άλλοι το αναφέρουν ως φλεβίτιδα), εννοούμε τα πιο χοντρά αγγεία τα οποία βρίσκονται κυρίως στα κάτω άκρα, δηλαδή κνήμες και μηρούς. Τα αγγεία αυτά έχουν διάμετρο πάνω από μισό εκατοστό και πολλές φορές έχουν σιγμοειδή πορεία (σε σχήμα S). Η διάταση αυτή των αγγείων οφείλεται σε βλάβη των κεντρικών φλεβών. Δηλαδή αυτές οι φλέβες έχουν υποστεί μία βλάβη στο τοίχωμά τους, με αποτέλεσμα να έχουν διαταθεί και να μην λειτουργούν σωστά, δηλαδή να μην επαναφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Η επιβεβαίωση της προβληματικότητας του φλεβικού δικτύου, γίνεται με υπερηχογράφημα που ονομάζεται triplex. Η διόρθωση είναι χειρουργική και γίνεται από εξειδικευμένους σε αυτό γιατρούς. Ο πλαστικός χειρουργός δεν είναι αρμόδιος για τη διόρθωση των φλεβών αυτών, μπορεί όμως να συνεργάζεται με κάποιον εξειδικευμένο γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των κιρσών και των ευρυαγγειών.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ
Κατά βάση οι τρόποι διόρθωσης των ευρυαγγειών είναι δύο, δηλαδή οι σκληρυντικές ενέσεις και τα laser.

α) LASER
Το laser είναι ένα μηχάνημα το οποίο εκπέμπει ενέργεια. Υπάρχουν εξειδικευμένα laser για ευρυαγγείες και τα οποία εκπέμπουν ενέργεια η οποία απορροφάται επιλεκτικά από το αγγείο. Αφού το αγγείο απορροφήσει την ενέργεια, υπερθερμαίνεται και καταστρέφεται το τοίχωμά του. Έπειτα ο οργανισμός απορροφά αυτό το κατεστραμμένο αγγείο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το κατάλληλο laser για το κατάλληλο αγγείο. Ιδίως σε ευρυαγγείες της περιοχής του προσώπου η θεραπεία γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με laser. Είναι ελάχιστες οι φορές που αγγεία του προσώπου μπορούν να θεραπευθούν με σκληρυντικές ενέσεις. Επειδή τα αγγεία του προσώπου είναι πολύ λεπτά, χρειάζεται αντίστοιχα κατάλληλος τύπος laser. Επειδή η ενέργεια του laser απορροφάται και από το μαύρο χρώμα, είναι σημαντικό, για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, το δέρμα να είναι όσο γίνεται πιο λευκό.

Ευρυαγγείες

β)ΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ
Οι σκληρυντικές ενέσεις περιέχουν κάποιο φάρμακο, το οποίο καταστρέφει το τοίχωμα των αγγείων. Το ζητούμενο στη θεραπεία των ευρυαγγειών είναι ακριβώς η καταστροφή του τοιχώματος των αγγείων. Ο οργανισμός κατόπιν απορροφά αυτό το κατεστραμμένο τοίχωμα και εξαφανίζει την ευρυαγγεία. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο γιατρός εγχύει μία μικρή ποσότητα από τη σκληρυντική ουσία μέσα στο αγγείο. Το αγγείο αδειάζει από αίμα και γεμίζει με τη σκληρυντική αυτή ουσία, η οποία θα καταστρέψει το τοίχωμά του. Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του αγγείου, τόσο πιο πυκνή σκληρυντική ουσία χρειάζεται να τοποθετήσει ο γιατρός μέσα σε αυτό. Το σημαντικότερο όλων είναι ο γιατρός να βρει το τροφοφόρο αγγείο, το οποίο εάν καταστραφεί, μαζί του θα εξαφανιστούν και όλα τα αγγεία στα οποία αυτό καταλήγει.

Μεταξύ των δύο μεθόδων δεν μπορεί κανείς να κάνει σύγκριση, διότι άλλες ευρυαγγείες διορθώνονται καλύτερα με σκληρυντικές ενέσεις και άλλες με laser. Το καλύτερο είναι να υπάρχει η δυνατότητα και των δύο μεθόδων, πράγμα το οποίο συνήθως δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ευρυαγγείες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

Η διαδικασία της διόρθωσης των ευρυαγγειών, είτε πρόκειται για θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις ή για θεραπεία με laser, απαιτεί κάποιες επαναλαμβανόμενες συνεδρίες. Δηλαδή, δεν γίνεται σε μία φορά. Βέβαια, σε κάθε συνεδρία θα υπάρχει κάποιο ποσοστό βελτίωσης της εμφάνισης. Συνήθως απαιτείται ένας αριθμός συνεδριών που μπορεί να είναι μεταξύ 3-10 φορές. Οι συνεδρίες αυτές γίνονται ανά ενάμισυ με δύο μήνες περίπου. Για το λόγο αυτό, καλό είναι κανείς να προβλέψει εγκαίρως, πριν δηλαδή την καλοκαιρινή περίοδο, όπου πιθανόν το αποτέλεσμα να τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Μετά τη θεραπεία, καλό είναι ο ασθενής να χρησιμοποιήσει πιεστικές κάλτσες. Είναι οι κάλτσες που χρησιμοποιούνται στους κιρσούς και διατίθενται συνήθως σε φαρμακεία ή ορθοπεδικά είδη.
Το περπάτημα επιτρέπεται και η θεραπεία των ευρυαγγειών δεν αποκόπτει το άτομο από τις καθημερινές του δραστηριότητες, δηλαδή μπορεί άμεσα να επιστρέψει σε αυτές. Για προληπτικούς λόγους, οι πολύ έντονες δραστηριότητες, καλό είναι να αποφεύγονται για μία ημέρα.

Από πλευράς εμφάνισης, στα σημεία των ευρυαγγειών θα υπάρχει ένας ερεθισμός και πιθανόν κάποιες, σε κάποια σημεία, μελανιές, οι οποίες θα υποχωρήσουν μετά από 10-15 ημέρες.

Οι ευρυαγγείες που έχουν θεραπευτεί δεν ξαναεμφανίζονται, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει βαθύτερο αγγειακό πρόβλημα. Εάν όμως το άτομο έχει τάση να παρουσιάζει ευρυαγγείες πιθανόν θα παρουσιάσει αυτές που ούτως ή άλλως θα παρουσιάζονταν και αν δεν είχε κάνει τη θεραπεία αυτή.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει βαθύτερο αγγειακό πρόβλημα, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Απλώς, επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα απαιτείται κάποια υπομονή.

Ενδιαφέροντα άρθρα