Τι είναι και που οφείλεται η κυτταρίτιδα;

Πρόκειται ίσως για το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα των γυναικών. Αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες, αφού το 90% περίπου των γυναικών έχει πρόβλημα κυτταρίτιδας. Στους άντρες παρουσιάζεται αρκετά σπάνια και συνδέεται με ορμονικά προβλήματα συνήθως.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Κυτταρίτιδα

Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ορμονικοί λόγοι και η κακή κυκλοφορία του αίματος στο επιφανειακό στρώμα λίπους είναι τα κυριότερα αίτια δημιουργίας της κυτταρίτιδας. Όμως, εκτός από αυτά κι άλλοι παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, τα οινοπνευματώδη και ο τρόπος ζωής, συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Παρουσιάζεται με την όψη “φλοιού πορτοκαλιού”, δηλαδή σημεία διόγκωσης ακολουθούμενα από σημεία εμβάθυνσης επάνω στο δέρμα. Στην πράξη, τα σημεία διόγκωσης οφείλονται στο λίπος, το οποίο έχει διογκωθεί από οίδημα και τα σημεία εμβάθυνσης οφείλονται σε ίνες, που βρίσκονται ανάμεσα στα λιποκύτταρα και κρατάνε το δέρμα καθηλωμένο στους βαθύτερους ιστούς.

Κυτταρίτιδα

ΨΕΥΔΟΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Κάποιες φορές η εικόνα της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι ψευδής και να οφείλεται πιο πολύ στη χαλάρωση παρά στο οίδημα του λιπώδους ιστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται ψευδοκυτταρίτιδα και δεν παρουσιάζει βελτίωση με τις συνηθισμένες μεθόδους διόρθωσης της κυτταρίτιδας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να διακρίνει κανείς την κυτταρίτιδα από την ψευδοκυτταρίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία της κυτταρίτιδας είναι αρκετά δύσκολη, διότι τα βασικότερα αίτια που την προκαλούν, δηλαδή τα ορμονικά και η κακή κυκλοφορία του αίματος, δεν είναι εύκολο να διορθωθούν. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν μόνιμα αποτελέσματα από τις όποιες θεραπείες.

Η μόνη θεραπεία, η οποία αναπτύσσεται κι εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό, δείχνοντας ότι έχει μόνιμα αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα, είναι η επιφανειακή λιποαναρρόφηση και ιδίως αυτή που γίνεται με χρήση laser.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

LPG –ENDERMOLOGIE:

Κυτταρίτιδα

Αποτελεί τον πλέον γνωστό και πλέον χρησιμοποιούμενο τρόπο διόρθωσης της κυτταρίτιδας παγκοσμίως. Αποσκοπεί στο να παροχετεύσει το οίδημα, που βρίσκεται ανάμεσα στα λιποκύτταρα, με μηχανικό τρόπο. Βασίζεται στην ίδια αρχή που βασίζονται και τα χειρομασάζ, αλλά με πιο προκαθορισμένο κι ελεγχόμενο τρόπο, ο οποίος μένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Με τη μέθοδο LPG Endermologie η «κεφαλή» του συστήματος έρχεται σε επαφή με το σημείο του σώματος, που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Η «κεφαλή» αναρροφά το δέρμα και ταυτόχρονα το «πλάθει» με κάποια ειδικά rollers, τα οποία έχουν το καθένα τη δική του ανεξάρτητη, προκαθορισμένη κίνηση. Οι κινήσεις αυτές παροχετεύουν, διώχνουν δηλαδή, το οίδημα (πρήξιμο), που βρίσκεται ανάμεσα στα λιποκύτταρα και ταυτόχρονα ελαστικοποιούν τις ίνες, που κρατάνε το δέρμα καθηλωμένο στους βαθύτερους ιστούς. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας η γυναίκα φοράει ένα ειδικό «κορμάκι», επομένως η κεφαλή δεν έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Η αίσθηση είναι ευχάριστη, παρόμοια με αυτή που έχει κανείς όταν κάνει μασάζ. Το LPG Endermologie πλεονεκτεί σε σχέση με το κλασσικό μασάζ, διότι η πίεση είναι προκαθορισμένη και σταθερή και δεν υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί κάπου περισσότερη ή λιγότερη πίεση από ό,τι πρέπει, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Χρειάζονται συνήθως πάνω από 15 συνεδρίες για να δει κανείς ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Ο συνολικός αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν, εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος που έχει το κάθε άτομο. Οι συνεδρίες γίνονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αφού ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συνεδριών, η γυναίκα μπορεί να κάνει δύο φορές το μήνα για να διατηρήσει το καλό αποτέλεσμα που έχει επιτύχει. Το LPG είναι ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται εδώ και μερικές δεκαετίες. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και έχει βοηθήσει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος διόρθωσης της κυτταρίτιδας, εγκεκριμένη από το FDA των ΗΠΑ.  

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

 

Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά της. Πρόκειται για την έγχυση ουσιών κάτω από το δέρμα, στο στρώμα του επιφανειακού λίπους, οι οποίες βοηθούν στην κυκλοφορία της περιοχής. Συνήθως οι ουσίες αυτές κατά βάση είναι καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Μερικές φορές προστίθεται και φωσφατιδιλχολίνη, η οποία είναι μία ουσία που διαλύει το λίπος. Οι εγχύσεις γίνονται με εξαιρετικά λεπτές βελόνες, οι οποίες δεν προκαλούν σχεδόν καθόλου πόνο και ο βαθμός της ενόχλησης είναι ελάχιστος. Οι θεραπείες γίνονται συνήθως ανά βδομάδα και χρειάζονται τουλάχιστον δέκα θεραπείες για να δει κάποιο άτομο αξιόλογο αποτέλεσμα. Ο αριθμός των θεραπειών, που θα χρειαστεί τελικά, εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος. Για να συντηρηθεί το αποτέλεσμα καλό είναι μετά την ολοκλήρωση των αρχικών συνεδριών να κάνει κανείς μία συνεδρία το μήνα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου δέκα λετπά.

ΜΑΣΑΖ:

Το μασάζ είναι μία χειρονακτική μέθοδος, η οποία αποβλέπει στο να μειώσει το οίδημα που βρίσκεται ανάμεσα στα λιποκύτταρα του επιφανειακού λίπους. Είναι ευχάριστο σε αίσθηση και χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να δει κανείς κάποια βελτίωση στην κυτταρίτιδα. Είναι απαραίτητο το άτομο που κάνει το μασάζ να γνωρίζει καλά την τεχνική, διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα αντί να λυθούν. Φροντίστε να είστε σίγουρες ότι το άτομο που επιλέξατε είναι έμπειρο και γνωρίζει τη συγκεκριμένη τεχνική του μασάζ, διαφορετικά προτιμήστε το LPG, όπου ο βαθμός πίεσης ελέγχεται από το μηχάνημα.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ:

Η επιφανειακή λιποαναρρόφηση γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες στο επιφανειακό στρώμα λίπους. Δεν αποσκοπεί τόσο στην αφαίρεση του επιφανειακού λίπους, όσο στη δημιουργία ινώδους ιστού, ο οποίος αφενός προκαλεί ένα μικρό βαθμό σύσφιξης στο δέρμα αφετέρου βελτιώνει την όψη “φλοιού πορτοκαλιού”. Είναι απαραίτητο ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίζει καλά την τεχνική, διαφορετικά θα επιφέρει επιδείνωση της εικόνας αντί για βελτίωση. Είναι μια μέθοδος που έχει αποτέλεσμα στην πλειονότητα των γυναικών που την επέλεξαν, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί πλήρη αποτελεσματικότητα στο 100% των ατόμων. Μπορεί να συνδυαστεί με τη λιποαναρρόφηση για αφαίρεση τοπικού πάχους. Η διαδικασία αυτή όμως πρέπει να γίνει με κάποιο είδος αναισθησίας (τοπική, γενική, επισκληρίδιος). Το βασικότερο πλεονέκτημα της επιφανειακής λιποαναρρόφησης είναι ότι η βελτίωση της κυτταρίτιδας είναι μόνιμη.

Κυτταρίτιδα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΛΙΠΟΑΝΝΑΡΟΦΗΣΗ ΜΕ LASER ΛΙΠΟΛΥΣΗ

Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων, που κάνουν επιφανειακή laser λιπόλυση, βλέπει μόνιμη βελτίωση στην κυτταρίτιδα. Η μέθοδος αποσκοπεί στο να λιώσει το λίπος μέσω ενέργειας τεχνολογίας laser. Μία οπτική ίνα εισέρχεται κάτω από το δέρμα στο λιπώδη ιστό και μεταφέρει την ενέργεια, η οποία λιώνει το λίπος. Και αυτή η μέθοδος απαιτεί κάποιο είδος αναισθησίας, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα διαρκούν για πάντα, πράγμα το οποίο, ειδικά στην κυτταρίτιδα, είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια.

Κυτταρίτιδα

Τα άτομα που θέλουν να διορθώσουν την κυτταρίτιδά τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι η διόρθωση της κυτταρίτιδας απαιτεί υπομονή και προσπάθεια. Λύσεις που έχουν προταθεί όπως κρέμες, χάπια, κ.λ.π. δεν έχουν δώσει ιδιαίτερα αποτελέσματα και οι μόνες, πραγματικά αποτελεσματικές λύσεις είναι αυτές που προαναφέραμε.

Μεγάλη σημασία στη βελτίωση της κυτταρίτιδας έχει η σωστή επιλογή των περιστατικών, δηλαδή ο πλαστικός χειρουργός, που θα σας εξετάσει, να γνωρίζει το αντικείμενο και να αποφανθεί για το αν είστε από τα άτομα που θα δουν αποτέλεσμα ή όχι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε άσκοπες διαδικασίες και έξοδα. Η σωστή επιλογή του περιστατικού, αλλά και η σωστή εφαρμογή της μεθόδου παράλληλα, μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι γυναίκες που έχουν ένδειξη και που θα εφαρμόσουν σωστά τη μέθοδο θεραπείας της κυτταρίτιδας, που τους προτείνει ο γιατρός τους, θα ξέρουν ότι θα μπουν σε μια διαδικασία που αξίζει τον κόπο, βελτιώνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Ενδιαφέροντα άρθρα