Τι είναι το lifting προσώπου;

Το lifting είναι η επέμβαση εκείνη που αποσκοπεί στη διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου κατά κύριο λόγο και των μεγάλων ρυτίδων αφετέρου. Κατά βάση, αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο διόρθωσης της χαλάρωσης.

Πως γίνεται το Face Lifting
Η διαδικασία του lifting στο πρόσωπο μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία, ανάλογα και με τις επιθυμίες του ατόμου. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει κάποιες τομές, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα μαλλιά μπροστά και πίσω από το αφτί, οι οποίες μετά από λίγο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτες.

Κατόπιν, ο χειρουργός αποκολλά το δέρμα σε αρκετά μεγάλη έκταση, προκειμένου να το στηρίξει σε μια νέα πιο ανορθωμένη θέση. Αυτό όμως συνήθως δεν είναι αρκετό, αλλά χρειάζεται κάποια στήριξη και των ιστών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν έχει χαλαρώσει το δέρμα του προσώπου, συνήθως δεν έχει χαλαρώσει μόνο το δέρμα, αλλά και οι ιστοί κάτω από αυτό. Άρα, το να αφαιρέσουμε τη χαλάρωση μόνο από το δέρμα, δεν είναι αρκετό.

Λίφτινγκ προσώπου

Ανάλογα με τη διαδικασία που γίνεται στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές. Οι τεχνικές αυτές είναι γνωστές ως ανάρτηση του smas, παρασκευή και ανάρτηση του smas, smasεκτομή (Smasectomy), υποπεριοστικό lifting, MACS Lift (Minimal Access Cranial Suspension Lift)  και διάφορα άλλα.

Οι πλαστικοί χειρουργοί που ασχολούνται με το face lift επιλέγουν την τεχνική που θα κάνουν σε κάθε πρόσωπο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Η τεχνική lifting που θα εφαρμοστεί πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του προσώπου.

Το lifting μπορεί να συνδυαστεί με άλλου είδους επεμβάσεις όπως βλεφαροπλαστική, μετωπιαίο lifting, τοποθέτηση ενθεμάτων, λιποαναρρόφηση, αφαίρεση ή προσθήκη λίπους, χημικό peeling, peeling με laser και διάφορα άλλα.

Η παραμονή στο νοσοκομείο συνήθως είναι για μία ημέρα. Κατόπιν το άτομο μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος και μπορεί να κάνει ήδη από την επόμενη μέρα δουλειές μέσα στο σπίτι. Στις λίγες περιπτώσεις, που μπορεί να υπάρξει κάποια ενόχληση, αυτή καταπολεμάται εύκολα με παυσίπονα.

Ο χρόνος αποθεραπείας διαφέρει, αλλά συνήθως μετά από 15 μέρες τα περισσότερα άτομα που έχουν υποβληθεί σε face lift αισθάνονται άνετα να κυκλοφορήσουν στο περιβάλλον τους. Για κάποια άτομα αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι λιγότερος και για κάποια περισσότερος. Η επιστροφή στην εργασία συνήθως γίνεται μετά από 15 ημέρες.

Λίφτινγκ προσώπου

Αποτέλεσμα του Face Lift

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά μετά από 2 εβδομάδες περίπου, όπου και το άτομο είναι ήδη πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν. Προκειμένου όμως να ολοκληρωθεί η επούλωση, χρειάζονται περίπου 6 μήνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών το πρόσωπο δεν θα είναι παρουσιάσιμο, αντίθετα θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ήταν πριν.

Η διάρκεια του αποτελέσματος, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα του δέρματος και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, σωστή διατροφή, αυξομειώσεις βάρους, κ.α.). Όμως το σημαντικότερο ρόλο παίζει η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για την επέμβαση αυτή.

Τα mini lifting ( περιορισμένης έκτασης lifting ) αποτελούν μικρότερη διαδικασία, αλλά έχουν και μικρότερο αποτέλεσμα και μικρότερη διάρκεια.

Πότε κάνουμε Face Lift

Για να υπάρχει ικανοποίηση μετά από ένα λίφτινγκ πρέπει αυτό να έχει γίνει με τις σωστές ενδείξεις. Η διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου και των μεγάλων ρυτίδων πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη. Αυτό το αναφέρουμε, διότι πολλά άτομα αντιλαμβάνονται το lifting ως τη μαγική εφεύρεση η οποία διορθώνει τα πάντα στο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Το lifting δεν μπορεί να διορθώσει τη φθορά στην ποιότητα του δέρματος, τις πολύ λεπτές ρυτίδες, κηλίδες, πανάδες και γενικότερα όλα εκείνα που συνθέτουν την ποιότητα του δέρματος. Απ’ την άλλη πλευρά, πολλές μέθοδοι διατείνονται ότι με μη χειρουργικό τρόπο μπορούν να διορθώσουν τη χαλάρωση. Στην πράξη, έως σήμερα, οι μη επεμβατικές μέθοδοι, μπορούν να προσφέρουν από τίποτα έως ελάχιστα. Στην πράξη, η μοναδική αποτελεσματική μέθοδος για τη χαλάρωση στο πρόσωπο, είναι το lifting.

Ένας άλλος μύθος, που υπάρχει, είναι ότι το lifting παραμορφώνει. Όταν το lifting γίνεται με σωστό τρόπο, δεν γίνεται καμία παραμόρφωση και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παραμορφωμένα πρόσωπα συνήθως έχουν να κάνουν με ενέσιμα υλικά κακής ποιότητος και όχι με το lifting. Άλλωστε στο lifting δεν προστίθεται όγκος.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία θα πρέπει να γίνεται το lifting. Απλώς θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη, όταν δηλαδή η χαλάρωση έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Το lifting μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα, είναι να έχει γίνει σωστή επιλογή του περιστατικού, σωστή επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμόσει ο πλαστικός χειρουργός και βέβαια να ακολουθήσει μία σωστά διενεργούμενη επέμβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραμόρφωσης, απλώς το άτομο φέρεται να έχει ένα πολύ πιο νεανικό πρόσωπο, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του.

Περισσότερες υπηρεσίες