Μείωση μεγέθους μαστών

Πρόκειται για την επέμβαση εκείνη με την οποία ο πλαστικός χειρουργός αποσκοπεί στη μείωση του όγκου των μαστών, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ανόρθωσή τους. Τις περισσότερες φορές που μία γυναίκα ζητά τη μείωση των μαστών της, ο λόγος είναιαισθητικός. Όμως είναι αρκετές οι φορές που η μείωση μαστών είναι αναγκαία για λόγους υγείας.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα, που έχει πολύ μεγάλους μαστούς, μπορεί να παρουσιάσει αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να είναι πιο έντονες αν συνδυάζονται με οστεοπόρωση. 

Επίσης, οι μεγάλοι μαστοί είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν για πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Πολύ πιο δύσκολα ψηλαφόνται, αλλά και η μαστογραφία έχει μειωμένη διαγνωστική αξία. 
Η επέμβαση αυτή είναι παρόμοια με την ανόρθωση μαστών, αφού σκοπός όντως είναι η ανόρθωση των μαστών με μία ταυτόχρονη αφαίρεση όμως μέρους του αδένα. 

ΣΥΧΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΩΝ

Οι γυναίκες που έχουν λόγο να κάνουν την επέμβαση αυτή είναι αυτές που έχουν:

1.    Μαστούς που είναι πολύ ογκώδεις σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα και επομένως αποτελούν αισθητικό πρόβλημα.
2.    Μαστοί ογκώδεις σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούν πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα.
3.    Μαστούς που λόγω όγκου δημιουργούν δυσκολία στις κινήσεις της καθημερινότητας.
4.    Μαστούς που αυξήθηκαν σε όγκο μετά από εγκυμοσύνη σε βαθμό που να μην είναι επιθυμητοί.
5.    Μαστούς που έχουν διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους, όπου επιθυμητή είναι η επίτευξη κάποιας συμμετρίας με την αφαίρεση αδένα στον ένα μαστό ή την προσθήκη όγκου στον άλλο.
6.    Μαστοί στους οποίους υπάρχει δερματικός ερεθισμός στην πτυχή που βρίσκεται κάτω από το μαστό (υπομάστιος πτυχή). Ο ερεθισμός αυτός οφείλεται σε ανάπτυξη μικροβίων λόγω του ότι η περιοχή δεν αερίζεται καλά.
7.    Δυσκολία στις αθλητικές δραστηριότητες λόγω μεγάλου μεγέθους.
8.    Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και δυσκολία ελέγχου για το λόγο αυτό.

Μια γυναίκα που πρόκειται να κάνει τη διαδικασία, εάν είναι υπέρβαρη και σκέφτεται να χάσει κιλά, καλό είναι να τα χάσει πριν την επέμβαση. Εάν ούτως ή άλλως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, τα κιλά δεν έχουν χαθεί και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, τότε η επέμβαση μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους του ατόμου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

Καλό είναι όταν γίνει η επέμβαση η γυναίκα να μην βρίσκεται στο χρονικό διάστημα τριών ημερών πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Αυτό διότι κατά τη διάρκεια της περιόδου η πηκτικότητα του αίματος είναι μειωμένη, η ευαισθησία στον πόνο είναι αυξημένη και ο μαστός πιθανόν να είναι πιο διογκωμένος από το κανονικό. Επίσης, δέκα μέρες πριν την επέμβαση δεν θα πρέπει να έχει γίνει κατανάλωση ασπιρίνης και δύο μέρες πριν, κατανάλωση αλκοόλ. 

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο πλαστικός χειρουργός: 

•    θα αφαιρέσει την περίσσια του δέρματος που έχει δημιουργηθεί, 
•    θα μεταφέρει τη θηλή σε μία υψηλότερη θέση, 
•    θα αφαιρέσει τον όγκο του αδένα που χρειάζεται ανάλογα με το βαθμό μείωσης που είναι επιθυμητός και 
•    θα στηρίξει τον αδένα σε μία νέα θέση, πιο ανορθωμένη.
Κατόπιν, θα κάνει τη συρραφή στις τομές. 


Μειωτική στήθους


Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να τοποθετηθούν κάποια μικρά σωληνάκια, για λίγες μέρες, τα οποία ονομάζονται παροχετεύσεις και χρησιμεύουν για την αποφυγή δημιουργίας αιματώματος. 
Η μειωτική στήθους δεν προϋποθέτει χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, όπως νομίζουν πολλοί άνθρωποι, αλλά απλώς και μόνο αφαίρεση και ανακατανομή του όγκου. 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

Συνήθως χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα κι επομένως δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους. 
Η παραμονή στο νοσοκομείο συνήθως είναι της τάξεως των 24 ωρών περίπου. 
Μετά την επέμβαση συνήθως δεν υπάρχει πόνος και αν υπάρχει, αυτός είναι μικρού βαθμού και αντιμετωπίζεται εύκολα με παυσίπονα. 

Επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 4-6 ημέρες, εάν πρόκειται για εργασία γραφείου. Εάν πρόκειται για βαρύτερες χειρονακτικές εργασίες, μπορεί να χρειαστούν περίπου 2 εβδομάδες. 
Ο μαστός στην αρχή έχει οιδήματα (πρήξιμο) κι επομένως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να πάρει το τελικό του σχήμα. Μετά από ένα μήνα ήδη το σχήμα είναι αρκετά καλό, αλλά την τελική του μορφή ο μαστός θα την έχει μετά από 6 μήνες.

Από τη στιγμή που έχει αφαιρεθεί μόνο ένα μέρος του αδένα, ο θηλασμός είναι εφικτός, εφόσον βέβαια ήταν εφικτός και πριν την επέμβαση.

Η μειωτική μαστών λειτουργεί ευεργετικά και όσον αφορά στην υγεία του ατόμου, διότι μειώνοντας τον όγκο του μαστού, μειώνονται αντίστοιχα οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Επίσης, ο μαστός ψηλαφάται πιο εύκολα και υπάρχει καλύτερη εικόνα στη μαστογραφία. Άρα και ο έλεγχος του μαστού γίνεται πιο εύκολος.
Η μαστογραφία πριν τη επέμβαση είναι χρήσιμη για να αποφευχθεί η πιθανότητα προϋπάρχοντος όγκου. 

Εφόσον δεν υπάρξουν αυξομειώσεις του όγκου του μαστού (αυξομείωση βάρους, εγκυμοσύνες, κ.λ.π.), η διάρκεια του αποτελέσματος είναι πολύ μεγάλη. 

Η πιθανότητα επιπλοκών (μόλυνση, αιμάτωμα, νέκρωση, κ.λ.π.), είναι μικρή και αν συμβούν είναι διορθώσιμες.

Συμπερασματικά, η μειωτική στήθους είναι μία επέμβαση, η οποία όχι μόνο βελτιώνει την εικόνα του ατόμου, αλλά του αφαιρεί ένα σημαντικό βάρος, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινή του δραστηριότητα. Τα άτομα που έχουν κάνει αυτή την επέμβαση αισθάνονται πραγματικά ανακουφισμένα.

Περισσότερες υπηρεσίες