Botox | Vistabel | Dysport

Το botox (και τα άλλα σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης Dysport, Vistabel, κλπ), αποτελεί πλέον την πιο δημοφιλή θεραπεία στο χώρο της καταπολέμησης των ρυτίδων. Αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για μία εύκολη θεραπεία, εξαιρετικά αποτελεσματική.

Το botox χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες για διάφορες παθήσεις που αφορούν στη μυϊκή σύσπαση. Από το 1994 χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Η εφαρμογή του ήταν εξαιρετικά επιτυχής κι έκτοτε γνώρισε μία αλματώδη άνοδο παγκοσμίως, όσον αφορά στη χρήση του γι’ αυτό το σκοπό.

Εφαρμογή του BOTOX

Η εφαρμογή διαρκεί μόλις 5 λεπτά και συνίσταται σε ενέσιμη χορήγηση του φαρμάκου σε διάφορες περιοχές του προσώπου. Οι βασικές περιοχές στις οποίες χρησιμοποιείται είναι:

•    στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου,
•    στις κάθετες ρυτίδες του μεσοφρύου και
•    στις ρυτίδες στο πόδι της χήνας, στο πλάι δηλαδή των ματιών.

Στις περιοχές αυτές αποτελεί το βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης των ρυτίδων. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπως στις ρυτίδες καπνιστού, στις ρυτίδες του τραχήλου, στη γωνία του στόματος και σπανιότερα σε άλλες εφαρμογές όπως οι ρινοπαρειακές ρυτίδες ή για τη βελτίωση του σχήματος του προσώπου.
Όπως προείπαμε όμως, η βασική εφαρμογή παραμένει στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο πόδι της χήνας. Στις περιοχές αυτές μάλιστα, από τότε που εφαρμόστηκε η θεραπεία με το botox, μειώθηκαν με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς οι χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται. Για παράδειγμα, το μετωπιαίο lifting, που αποσκοπούσε σε αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του botox, γίνεται πλέον λιγότερο συχνά σε σχέση με το παρελθόν.

Το botox δρα μειώνοντας τη σύσπαση των μυών, η οποία σχηματίζει τις ρυτίδες. Ως γνωστόν, το αίτιο σχηματισμού της ρυτίδας, είναι η σύσπαση του μυός. Καταργώντας λοιπόν αυτή τη σύσπαση, η ρυτίδα “ανοίγει” και φαίνεται πολύ λιγότερο έως και καθόλου μερικές φορές.

Παράλληλα, λειτουργεί ως πρόληψη. Αυτό, διότι είναι ευνόητο ότι αν δεν συσπάται ο μυς η ρυτίδα δεν επιδεινώνεται, αλλά παραμένει στη βελτιωμένη αυτή κατάσταση όσο καιρό διαρκεί η δράση του botox.

Πολλά άτομα κάνουν την εφαρμογή του botox όχι γιατί έχουν ήδη σχηματισμένες ρυτίδες, αλλά γιατί έχουν υπερβολικά δραστήριους μύες. Η μεγάλη κινητικότητα των μυών είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει ρυτίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, στα άτομα αυτά, η χρήση του botox προλαμβάνει τη δημιουργία ρυτίδων.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η εφαρμογή διαρκεί περίπου 5 λεπτά και ο βαθμός ενόχλησης είναι πολύ μικρός διότι η βελόνα είναι εξαιρετικά λεπτή. Κατόπιν μπορεί ο άνδρας ή η γυναίκα να εμφανιστεί στο περιβάλλον του άμεσα, χωρίς να φαίνεται κάτι. Δεν υπάρχει δηλαδή περίοδος αποθεραπείας.

Μπότοξ - Botox Dysport

Το αποτέλεσμα του Botox

Το αποτέλεσμα δεν φαίνεται άμεσα, αλλά μετά από λίγες ημέρες. Συνήθως 3-4 ημέρες. Το μέγιστο αποτέλεσμα όμως μπορεί να χρειαστεί έως και 15 ημέρες για να φανεί.

Το αποτέλεσμα του botox δεν είναι μόνιμο, συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες, αλλά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου, μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες λιγότερο ή λίγους μήνες περισσότερο. Συνήθως μετά από μερικές εφαρμογές η διάρκειά του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης, όσον αφορά στη διάρκεια του αποτελέσματος, δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια διάρκεια. Για παράδειγμα, η εφαρμογή στο μέτωπο έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος σε σχέση με την εφαρμογή στο πόδι της χήνας.

Το botox μπορεί να συνδυαστεί και με πολλές άλλες θεραπείες, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Botox και ασφάλεια της θεραπείας

Το φάρμακο είναι ασφαλέστατο για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι οι ποσότητες, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ρυτίδων, είναι πάρα πολύ μικρές. Σε άλλες παθήσεις όπου χρησιμοποιείται το botox, οι ποσότητες σε κάθε εφαρμογή είναι έως και 10πλάσιες και παρόλα αυτά δεν έχουν δημιουργηθεί ποτέ προβλήματα υγείας. Επομένως, και το botox είναι ασφαλές ως φάρμακο, και οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι πάρα πολύ μικρές.

Οι πιθανές επιπλοκές, όπως βλεφαρόπτωση, πονοκέφαλοι, διπλωπία, κ.λ.π., είναι πολύ σπάνιες και αν συμβούν, πάντα είναι αναστρέψιμες.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι ο γιατρός, που κάνει τη διαδικασία, να έχει εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Δυστυχώς, η μεγάλη δημοφιλία του botox έφερε και ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με το ότι οι εφαρμογές botox γίνονται πολύ συχνά από μη ειδικούς. Σε αυτή την περίπτωση, όταν δηλαδή αυτός που το εφαρμόζει δεν γνωρίζει καλά το αντικείμενο, οι πιθανότητες επιπλοκών είναι αρκετά μεγάλες. Δεν μπορεί όμως να πει κανείς ότι η ευθύνη για αυτό είναι του botox. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα φάρμακο όσο ασφαλές και αν είναι, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται από άτομα εξειδικευμένα στο αντικείμενο, διαφορετικά οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Δημοφιλία κι ευρεία χρήση του botox

Τέλος, η απλότητα της διαδικασίας σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και την ασφάλεια της εφαρμογής, έχουν κάνει το botox την πλέον αποδεκτή και ζητούμενη αισθητική εφαρμογή σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Περισσότερες υπηρεσίες