Πλαστική στη μύτη

Η μύτη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην αισθητική του προσώπου, διότι αποτελεί κεντρικό σημείο σε αυτό. Για το λόγο αυτό και η βελτίωση του σχήματος της μύτης παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αισθητικής ολόκληρου του προσώπου.

Παρατηρούμε πολύ συχνά η βελτίωση της μύτης να δίνει την αίσθηση ότι βελτιώθηκε ολόκληρο το πρόσωπο.

Ρινοπλαστική (ή αλλιώς αναφερόμενη και ως πλαστική μύτης) είναι εκείνη η διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση του σχήματος της μύτης, πετυχαίνοντας την αισθητική αποκατάστασή της. Πρόκειται για καθαρά αισθητική διαδικασία και όχι λειτουργική. Εάν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της μύτης, η κατάλληλη επέμβαση είναι η διαφραγματοπλαστική, η οποία μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη ρινοπλαστική.

Ρινοπλαστική

Στη διαφραγματοπλαστική αυτό που διορθώνουμε είναι τα εσωτερικά στοιχεία της μύτης, έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή ροή του αέρα μέσα σε αυτήν κι επομένως να βελτιωθεί η αναπνοή.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΥΤΕΣ ΙΔΙΕΣ

Οι διαδικασίες που θα κάνει ο πλαστικός χειρουργός στο σκελετό της μύτης, διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, διότι καμία μύτη δεν είναι ακριβώς ίδια με μία άλλη. Ίσως δεν υπάρχει καμία άλλη επέμβαση όπου η εξατομίκευση να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.

Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να μελετήσει πολύ καλά τα προϋπάρχοντα προβλήματα και να δώσει λύση, που να ταιριάζει ακριβώς σε αυτά. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βλέπουμε αυτό, που πολλοί καταμαρτυρούν και κατηγορούν, ότι ένας πλαστικός χειρουργός φτιάχνει μύτες που μοιάζουν όλες ακριβώς ίδιες. Ακόμα χειρότερο είναι να γίνονται μύτες, οι οποίες φαίνονται ότι είναι χειρουργημένες.

Ρινοπλαστική

Πριν την επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός θα εξηγήσει στο άτομο όλη τη διαδικασία και με τη βοήθεια του υπολογιστή, θα του δείξει πως αναμένεται να είναι η εικόνα του μετά την επέμβαση.

Η βοήθεια του υπολογιστή (Computer Imaging in Rhinoplasty) είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση, για να μπορέσει ο γιατρός να καταλάβει τις επιθυμίες του ατόμου και το άτομο να καταλάβει τι μπορεί ο γιατρός να του προσφέρει.

Μεγάλη σημασία έχει να έχετε συνειδητοποιήσει ακριβώς τι είναι αυτό το οποίο επιθυμείτε για τη μύτη σας και να ζητήσετε στον πλαστικό χειρουργό να σας δείξει στον υπολογιστή πως θα είναι η μύτη σας μετά. Σαφώς, ο υπολογιστής δεν γνωρίζει να χειρουργεί και επομένως δεν μπορεί να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Επομένως, η προσομοίωση που θα δείτε δεν θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα που θα έχετε μετά την επέμβαση, αλλά κάτι πολύ κοντά σε αυτό. 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Με τη ρινοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός διορθώνει το σκελετό της μύτης, ο οποίος αποτελείται από χόνδρους και οστά. Αυτά τα δομικά στοιχεία της μύτης βρίσκονται σε μία ισορροπία μεταξύ τους και δημιουργούν μία σχετικά σύνθετη κατασκευή, που δίνει τρισδιάστατη μορφή στη μύτη.

Επειδή όλα βρίσκονται σε μία εύθραυστη ισορροπία μεταξύ τους, ο ρινοπλαστικός χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ανατομία της μύτης, τη λειτουργικότητά της, αλλά και το πώς θα αλλάξει τις ισορροπίες των στοιχείων αυτών προς όφελος του ωραίου αποτελέσματος, που επιδιώκει.

Η επέμβαση γίνεται συνήθως μέσα από τα ρουθούνια και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζονται εξωτερικές τομές. Ακόμη και στην περίπτωση που θα χρειαστούν εξωτερικές τομές, αυτές είναι σε σημεία εξαιρετικά δυσδιάκριτα κι επομένως δεν αποτελούν πρόβλημα.

Αφού διαμορφωθεί ο σκελετός της μύτης, τοποθετούνται κάποια ράμματα, ώστε να κλείσουν τα σημεία των τομών μέσα στα ρουθούνια. Ακολουθεί η κάλυψη του  σκελετού με δέρμα, το οποίο είναι φυσικό να ακολουθήσει το νέο σχήμα του σκελετού.

Κατόπιν ο γιατρός τοποθετεί κάποιες μικρές γάζες μέσα στη μύτη και ένα νάρθηκα πάνω σε αυτή. Ο νάρθηκας έχει το ρόλο της σταθεροποίησης της μύτης, μέχρι αυτή να επουλωθεί στη νέα της θέση και σχήμα. Οι γάζες από τα ρουθούνια συνήθως αφαιρούνται σε δύο μέρες και ο νάρθηκας σε μία εβδομάδα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τις περισσότερες φορές, αυτό που εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου πόνος μετά τη ρινοπλαστική. Αμέσως μετά την επέμβαση υπάρχουν συνήθως κάποιες μελανιές γύρω από τα μάτια, οι οποίες δεν εμποδίζουν στην όραση, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στην εμφάνιση. Θεωρητικά, ένα άτομο που έχει υποβληθεί σε ρινοπλαστική θα ήταν έτοιμο να μπορεί να πάει στη δουλειά του και να επιστρέψει γενικά στις δραστηριότητές του, ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αυτό όμως, τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό, γιατί λόγω των οιδημάτων και των μελανιών που υπάρχουν, το άτομο αυτό δεν είναι παρουσιάσιμο. Αυτά υποχωρούν σε 10-15 ημέρες. Παρόλα αυτά, άτομα, των οποίων η εργασία δεν απαιτεί να είναι παρουσιάσιμα, επιστρέφουν στην εργασία τους ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά από δύο μήνες, εάν όμως υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού της μύτης, καλό είναι να περιμένει κανείς μερικούς μήνες περισσότερο.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Δύο είναι οι βασικές τεχνικές μέθοδοι, με τις οποίες γίνονται όλες οι ρινοπλαστικές παγκοσμίως. Αυτές είναι η ανοιχτή και η κλειστή ρινοπλαστική, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο εκτίθεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο σκελετός της μύτης.

1.    ΚΛΕΙΣΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Στο είδος αυτό της επέμβασης, οι τομές γίνονται μόνο μέσα στα ρουθούνια και από εκεί γίνεται η αποκόλληση του σκελετού της μύτης, καθώς και η διαμόρφωση των χόνδρων και των οστών στο καινούριο τους σχήμα. Είναι μία μέθοδος που η ορατότητα είναι σχετικά μικρή και ο πλαστικός χειρουργός λειτουργεί περισσότερο μέσω της ψηλάφησης παρά της εικόνας.

2.    ΑΝΟΙΧΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Στην περίπτωση αυτή οι τομές γίνονται και πάλι μέσα στα ρουθούνια, αλλά γίνεται και μία μικρή τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο μέρος της μύτης εκείνο που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ρουθούνια. Η τομή αυτή, είναι μεν εξωτερική, αλλά με τον καιρό κάνει εξαιρετικά καλή επούλωση, με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτη έως και αόρατη πολλές φορές. Η μέθοδος αυτή, επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό μία μεγαλύτερη αποκάλυψη του σκελετού της μύτης, με αποτέλεσμα να έχει άμεση ορατότητα πάνω στο σκελετό.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη μέθοδος. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Η κλειστή ρινοπλαστική έχει το πλεονέκτημα ότι το οίδημα (πρήξιμο), φεύγει νωρίτερα, διότι δεν διακόπτεται η ροή του αίματος στο σημείο της στυλίδας. Η ανοιχτή ρινοπλαστική απ’ την άλλη πλευρά, έχει το πλεονέκτημα ότι ο πλαστικός χειρουργός βλέπει καλύτερα το σκελετό της μύτης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και επίσης έχει τη δυνατότητα να κάνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τομές του και να βάλει τα ράμματα. Το αποτέλεσμα στην ανοιχτή ρινοπλαστική θεωρείται πιο προβλέψιμο.

Δεν υπάρχει ιδανική μέθοδος που ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Σημασία για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου έχει το είδος του προβλήματος που έχει η μύτη. Κάποιες διαδικασίες στη μύτη γίνονται καλύτερα με ανοικτή ρινοπλαστική, ενώ σε κάποιες άλλες διορθώσεις και οι δύο μέθοδοι δίνουν τις ίδιες δυνατότητες.
Η επέμβαση της ρινοπλαστικής διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες αναλόγως με το είδος του προβλήματος και συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία. Εάν το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, κάποιες φορές μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις. Η επέμβαση με την οποία συνδυάζεται συνηθέστερα είναι η διαφραγματοπλαστική, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της αναπνοής.  Με αυτήν την επέμβαση ο χειρουργός ΩΡΛ ισιώνει το σκολιωμένο διάφραγμα κι επομένως επαναφέρει τις αρχικές συνθήκες, όταν δηλαδή η αναπνοή ήταν ανεμπόδιστη.

Ρινοπλαστική

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί το διάφραγμα να μην παρουσιάζει σκολίωση και παρόλα αυτά να εμποδίζει την αναπνοή, λόγω περίσσιας βλεννογόνου, χόνδρου ή ουλώδους ιστού.

Ρινοπλαστική

Όταν η διαφραγματοπλαστική γίνεται ταυτόχρονα με ρινοπλαστική, συνήθως, δεν χρειάζονται επιπλέον τομές. Οι δύο επεμβάσεις γίνονται ταυτόχρονα από τις ίδιες τομές μέσα στη μύτη.

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η πλαστική στη μύτη μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, όπως η γενειοπλαστική (αλλιώς αναφερόμενη και ως πωγωνοπλαστική, προώθηση γενείου, αυξητική γενείου), δηλαδή η διόρθωση στην περιοχή του γενείου (πηγούνι). Πολλές φορές η γαμψή μύτη συνδυάζεται με μικρό γένειο (πτηνοειδές προσωπείο), που μπορεί να συνοδεύεται και από προγούλι. Όταν τα δύο (ή τρία) αυτά προβλήματα συνυπάρχουν, η ταυτόχρονη διόρθωση τους δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επίσης, η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο είδος επέμβασης πλαστικής ή laser, που αποσκοπεί στο να διαμορφώσει το σχήμα του προσώπου ή και γενικότερα να βελτιώσει την εικόνα αυτού.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η αυξητική ρινοπλαστική αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος ρινοπλαστικής, που εφαρμόζεται στις μύτες εκείνες που, προκειμένου να αποκτήσουν ένα καλαίσθητο σχήμα, απαιτούν προσθήκη όγκου αντί για αφαίρεση.

Σύνηθες στις δύσμορφες μύτες είναι να υπάρχει περίσσια όγκου σε κάποια σημεία και κυρίως στη ράχη (γαμψή μύτη). Δεν είναι όμως απαραίτητο η κάθε δύσμορφη μύτη να χρειάζεται αφαίρεση όγκου προκειμένου να διορθωθεί. Μία δύσμορφη μύτη δεν είναι απαραιτήτως και μεγάλη μύτη.

Βέβαια, είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου η ρινοπλαστική πρέπει να είναι αυξητική και όχι μειωτική. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίζει πολύ καλά και την αυξητική ρινοπλαστική, για να μπορεί να την εφαρμόσει με επιτυχία, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Το είδος αυτής της επέμβασης είναι πολύ πιο δύσκολο από τις κλασσικές ρινοπλαστικές και απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή γνώση του αντικειμένου της ρινοπλαστικής. Πολλές φορές μάλιστα, ακόμη και σε ρινοπλαστικές όπου χρειάζεται μείωση, κάποια στοιχεία της μύτης μπορεί να χρειάζονται αύξηση, επομένως ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει τις τεχνικές της αυξητικής ρινοπλαστικής ακόμα και όταν πρόκειται να διενεργήσει μία κλασσική ρινοπλαστική με μείωση του όγκου της μύτης.

Ακριβώς επειδή η αυξητική ρινοπλαστική απαιτεί πολύ πιο ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου της ρινοπλαστικής, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο σε μία μικρή μύτη η οποία είναι ταυτόχρονα και δύσμορφη, προκειμένου να διορθωθεί η δυσμορφία, να γίνεται περαιτέρω αφαίρεση όγκου. Αυτό βέβαια γίνεται διότι είναι πιο εύκολο να αφαιρέσεις παρά να προσθέσεις. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο που είχε μία μικρή δύσμορφη μύτη, καταλήγει στο να έχει μία ακόμα μικρότερη μύτη η οποία δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο πρόσωπό του.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Οι περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται η αυξητική ρινοπλαστική, είναι οι εξής:

1.    Μικρές μύτες που έχουν κάποια δυσμορφία εκ γενετής.
2.    Μύτες που μετά από τραυματισμό έχει καταστραφεί ο σκελετός τους.
3.    Περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί ρινοπλαστική με υπερβολική αφαίρεση όμως του σκελετού.

Όσον αφορά στην προετοιμασία του χειρουργείου, την ενημέρωση και γενικότερα το διαδικαστικό θέμα, γίνεται ότι και στην κλασσική ρινοπλαστική (βλ. κεφ. Ρινοπλαστική). Στην αυξητική ρινοπλαστική όμως, γίνεται ανακατασκευή του σκελετού της μύτης.

Ως υλικό για τη δημιουργία του σκελετού συνήθως χρησιμοποιείται χόνδρος. Ο χόνδρος αυτός λαμβάνεται ή από το διάφραγμα της ίδιας της μύτης (αυτή είναι και η προτιμότερη δότρια περιοχή) ή εάν εκεί δεν υπάρχει αρκετός χόνδρος, μπορεί  να παρθεί χόνδρος από το αφτί ή ακόμη και από τις πλευρές.

Ο χόνδρος αυτός διαμορφώνεται σε μικρά τμήματα, τα οποία τοποθετούνται κατάλληλα έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα σκελετό πάνω στον οποίο θα στηριχθεί το δέρμα της μύτης. Ο χόνδρος είναι προτιμότερος ως υλικό, διότι δεν δημιουργεί αντίδραση απόρριψης από τον οργανισμό και δεν δημιουργεί φλεγμονές.
Επίσης, για τη διαμόρφωση του σκελετού της μύτης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσθετικά, τεχνητά υλικά. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι πολλές φορές δημιουργούν μολύνσεις ή και απόρριψη από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται σχετικά λίγο και μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Τα υλικά αυτά συνήθως είναι ενθέματα από σιλικόνη, πορώδη υλικά (porex), κ.λ.π.

Ρινοπλαστική

Τέλος, ένα υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη ευκολία και ασφάλεια, είναι το υαλουρονικό οξύ. Το υλικό αυτό είναι ενέσιμο, δεν απορρίπτεται από τον οργανισμό και γίνεται με μεγάλη ευκολία.
Όμως το μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι όλες οι μύτες κατάλληλες για να διορθωθούν με το υλικό αυτό. Άρα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση από το ρινοπλαστικό κι εφόσον μπορεί η μύτη να διορθωθεί με υαλουρονικό, τότε προχωρούμε στη διαδικασία, η οποία θα είναι εύκολη και ασφαλής. Βέβαια, το υαλουρονικό δεν είναι μόνιμο υλικό και κατά καιρούς χρειάζεται επαναλήψεις. Οι επαναλήψεις αυτές όμως, δεν είναι πολύ συχνές.

Στην αυξητική ρινοπλαστική με χρήση χόνδρων, η διάρκεια της επέμβασης είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή της κλασσικής ρινοπλαστικής.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι συνήθως η ανοιχτή ρινοπλαστική, διότι αυτή δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης έκθεσης του σκελετού, ώστε να μπορεί να δουλευτεί καλύτερα. Επομένως, οι τομές βρίσκονται μέσα στα ρουθούνια και στη στυλίδα (περιοχή ανάμεσα στα δύο ρουθούνια).

Ο χρόνος αποθεραπείας μετά από αυτή την επέμβαση είναι αντίστοιχος με αυτόν της κλασσικής ρινοπλαστικής (βλ. κεφ. Ρινοπλαστική). Η μόνη διαφορά είναι ότι η μύτη χρειάζεται προσοχή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ο σκελετός είναι πιο εύθραυστος και επομένως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιηθεί.

Πλαστικός Χειρουργός ή ΩΡΛ για τη ρινοπλαστική;

Πολλά άτομα αναρωτιούνται εάν τη μύτη τους πρέπει να την εμπιστευθούν σε έναν πλαστικό χειρουργό ή σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Επειδή η κάθε ειδικότητα έχει το δικό της αντικείμενο, η προτιμότερη λύση είναι πάντα ο πλαστικός χειρουργός να συνεργάζεται με κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο, όπου ο κάθε ένας από τη δική του πλευρά (ο πλαστικός χειρουργός το αισθητικό κομμάτι και ο ΩΡΛ το λειτουργικό τμήμα της διόρθωσης), θα μπορέσουν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή γιατρού και θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι οι ειδικότητες που είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Υγείας είναι η ειδικότητα του Πλαστικού Χειρουργού και η ειδικότητα του Ωτορινολαρυγγολόγου. Ειδικότητες όπως πλαστικός χειρουργός προσώπου, ρινοχειρουργός, χειρουργός ρινός και διάφορα παρόμοια, δεν αποτελούν ειδικότητες αναγνωρισμένες επισήμως.

Επειδή η μύτη αποτελεί βασικό αισθητικό στοιχείο στο πρόσωπο, η διόρθωσή της, δίνει μία σημαντική βελτίωση στη συνολική εικόνα του προσώπου και λειτουργεί πολύ ευεργετικά στην ψυχολογία του ατόμου.

Περισσότερες υπηρεσίες