Department Info

Το Laser Resurfacing ( επανεπιθηλιοποίηση με laser ) είναι μια διαδικασία του χρησιμοποιεί ο πλαστικός χειρουργός για να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος και να διορθώσει διάφορα προβλήματά του. Το Laser Resurfacing είναι ένα εξειδικευμένο θερμικό πήλινγκ, που χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία των laser για να κάνει ένα resurfacing στο δέρμα.

Laser Resurfacing

Είναι φρόνιμο να σταθούμε στις δύο αυτές λέξεις, για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την εφαρμογή της πλαστικής χειρουργικής.

LASER

Το laser είναι μία κατηγορία μηχανημάτων που μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές προδιαγραφές μεταξύ τους κι επομένως προορίζονται για διαφορετικές δουλειές. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει ένα είδος laser, το οποίο κάνει τα πάντα. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει διότι το laser είναι ένα είδος τεχνολογίας και μόνο. Με βάση αυτή την τεχνολογία κατασκευάζονται διαφορετικά είδη μηχανημάτων, που κάθε ένα από αυτά είναι για μία συγκεκριμένη ή για περισσότερες από μία δουλειές.

Στην ιατρική τα laser χρησιμοποιούνται κατά βάση για την επιλεκτικότητά τους. Δηλαδή, επειδή πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος ενέργειας, κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά, αφήνοντας ανέπαφα τα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού.

Επίσης, τα laser διακρίνονται για την ακρίβεια, όσον αφορά στο σημείο στο οποίο θέλουμε να παρέμβουμε. Στην πράξη πρόκειται για μεταφορά ενέργειας πάνω στους ιστούς. Η ενέργεια αυτή θα κάνει συγκεκριμένη δουλειά, ανάλογα με το μήκος κύματος, στο οποίο δουλεύει το laser, ανάλογα με την ένταση, την οποία θα βάλουμε κι ανάλογα με τις υπόλοιπες τεχνικές του προδιαγραφές.

RESURFACING

Με τον όρο αυτό εννοούμε την επανεπιθηλιοποίηση (peeling). Πρόκειται για την αφαίρεση κάποιων επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος, πολύ επιλεγμένων και μέχρι συγκεκριμένο βάθος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς επούλωσης.

Η ενεργοποίηση αυτή:

•    παράγει καινούρια επιδερμίδα, καλύτερης ποιότητας από την προηγούμενη,
•    δημιουργεί μία λείανση στο δέρμα και
•    ενεργοποιεί τους ινοβλάστες, προκαλώντας αναπαραγωγή κολλαγόνου, καλύτερης ποιότητας και με καλύτερη διάταξη από το ήδη υπάρχον.

Τα peeling είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια ως τεχνική. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι η πιο αρχαία μέθοδος για τη βελτίωση της ομορφιάς. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο.

Η αποτελεσματικότητα είναι δεδομένη. Η εξέλιξη έφερε τη διαδικασία αυτή, της αναδημιουργίας δηλαδή της επιδερμίδας, να γίνεται με πιο σύγχρονους τρόπους, όπως η χρήση τεχνολογίας laser.

To laser κάνει αυτό που έκαναν και οι παλαιότερες μέθοδοι, δηλαδή αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος κι ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου. Η διαφορά είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο ελεγχόμενη. Δηλαδή, μπορούμε με μεγάλο βαθμό ακρίβειας να εισχωρήσουμε στο δέρμα μέχρι το βάθος που επιθυμούμε, καθώς και να κάνουμε διάχυση θερμότητας με τον τρόπο και στην ένταση που επίσης επιθυμούμε.
Η διάχυση θερμότητας έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μία ρίκνωση (σύσφιξη) του δέρματος, αναπαραγωγή κολλαγόνου και καλύτερη υφή της επιδερμίδας. Επίσης, χρησιμοποιείται ως λείανση σε άτομα που έχουν ουλές από ακμή ή οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία στην επιφάνεια του δέρματος. Θα πρέπει να το φανταστούμε με απλά λόγια περίπου όπως την ανώμαλη επιφάνεια την οποία λειαίνουμε με χρήση γυαλόχαρτου ή πλάνης κ.λ.π.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Τα προβλήματα, που διορθώνονται με τη μέθοδο αυτή, είναι κατά βάση:

•    Βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και των λεπτών ρυτίδων.
•    Λείανση με βελτίωση της εικόνας ανοιχτών πόρων
•    Βελτίωση ουλών από ακμή
•    Διόρθωση δυσχρωμιών, κηλίδων, πανάδων, κ.λ.π.

ΕΙΔΗ LASER

Κατά βάση οι δύο κατηγορίες που κάνουν laser resurfacing, είναι τα laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2 laser) και τα laser erbium (erbium yag laser). Οι δύο αυτές κατηγορίες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, όπου έχουμε laser που μπορούν να κάνουν μία ομοιόμορφη διάχυση της ενέργειας και η κατηγορία των fractional laser, όπου η διάχυση της ενέργειας γίνεται σε πολύ μικρές κηλίδες (pixels). Η ομοιόμορφη διάχυση ενέργειας έχει πλεονεκτήματα σε κάποια περιστατικά, όπου ο γιατρός κρίνει ότι αυτό υπερέχει, από την άλλη πλευρά τα fractional laser έχουν μικρότερο χρόνο αποθεραπείας, πράγμα που πολλές φορές είναι επιθυμητό.
Ο γιατρός είναι το κατάλληλο άτομο να κρίνει ποιο είδος laser είναι το καλύτερο για κάθε περίπτωση.

ΒΑΘΟΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ

Ο βαθμός αποτελέσματος που θα επιτύχουμε είναι σε άμεση συνάρτηση με το βάθος διείσδυσης. Ο γενικός κανόνας είναι ότι σε όσο μεγαλύτερο βάθος πηγαίνουμε, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουμε το χρόνο αποθεραπείας. Φυσικά, υπάρχει περιορισμός ως προς το μέγιστο βάθος στο οποίο μπορούμε να πάμε. Το μέγιστο βάθος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων. Αυτό δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να ξεπεραστεί, διότι τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά. Για το λόγο αυτό, ο πλαστικός χειρουργός που κάνει τη διαδικασία, θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση των μηχανημάτων αυτών.

Όπως είπαμε, έχουμε:

•    επιφανειακά peeling,
•    peeling μέσου βάθους και
•    βαθιά peeling.

Τα επιφανειακά peeling έχουν σαφώς μικρότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τα βαθύτερα, όμως έχουν ελάχιστο έως καθόλου χρόνο αποθεραπείας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά άτομα τα προτιμούν, έστω και αν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο. Βέβαια, η χρήση τους προϋποθέτει κάποιες επαναλήψεις, οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου σε συνεννόηση με το γιατρό.

Στα βαθιά peeling δεν χρειάζεται να γίνουν επαναλήψεις. Συνήθως η μία εφαρμογή είναι αρκετή και η διάρκεια του αποτελέσματος είναι αρκετά μεγάλη (για μερικά χρόνια). Τα βαθύτερα peeling έχουν μεγαλύτερο χρόνο αποθεραπείας, ο οποίος εξαρτάται όπως είπαμε από το βάθος διείσδυσης και από το είδος του laser. Για παράδειγμα, μία εφαρμογή με CO2 laser σε αρκετό βάθος, έχει χρόνο αποθεραπείας περίπου δύο εβδομάδων. Μία εφαρμογή με erbium laser σε αρκετό βάθος έχει χρόνο αποθεραπείας περίπου 10 ημερών, ενώ μία εφαρμογή με fractional laser, έχει χρόνο αποθεραπείας περίπου μίας εβδομάδας.

Laser Resurfacing

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία αυτή γίνεται απαραιτήτως χειμερινούς μήνες, για τα βαθιά peeling μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, για πιο επιφανειακά peeling μπορεί κανείς να κάνει και άλλους μήνες του χρόνου. Βέβαια, η περίοδος που θα κάνει κανείς εξαρτάται και από το βαθμό στον οποίο εκτίθεται στον ήλιο στην καθημερινότητά του. Δηλαδή, πολλά άτομα που δεν εκτίθενται καθόλου σε ήλιο, κάνουν peeling ακόμη και το καλοκαίρι. Άλλα πάλι άτομα που βρίσκονται πάρα πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και το χειμώνα, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε τους χειμερινούς μήνες.

Στα επιφανειακά peeling, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, δηλαδή η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και κατόπιν το άτομο μπορεί να βάλει make up και να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες (εργασία, προσωπικές υποχρεώσεις, κ.λ.π.) χωρίς κανέναν περιορισμό.

Σε βαθύτερα peeling, η επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων δεν συστήνεται για 2 περίπου εβδομάδες. Στο πρόσωπο θα πρέπει να τοποθετείται μία κρέμα ενυδατική, με αρκετά μεγάλη συχνότητα και οι συχνές πλύσεις είναι απαραίτητες. Όταν ολοκληρωθεί η επούλωση, η χρήση make up επιτρέπεται και θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί αντηλιακό για λίγους μήνες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στα ελαφρύτερα peeling, μπορεί κανείς να δει μία σταδιακή βελτίωση της υφής του δέρματος, καθώς και βελτίωση των πανάδων. Σε ουλές από ακμή ο βαθμός βελτίωσης είναι μικρός.

Σε βαθύτερα peeling η λείανση του δέρματος είναι αισθητή και συνήθως οι πανάδες διορθώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο βαθμός βελτίωσης των ουλών από ακμή είναι σημαντικός, της τάξης του 50%-70%, ανάλογα με το βάθος διείσδυσης και τη μορφή των ουλών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μία συνεδρία είναι αρκετή για τη βελτίωση. Εάν κάποιος θελήσει, μπορεί βέβαια να επαναλάβει μετά από διάστημα μερικών μηνών, όπου το αποτέλεσμα βελτιώνεται περαιτέρω. Ποτέ βέβαια δεν θα υπάρξει απόλυτη εξαφάνιση των ουλών, όσες φορές και να επαναλάβει κανείς.

Βασικό πλεονέκτημα του laser είναι η μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών, ιδίως όταν ο γιατρός γνωρίζει καλά τη χρήση του. Αυτό οφείλεται στην ακρίβεια των χειρισμών, που μας δίνει το laser, καθώς και στην ύπαρξη νησίδων υγιούς δέρματος, όταν πρόκειται για fractional laser.

Σαφώς, όπως σε ο,τιδήποτε στην ιατρική, δεν υπάρχει γενικός κανόνας, ο οποίος να περιλαμβάνει όλα τα άτομα, γι’ αυτό η επιλογή του κατάλληλου τρόπου και μηχανήματος είναι αποτέλεσμα συζήτησης με το γιατρό. Ο πλαστικός χειρουργός γνωρίζει τι είναι κατάλληλο για κάθε άτομο και το άτομο θα πρέπει να αναφέρει τις προσωπικές του ανάγκες και καθημερινές του υποχρεώσεις στο γιατρό, ώστε να μπορέσει αυτός να κρίνει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όπως προείπαμε, πρόκειται για μία δοκιμασμένη μέθοδο με ιστορία αιώνων, η οποία χάρη στην τεχνολογία laser, βελτιώθηκε περαιτέρω. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ήδη δοκιμασμένα αποτελέσματα του peeling, έχουν ενισχυθεί με τη χρήση του laser και δίνουν μεγάλη ικανοποίηση στα άτομα που επιλέγουν αυτή τη διαδικασία.

Περισσότερες υπηρεσίες