Τι είναι το πήλινγκ;

Με τον όρο peeling, εννοούμε την αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος. Η διαδικασία αυτή έχει ως σκοπό το δέρμα να παράξει καινούρια επιδερμίδα, καλύτερης υφής. Ταυτόχρονα, υπάρχει διέγερση για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η διαδικασία του peeling είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Θα έλεγε κανείς ότι είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Επομένως, είναι μία διαδικασία δοκιμασμένη και με γνωστά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η τεχνολογία έχει δώσει καινούρια εργαλεία στον πλαστικό χειρουργό, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να είναι πιο αποτελεσματική από ότι στο παρελθόν και πιο ασφαλής.

Peeling - Μικροδερμοαπόξεση

Πότε χρησιμοποιούμε το peeling

Το peeling, διορθώνει τα εξής:
•    Βελτιώνει την υφή του δέρματος, δηλαδή το κάνει πιο λείο και πιο λαμπερό.
•    Βελτιώνει τις λεπτές ρυτίδες.
•    Διορθώνει τις δυσχρωμίες του δέρματος, δηλαδή κηλίδες, πανάδες, κ.λ.π.
•    Βελτιώνει τις ουλές και σημάδια από ακμή.
•    Διορθώνει διατεταμένους πόρους και γενικότερα ανομοιομορφίες στο δέρμα.
•    Ασκεί πρόληψη ώστε να μην επιδεινώνεται η ελαστικότητα του δέρματος, διότι προκαλεί διέγερση στο κολλαγόνο.

Ποια πήλινγκ υπάρχουν – Κατηγορίες

Τα peeling χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται και σε άλλες 3 κατηγορίες, αναλόγως με το βάθος στο οποίο προχωράει κανείς.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνονται διακρίνονται σε χημικά peeling, μηχανικά peeling και θερμικά peeling.

1.    ΧΗΜΙΚΑ PEELING:
Σε αυτά η αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων γίνεται με χημικό τρόπο, δηλαδή με οξέα (οξέα φρούτων, T.C.A., φαινόλη, κ.λ.π.).
2.    ΜΗΧΑΝΙΚΑ PEELING:
Σε αυτά η αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων γίνεται με μηχανικό τρόπο (δερμαπόξεση, κρύσταλλοι, κ.λ.π.).
3.    ΘΕΡΜΙΚΑ PEELING:
Με τη χρήση laser γίνεται εξάχνωση της επιδερμίδας. Το βάθος εξάχνωσης εξαρτάται από την ένταση που θα δώσει κανείς στο μηχάνημα laser. Έχει το πλεονέκτημα ότι το βάθος υπολογίζεται με ακρίβεια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες νέες μέθοδοι peeling, συνήθως με χρήση laser (fractional laser), όπου μπορεί κανείς να έχει μία ικανοποιητική διείσδυση σε βάθος στο δέρμα με μειωμένο χρόνο αποθεραπείας. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αντίστοιχα ενός peeling μέσου βάθους.

Όσον αφορά στο βάθος, γενικός κανόνας είναι ότι σε όσο μεγαλύτερο βάθος φτάνει κανείς, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει και το χρόνο αποθεραπείας. Δηλαδή, τα πιο επιφανειακά peeling δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χρόνο αποθεραπείας, δηλαδή το άτομο δεν χρειάζεται να παραμείνει εκτός των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Τα μέσου βάθους peeling, έχουν ένα χρόνο αποθεραπείας που κυμαίνεται από 7-10 ημέρες και τα βαθιά peeling από 10-20 ημέρες.

Υπάρχει βέβαια κάποιο οριακό βάθος στο οποίο μπορούμε να πάμε, πέραν του οποίου δεν επιτρέπεται να προχωρήσουμε.

Βάθος και Περίοδος εφαρμογής peeling

Στα peeling, ο συνηθισμένος προβληματισμός είναι ποιο πρέπει να είναι το βάθος διείσδυσης για κάθε περίπτωση. Αυτό αποφασίζεται μετά από συνεννόηση με το γιατρό, αφού εκτεθούν τα υπέρ και κατά κάθε περίπτωσης και ανάλογα με τις εργασιακές και κοινωνικές ανάγκες κάθε ατόμου, δηλαδή έχει να κάνει με το αν κάποιο άτομο είναι διατεθειμένο να μείνει εκτός δραστηριοτήτων για κάποιο χρονικό διάστημα ή όχι.

Κατάλληλη χρονική περίοδος για τα βαθιά peeling είναι από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, για τα ελαφρύτερα peeling, μπορεί κανείς να  κάνει και τους υπόλοιπους μήνες εάν όμως δεν εκθέτει το πρόσωπό του στον ήλιο.
Τα επιφανειακά peeling είναι ανώδυνα. Όσο βαθύτερα όμως προχωράει κανείς, τόσο περισσότερη αναισθησία χρειάζεται. Ακόμη και στα βαθύτερα peeling, η τοπική αναισθησία είναι συνήθως αρκετή.

Το πήλινγκ είναι μια πολύ παλιά διαδικασία που διατηρείται υψηλά στην προτίμηση του κόσμου, γιατί έχει δείξει την αποτελεσματικότητά του.

Περισσότερες υπηρεσίες