ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο 2019. Προέρχεται από τα ζώα αλλά μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλώντας την COVID-19 λοίμωξη αναπνευστικού.

Συνήθως μεταδίδεται με συγχρωτισμό κι επαφή μικρότερη των 2 μέτρων μέσω σταγονιδίων.

Ο ιός μπορεί πιο εύκολα να διασπαρθεί με το βήχα και το φτέρνισμα. Μπορεί να μεταδοθεί και με σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα ή σε αντικείμενα.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και 14 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στον ιό.

Μόνο ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν τον ιό.

COVID-19

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19 ΕΙΝΑΙ:

  • ΒΗΧΑΣ
  • ΠΥΡΕΤΟΣ
  • ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με την κατάσταση υγείας και την ηλικία του ασθενή, μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια ή θάνατο.

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 sec. Χρήση αλκοολούχων απολυμαντικών μαντιλιών, αν η χρήση σαπουνιού δεν είναι εφικτή.

Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο μιας χρήσης σε βήχα ή φτέρνισμα και άμεση απόρριψή τους σε κάδο απορριμμάτων.

Αποφυγή επαφής άπλυτων χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.

Αποφυγή επαφής, όσο το δυνατόν, με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πχ. Βήχα, φτέρνισμα, καταρροή).

Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού.

Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων κοινής χρήσης.

Χρήση μάσκας μόνο εάν έχετε συμπτώματα ή αν περιποιείστε άτομο που έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού κι έχετε υπόνοια ότι τις προηγούμενες 2 εβδομάδες έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που είναι πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 τότε παραμείνετε στο σπίτι κι επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο 1135 ή στο 210-5212054.