Γιατί κάποιοι διάσημοι εμφανίζονται με παραμορφωμένα πρόσωπα;

Γιατί κάποιοι διάσημοι εμφανίζονται με παραμορφωμένα πρόσωπα;

Είναι πολύ συχνή η ερώτηση στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών που αφορά στις παραμορφώσεις, τις οποίες βλέπουν γύρω τους και ιδίως σε διάσημους. Η ερώτηση συνήθως διανθίζεται με την εύλογη απορία: γιατί αυτό συμβαίνει σε διάσημους, οι οποίοι έχουν τα χρήματα έτσι ώστε να απευθυνθούν στον καλύτερο πλαστικό χειρουργό κι επίσης έχουν αρκετές γνωριμίες στον κύκλο τους που θα μπορούσαν να τους συστήσουν τον καλύτερο;

Πώς λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν να έχουν παραμορφωμένα πρόσωπα; Και το επόμενο ερώτημα που γεννάται, και που εμείς οι πλαστικοί χειρουργοί έχουμε ακούσει πολλές φορές, είναι «αν αυτοί, με αυτές τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, έχουν ένα άσχημο αποτέλεσμα, τότε εγώ, που δεν έχω αυτές τις προϋποθέσεις, πως θα καταλήξω;» Η ερώτηση σίγουρα ακούγεται εύλογη. Η απάντηση έχει πολλές συνιστώσες.

Ας τις δούμε μια-μια…

Κριτήριο επιλογής

Το ότι είναι κάποιος διάσημος δεν σημαίνει ότι έχει και σωστό κριτήριο επιλογής. Άλλωστε, πολλοί επιλέγουν όχι τον καλύτερο γιατρό αλλά αυτόν που βρίσκεται στον χώρο των διασήμων κι επομένως έχει τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Φυσικά, το να έχει κάποιος καλές δημόσιες σχέσεις δεν σημαίνει ότι έχει και επιστημονικές γνώσεις και χειρουργικές ικανότητες.

Ανταγωνιστικό περιβάλλον της show biz

Οι διάσημοι βασίζουν πάρα πολλά στην εμφάνιση τους. Επομένως ζουν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που απαιτεί πάντα η εμφάνιση τους να είναι όσον το δυνατόν καλύτερη. Αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο βασίζεται πολλές φορές όλη τους η καριέρα και όλη τους η ύπαρξη, έχει την τάση να τους οδηγεί σε υπερβολές. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι οι δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής είναι συγκεκριμένες και πέρα από αυτές έρχεται η καταστροφή. Ό,τι και να επιτύχουν ως αποτέλεσμα της πλαστικής χειρουργικής, θέλουν το κάτι παραπάνω, το κάτι παραπέρα χωρίς να είναι ευχαριστημένοι με αυτό που πέτυχαν. Η ικανότητα του οργανισμού να δέχεται διαδικασίες πλαστικής χειρουργικής μοιάζει με ένα όχημα που φορτώνουμε με βάρος. Μπορεί να αντέξει μέχρι ένα συγκεκριμένο βάρος αλλά από ένα σημείο και μετά αυτό θα καταρρεύσει. Το άγχος του «να πάω λίγο παραπέρα» μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ψευδαίσθηση για πολλές γνώσεις στην πλαστική χειρουργική

Αυτά τα άτομα ζουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο επίσης βασίζει πολλά στην εμφάνιση του. Γι’ αυτόν το λόγο ασχολούνται πολύ με αυτά τα θέματα, τα οποία τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Φροντίζουν την εμφάνισή τους και προσπαθούν να ενημερωθούν γύρω από τέτοια θέματα και φυσικά για κάθε νέο που αφορά στην πλαστική χειρουργική. Έτσι, επειδή οι συζητήσεις στο περιβάλλον τους γύρω από την πλαστική χειρουργική είναι πολλές, και οι ίδιοι ασχολούνται με αυτά, νομίζουν ότι έχουν και πολλές και πλήρεις γνώσεις. Και πολλές φορές νομίζουν ότι έχουν και περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες γνώσεις και από το γιατρό τον ίδιο. Επομένως, θεωρούν ότι έχουν άποψη για ό,τι ακριβώς πρέπει να γίνει και προσπαθούν να αποφασίσουν μόνοι τους για το ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία. Όμως κανείς μη ειδικός, ακόμη και ιατρός άλλης ειδικότητας, δεν μπορεί να έχει την επιστημονική, εμπεριστατωμένη, βαθειά και σφαιρική γνώση πάνω στο αντικείμενο εκτός από τον πλαστικό χειρουργό.

Τα καλά αποτελέσματα δεν φαίνονται

Παρότι υπάρχουν διάσημοι που έχουν κακά αποτελέσματα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που έχουν πάρα πολύ καλά. Συνήθως στο χώρο αυτό όλοι έχουν κάνει λίγο ως πολύ διαδικασίες πλαστικής χειρουργικής. Δυστυχώς αυτά που φαίνονται είναι μόνο τα κακά αποτελέσματα. Και μάλιστα από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονται συνέχεια στα ΜΜΕ, αυτό γίνεται πολύ περισσότερο ορατό. Το γεγονός ότι λίγο ως πολύ οι άνθρωποι του κύκλου τους έχουν κάνει διαδικασίες αλλά είναι επιτυχημένες, περνά απαρατήρητο. Μόνο τα κακά αποτελέσματα φαίνονται, ενώ τα καλά, έστω και αν είναι ασύγκριτα περισσότερα, δεν τα παρατηρεί κανείς, νομίζοντας ότι είναι η φυσιολογική εικόνα του ανθρώπου αυτού. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που κρύβουν ότι έχουν κάνει κάποια διαδικασία πλαστικής χειρουργικής. Κι αυτοί που μπορούν να το κρύψουν είναι αυτοί που έχουν καλό αποτέλεσμα καθώς το κακό αποτέλεσμα «φωνάζει» ενώ το καλό αποτέλεσμα περνά ως φυσιολογικό.

Λανθασμένη επιλογή διαδικασίας

Επειδή οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εμφανίζονται συνεχώς σε κοινό δεν έχουν διαθέσιμο χρόνο να κάνουν διαδικασίες οι οποίες έχουν κάποιο χρόνο αποθεραπείας και θα τους βγάλουν «εκτός εμφανίσεων» για κάποιο διάστημα. Αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να διαλέγουν λανθασμένη διαδικασία και να την επιβάλουν στο γιατρό απλώς και μόνο επειδή η διαδικασία αυτή δεν έχει χρόνο αποθεραπείας. Για παράδειγμα πολλοί προσπαθούν να διορθώσουν τη χαλάρωση προσώπου κάνοντας ενέσιμα υλικά, τα οποία δεν έχουν χρόνο αποθεραπείας. Όμως η χαλάρωση προσώπου κανονικά διορθώνεται με lifting, το οποίο έχει χρόνο αποθεραπείας, κι όχι με ενέσιμα υλικά, που είναι μια εντελώς λανθασμένη επιλογή αφού σε τέτοιες περιπτώσεις «γεμίζουν» το πρόσωπο εκεί που δεν πρέπει, διογκώνοντάς το και εντέλει παραμορφώνοντάς το. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να λέει «ΟΧΙ». Πολλές φορές ο πλαστικός χειρουργός αρνείται, αλλά επίσης αρκετές φορές ακολουθεί το λάθος που περιγράφουμε παρακάτω.

Από τον έναν στον άλλον μέχρι να πει κάποιος «ναι»

Πολλές φορές συμβαίνει ένας διάσημος να ζητά μια συγκεκριμένη διαδικασία από έναν πλαστικό χειρουργό κι αυτός να του την αρνείται διότι δεν τη θεωρεί κατάλληλη για το πρόβλημά του ή και ακόμη περισσότερο διότι τη θεωρεί καταστροφική για τη δικιά του περίπτωση. Σε πλείστες περιπτώσεις ο διάσημος επισκέπτεται άλλον πλαστικό χειρουργό –το οποίο με φυσιολογικές συνθήκες είναι θεμιτό και λογικό- θέτοντας το ίδιο ερώτημα. Σε άρνηση και του δεύτερου πλαστικού χειρουργού, ο ενδιαφερόμενος δεν πείθεται, δεν πτοείται και συνεχίζει και σε τρίτο και σε τέταρτο πλαστικό χειρουργό μέχρι να βρει αυτόν που θα του πει «ναι». Οι λόγοι που κάποιος γιατρός θα πει «ναι» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλοί, όπως η απειρία, η έλλειψη γνώσεων, η έλλειψη αισθήματος κινδύνου, η φιλαργυρία, η απουσία τιμής στον όρκο που έχει δώσει, κ.α.

Για να είναι επιτυχημένη μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει κάνει έρευνα ποιότητας για τον πλαστικό χειρουργό και να δείχνει εμπιστοσύνη σε αυτά που του λέει τεκμηριωμένα. Ο κάθε ιατρός, πέρα από το λειτούργημα που τελεί και τον όρκο που έχει δώσει, εκτελεί και ένα επάγγελμα από το οποίο βιοπορίζεται. Όταν, λοιπόν, λέει «όχι» σε μια διαδικασία και στην ουσία αρνείται τα χρήματα, αυτό πρέπει να εκτιμάται θετικά από τον ενδιαφερόμενο και να τον προβληματίζει για τη διαδικασία που αυτός ζητάει κι ο γιατρός του αρνείται.

Ενδοτικός Πλαστικός χειρουργός

Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί επειδή θεωρούν τους διάσημους ως «καλή πελατεία» (που πάρα πολλές φορές δεν είναι), προσπαθούν να τους κρατήσουν ευχαριστημένους, με αποτέλεσμα να είναι πιο υποχωρητικοί στο να τους κάνουν τα «χατίρια» και να μην τους λένε «όχι». Δηλαδή υποκύπτουν πολύ πιο εύκολα στις αξιώσεις των ανθρώπων αυτών, έστω και αν αυτές είναι λανθασμένες, έστω και αν αντίκειται στους κανόνες της πλαστικής χειρουργικής. Αυτό το κάνουν απλά και μόνο για να μην τους χάσουν από πελάτες, πράγμα που οδηγεί συνήθως σε άσχημα αποτελέσματα.

Υπερβολική πίεση στον ιατρό

Πολλοί διάσημοι, επειδή έχουν αναγνωσιμότητα στο κοινό και μεγάλη αυτοπεποίθηση, προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη τους στο πλαστικό χειρουργό έστω και αν αυτός έχει αντίθετη άποψη. Πολλές φορές πιέζουν υπερβολικά να γίνει το δικό τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί δεν αφήνουν το γιατρό με ηρεμία να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι καθοριστικοί και ο καθένας από μόνος του μπορεί να καταλήξει σε κακά αποτελέσματα. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που συνήθως σε άτομα των media συνυπάρχει ένας συνδυασμός από τους ανωτέρω παράγοντες ταυτόχρονα. Επομένως, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ίσως ένας άνθρωπος ο οποίος δεν εκτίθεται στο κοινό ή αλλιώς θα λέγαμε δεν είναι διάσημος έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να έχει ένα καλό αποτέλεσμα σε σχέση με κάποιον ο οποίος οδηγείται στον πλαστικό χειρουργό με άγχος για την εμφάνιση του και όχι με καθαρή μυαλό για να λάβει την ορθή απόφαση για τη βελτίωση της εμφάνισής του.