Μετά το καλοκαίρι το δέρμα μας χρειάζεται βοήθεια

Μετά το καλοκαίρι το δέρμα μας χρειάζεται βοήθεια

Μετά το καλοκαίρι το δέρμα μας χρειάζεται βοήθεια. Το καλοκαίρι είναι εποχή χαράς κι ανεμελιάς για τον περισσότερο κόσμο. Η σχέση μας με τον ήλιο και τη θάλασσα, βοηθά την ψυχολογία μας και γι’ αυτό αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των διακοπών μας.

«Καλοκαιρινές» βλάβες στο δέρμα μας

Ο ήλιος και η θάλασσα, όσο ευχάριστα κι αν είναι, είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα στο δέρμα μας. Γι’ αυτό, μετά το τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να περιποιηθούμε το δέρμα μας, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι κυριότερες βλάβες που προκαλεί το καλοκαίρι στο δέρμα μας είναι:

  • Αφυδάτωση και ξηρότητα.
  • Λεπτές ρυτίδες που οφείλονται κυρίως στην αφυδάτωση.
  • Κηλίδες – Πανάδες
  • Επιδείνωση της χαλάρωσης.
  • Ευρυαγγείες και γενικότερα ερυθρότητα.

Πως βοηθά ο πλαστικός χειρουργός το ταλαιπωρημένο δέρμα

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος και πολλές φορές να διορθώσει τις βλάβες από τον ήλιο, τη θάλασσα, κλπ με συγκεκριμένες θεραπείες, ανάλογα με το πρόβλημα. 

Διόρθωση αφυδάτωσης και ξηρότητας

Η ξηρότητα στο δέρμα και η αφυδάτωση, διορθώνονται με θεραπείες ενυδάτωσης. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να είναι από τις πιο απλές θεραπείες που γίνονται από την αισθητικό, μέχρι την ενέσιμη ενυδάτωση με μεσοθεραπεία, η οποία αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο προς την κατεύθυνση αυτή. Θα πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν είναι όλες οι μεσοθεραπείες ίδιες, αλλά διαφοροποιούνται ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν. Τις ανάγκες του κάθε δέρματος τις κρίνει ο ιατρός και ανάλογα επιλέγει και το υλικό που αρμόζει σε κάθε περίπτωση. Στις περιπτώσεις ξηρότητας και αφυδάτωσης του δέρματος ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένου τύπου υαλουρονικό, το οποίο έχει ισχυρές ενυδατικές ιδιότητες.

Διόρθωση λεπτών ρυτίδων

Η διόρθωση των λεπτών ρυτίδων, αλλά και της τραχύτητας και ανομοιομορφίας του δέρματος, βοηθάει στο να φαίνεται το δέρμα πιο λείο και λαμπερό. Τα peelings αποτελούν τον πιο γνωστό και πιο δοκιμασμένο τρόπο λείανσης του δέρματος. Υπάρχουν πολλά είδη peeling, ανάλογα με τον τρόπο που γίνονται (χημικά peeling, μηχανικά peeling, θερμικά peeling με laser) και ανάλογα με το βάθος στο οποίο πηγαίνουν (επιφανειακά, μέσου βάθους, βαθιά). Τα peelings, εκτός του ότι κάνουν μία λείανση στο δέρμα, παράλληλα το διεγείρουν, ώστε να κάνει αναπαραγωγή κολλαγόνου. Στην κατηγορία των peeling θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τα laser. Οι λεπτές ρυτίδες επίσης διορθώνονται με τη μεσοθεραπεία, η οποία όπως προαναφέραμε δημιουργεί ενυδάτωση στο πρόσωπο και επομένως βελτιώνει την υφή του δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες. 

Διόρθωση σε πανάδες

Όσον αφορά στις πανάδες και στις εντοπισμένες, σκουρόχρωμες κηλίδες ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης είναι με εξειδικευμένο για την περίπτωση laser (δεν είναι όλα τα laser κατάλληλα για τη διαδικασία αυτή). Η κρυοπηξία και κάποια συγκεκριμένα βαθιά χημικά peelings, μπορούν να αντιμετωπίσουν επίσης αυτή την κατάσταση, μειονεκτώντας όμως σε σχέση με το laser. Πιο διάχυτες δυσχρωμίες αντιμετωπίζονται με peeling αλλά και με κρέμες αποχρωματισμού. Επίσης, κάποια είδη μεσοθεραπείας υπάρχουν που είναι κατάλληλα για αποχρωματισμό του δέρματος.

Διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος 

Η χαλάρωση του δέρματος λόγω της μείωσης της ελαστικότητας, μπορεί να διορθωθεί με χρήση ινών πολυγαλακτικού (PolyFiber Lifting). Η νέες τεχνολογίες έχουν επίσης δώσει βελτίωση σε αυτό το πρόβλημα με χρήση των εστιασμένων υπαρήχων (HiFu). Γενικότερα όμως, η καλή πρόληψη της χαλάρωσης με διέγερση του δέρματος (peeling, laser, κ.α.) αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα.

Διόρθωση ευρυαγγειών

Οι ευρυαγγείες και οι αγγειακές βλάβες γενικότερα, διορθώνονται με κατάλληλο laser, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό και σε μία ή δύο συνεδρίες συνήθως δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι σκληρυντικές ενέσεις δίνουν επίσης λύση σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Φωτογήρανση και φροντίδα του δέρματος

Είναι γνωστό ότι στην ιατρική ισχύει είναι ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Όσο όμως και να προσπαθήσει κανείς να κάνει πρόληψη με χρήση αντηλιακών ή αποφεύγοντας τον ήλιο, αποκλείεται να μην εκτεθεί στην ηλιόλουστη χώρα μας έστω και λίγο στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις βλαβερές συνέπειες της φωτογήρανσης, είναι απαραίτητη η φροντίδα του δέρματος αμέσως μετά το καλοκαίρι για να διατηρήσει κανείς μία καλή εμφάνιση.

Φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες που προαναφέραμε, αλλά ο πλαστικός χειρουργός θα προτείνει ποιες από αυτές είναι καταλληλότερες για κάθε άτομο, καθώς οι φθορές που υφίσταται το δέρμα του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές.