Πόσο αξιόπιστα είναι τα βίντεο της πλαστικής χειρουργικής στα social media;

Πόσο αξιόπιστα είναι τα βίντεο της πλαστικής χειρουργικής στα social media;

Στην εποχή του “Dr. Google”, τα social media επηρεάζουν πολύ την αισθητική γυναικών και ανδρών και ιδίως όσες και όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μια διαδικασία αισθητικής χειρουργικής. Είναι γνωστό ότι «η εικόνα έχει πολύ δύναμη» κι όταν αυτή είναι κινούμενη, τότε έχει ακόμη μεγαλύτερη. Γι’ αυτό το YouTube, με εκατομμύρια βίντεο, που ο αριθμός τους αυξάνει εκθετικά, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, που οι ενδιαφερόμενοι προστρέχουν για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την πλαστική χειρουργική και ιδίως με το “how to” των διαφόρων επεμβάσεων και διαδικασιών.

Ωστόσο, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η σύγχυση της ορολογίας, οι ανακριβείς πληροφορίες, και οι αναξιόπιστες πηγές, το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην είναι οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery®, το επίσημο ιατρικό περιοδικό της American Society of Plastic Surgeons (ASPS).

Τα ευρήματα έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τη σημασία των social media στην πλαστική χειρουργική. Σε μια πρόσφατη έρευνα της ASPS, τα μέλη αξιολόγησαν τα social media ως η μεγαλύτερη επιρροή στην επιθυμία των ανθρώπων να κάνουν κάποια βελτίωση μέσω της πλαστικής χειρουργικής.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει βίντεο στο YouTube, και στα υπόλοιπα social media, χωρίς κανέναν κανονισμό ή έλεγχο, για την αξιοπιστία του περιεχομένου», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στα κοινωνικά δίκτυα οποιοσδήποτε μη ιατρός έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για ιατρικά θέματα, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα και να δώσει ακόμα και συμβουλές ή να προτρέψει ή να αποτρέψει σε συγκεκριμένη διαδικασία χωρίς να έχει ανοίξει ποτέ του ούτε μια σελίδα επιστημονικού συγγράμματος».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα κορυφαία αποτελέσματα στο Youtube για κοινές επεμβάσεις αισθητικής και πλαστικής χειρουργικής. Ανακαλύφθηκε ότι λιγότερο από το 10% των βίντεο περιλάμβαναν πιθανούς κινδύνους, ενδείξεις, ή παρενέργειες. Από τα video που περιέλαβε η έρευνα, περίπου το 60% δημιουργήθηκε από ιατρούς, το 20% από ασθενείς, και το 20% από άλλες μη ιατρικές πηγές. Κατά την αξιολόγηση, τα βίντεο που αναπτύχθηκαν από ιατρούς είχαν αρκετά υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με αυτά των άλλων κατηγοριών.

«Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για να ενημερώσει το κοινό και να ενθαρρύνει τους πλαστικούς χειρουργούς να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πληροφόρηση του κοινού για θέματα αισθητικής χειρουργικής. Ένα σωστό βίντεο θα πρέπει να είναι εύκολα κατανοητό και θα παρέχει πληροφορίες που περιλαμβάνουν ποιοί είναι καλοί υποψήφιοι για μια χειρουργική επέμβαση, καθώς και τους κινδύνους, τα οφέλη και τις εναλλακτικές λύσεις της επέμβασης», αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ.Χριστόπουλος.

Η πρόκληση της Εποχής μας είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε ποια πληροφορία είναι αξιόπιστη και ποια όχι. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πληροφορίες που βρίσκονται στα βίντεο αισθητικής χειρουργικής μπορεί να είναι χαμηλής ποιότητας ή ανακριβείς ή ελλιπείς ή και όλα μαζί τα παραπάνω. Γι’ αυτό θα πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο σε έρευνα για τη διαδικασία που τους ενδιαφέρει και θα πρέπει να ελέγξουν αν το βίντεο που πρόκειται να παρακολουθήσουν έχει παραχθεί από έναν πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό.